Luister jij wel eens naar je paard?

Als je de connectie met je paard wilt verbeteren dan kan dat niet alleen maar bestaan uit eenrichtingsverkeer. Jij kunt niet verwachten dat als je je paard bevelen geeft dat hij die altijd maar klakkeloos opvolgt en geen eigen expressie heeft. Een goede leider luistert ook naar de mensen of dieren over wie ze de leiding heeft. Luister jij eigenlijk wel naar jouw paard?
linda hofman instructeur

Heb jij geleerd hoe je luistert naar je paard en toch ook de leiding kunt hebben?

Heb jij geleerd om als je paard spanning opbouwt om hem erdoorheen te rijden? De meesten van ons namelijk wel. Over het effect van door de spanning heen rijden heb ik al eens eerder een blog geschreven. Dat kun je hier lezen.

Als jij net als de meeste amazones hebt leren paardrijden op een manege, dan is de kans groot dat je geleerd hebt dat je je paard harder moet schoppen of een tik met de zweep moet geven als ze niet luisteren naar je. Eigenlijk heel raar dat we kinderen leren om zo hard en agressief om te gaan met de dieren van wie houden. Zeker als je je bedenkt dat paarden een vlieg op hun huid kunnen voelen zitten. Die aansporing hebben ze dus echt wel gevoeld. Een paard slaan met de zweep is de helemaal niet nodig om jezelf duidelijk te maken. Dit is puur agressie en machtsvertoon van de mens die niet op basis van kennis van de lichaamstaal van paarden en communicatie met paarden probeert om zijn zin door te drijven.

Sommigen van jullie hebben deze kennis en het trainen door middel van slaan en schoppen voor waarheid aangenomen en zich nog nooit afgevraagd waarom doen we dit eigenlijk zo? En anderen zijn naar het andere uiterste omgeslagen en nu dus veel te voorzichtig geworden. In beide gevallen is het moeilijk om een stabiele band met je paard op te bouwen. In alle gevallen ben je nooit te laat om het nu anders te doen. Paarden zijn heel erg vergevingsgezind.

luister naar je paard
luister naar je paard

Als je een band op wilt bouwen met je paard, moet jij als leider ook kunnen luisteren naar jouw paard

Beide manieren zijn niet handig en getuigen niet van goed leiderschap. Want in het geval van er gewoon doorheen rijden, slaan en schoppen, geven we ons paard geen kans op zelf expressie totdat het echt teveel wordt en je paard jou met veel bombarie tot stoppen dwingt. Deze amazones rijden op een tikkende tijdbom en hebben niet de connectie die ze graag willen met hun paard.

Om te begrijpen waarom paarden zich niet laten kennen als ze pijn hebben, moet je terug naar de aard van het dier. Paarden zijn prooidieren, vluchtdieren en kuddedieren. Dit maakt dat ze instinctief weten dat als zij zich zwak tonen, ze als eerste ten prooi zullen vallen als de kudde aangevallen wordt. Wij, als mens, zijn van nature roofdieren. In onze focus en lichaamstaal laten we dit ook merken aan onze paarden. Paarden voelen zich dus niet zomaar op hun gemak bij ons, maar zullen hun eigen zwakte ook niet snel laten merken. Daarom is het erg moeilijk om echt goed te kunnen zien wanneer jouw paard pijn heeft.

Om je paard zich bij jou veilig te laten voelen, moet je jij je dus meer gaan gedragen als een kuddedier en prooidier en minder als een roofdier. Minder direct oogcontact met je paard, meer de omgeving in de gaten houden. Zodat jouw paard ziet dat jij oplet en hij dus kan ontspannen.

luister naar je paard

Leiding geven betekent niet alleen maar luisteren, maar ook duidelijke grenzen stellen voor je paard.

Dan hebben we ook een groep amazones die bij de aanschaf van hun eerste eigen paard alleen maar vriendjes willen zijn en door het paard aardig gevonden willen worden. Zij willen absoluut niets meer te maken hebben met de agressieve manier van trainen die ze als kind geleerd hebben. Heel begrijpelijk, maar bij deze voorzichtige laissez-fair houding, waarin de amazone geen grenzen stelt, is er ook geen connectie met het paard. Hoe verliefd deze dames ook zijn op hun paard en hoeveel het paard ook zichzelf kan uiten. Het paard is het verwende kind geworden en de amazone de moeder die er alles aan doet om het dit kind naar de zin te maken. Dit leidt net zo goed tot gevaarlijke situaties in de omgang met het paard en conflicten met stalgenoten die nog wel trainen vanuit een traditionele houding.

Leer de lichaamstaal van je paard spreken zodat jij ook naar je paard kunt luisteren

Leiderschap is het overzicht houden, weten wat de kudde (jij en je paard in dit geval) in leven houdt. Heldere grenzen stellen die eerlijk maar rechtvaardig zijn. Weten wanneer je paard iets niet begrijpt, iets te spannend vindt of er iets in zijn lijf echt mis is waardoor hij niet kan doen wat je vraagt.

Hiervoor heb je kennis en begrip nodig over hoe paarden met elkaar communiceren en vertrouwen in jezelf als leider en trainer van jouw paard. Waar laat jij jouw ego een rol spelen in je verwachtingen van jezelf en je paard? Waar laat jij je leiden door boosheid, frustratie en bitterheid in de communicatie met je paard?

Ik hoop dat ik je aan het denken gezet heb over hoe jij jezelf kunt verbeteren. En daardoor ook je communicatie en je connectie met je paard kunt verbeteren. Als je praktische tips wilt om te beginnen met een andere manier van trainen. Een die recht doet aan het wezen paard  en waarmee je een band opbouwt met het dier waar je zoveel van houdt en voor over hebt. Lees dan mijn gratis eBoek “Ontspannen met je paard op pad”

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.