Over Linda Gaddis-Hofman

In 2009 kocht ik mijn eerste eigen paard, Juno. Ik was als een blok gevallen voor die leuke jaarling in de wei. Een half jaar later haalde ik haar op bij de fokker en was ze twee keer zo groot en imposant geworden.

Juno had een leider nodig, iemand die duidelijke grenzen kon stellen. Op dat moment kon ik dat niet genoeg.

Linda Hofman training

De strijd die ik gevoerd heb met Juno was een strijd met mijzelf. Ik moest leren grenzen te stellen en zij was mijn spiegel

Juno sleurde me over het erf, liep over me heen, dreigde naar me bij het longeren. Ze brak halsters en halstertouwen omdat ze niet vast kon staan. Ze ging regelmatig op mijn tenen staan en beet me. Liever gaf ze geen voetjes aan de hoefsmid, ze moest gesedeerd worden om te bekappen. Toen ik zover was om haar eindelijk in te rijden, ging ze rollen toen ik voor het eerst in het zadel zat.

Mijn droom om dat mooie jaarling veulen zelf in te rijden werd een realiteit van vallen en opstaan. Iedere keer weer de moed bijeen rapen om Juno te trainen. Ik voelde me onbekwaam en baalde van mijzelf. Mijn eigen paard intimideerde me, terwijl ik nog nooit bang was geweest voor welk paard dan ook.

Ondertussen deed ik onderzoek, nam ik les en volgde ik clinics en ik bleef proberen. Zeven jaar lang zette ik door. Iedere training was het een experiment van “trial and error”. Wat werkte wel en wat niet. Uiteindelijk heb ik Juno zelf ingereden. Ik was erop gebrand om mijn doel te behalen.

Door Juno heb ik geleerd grenzen te stellen en door te gaan tot ik een oplossing gevonden heb. Ook weet ik nu wat paarden van ons nodig hebben om te kunnen presteren en met ons samen te kunnen werken als een team.

De strijd die ik gevoerd heb met Juno was een strijd met mijzelf. Ik moest leren grenzen te stellen en zij was mijn spiegel. Juno pakte de fysieke ruimte waar ik hem openliet. En ik liet me aan de kant duwen.

Linda Hofman training

Juno heeft mij geleerd wat paarden van ons nodig hebben om met ons samen te kunnen werken als een team

Linda Hofman training

In april 2021 kocht ik opnieuw een jong paard, Amarok. Ik wilde mijn opgedane kennis en ervaring gebruiken om hem zelf in te rijden. Toen ik Amarok kocht was hij bang voor mensen en sceptisch naar alles wat nieuw was.

Amarok was 4,5 jaar, kwam net uit Spanje en kon nog geen voetje geven en niet meelopen aan een halster. Als je een borstel over zijn lijf haalde stond hij te trillen van spanning.

Inmiddels is het een nieuwsgierige deugniet en is hij niet meer bang voor mensen. Ik ben hem zelf aan het inrijden zonder hulp van anderen. Alles wat wij samendoen gaat vanuit ontspanning en vertrouwen in elkaar. Ik ben consequent in de grenzen, consistent in de hulpen en heb alle geduld met hem.

Leiderschap, Moed, Doorzetten, Avontuur, Plezier, Ontspanning en Vertrouwen

Het is mijn visie dat we een paard pas kunnen trainen als we voldaan hebben aan de basisbehoefte van het wezen paard. Passende huisvesting in kudde verband, een rantsoen van voldoende ruwvoer en een amazone die in staat is de leiding te nemen. Dat betekent dat ik geen amazones les geef die hun paard hele dagen op stal laten staan. Paarden moeten het jaar rond minimaal 6 uur per dag naar buiten in kudde verband.

Pas als er ontspanning en vertrouwen is in de basisbehoeftes, kunnen amazone en paard leren samenwerken.

paarden leiden aan halster

Als je mij zou kennen dan zou je weten...

Als je mij zou kennen dan zou je weten dat ik aan de Kunstacademie gestudeerd heb in Utrecht, Reijkjavik en Stockholm. Dan zou je weten dat ik het liefste luister naar metal, punkrock en ska. Dat de Discworld saga’s van Terry Pratchett mijn favoriete boeken zijn.

Je zou weten dat ik twee dochters heb, Madieke en Lotta. Dat ze beide vernoemd zijn naar karakters uit de boeken van Astrid Lindgren. “Madieke van het rode huis” en “Lotta uit de Kabaalstraat.” Dat ik opnieuw getrouwd ben met John, mijn Amerikaan.

Je zou weten dat ik als shiftmanager gewerkt heb in de procesindustrie en daar met een burn-out out uitgestapt ben. Waarschijnlijk zou je dan ook weten dat ik op mijn veertigste volledig door de overgang heen was en ik me graag verdiep in Human Design. Voor de kenners: Ik ben een 3/5 emotionele generator.

Heb jij mijn eBoek Angstige Ruiters, Gespannen paarden al gelezen?

Zonder angst en spanning paardrijden is mogelijk voor jou. Download mijn eBoek “Angstige Ruiters, Gespannen Paarden.” Hierin geef ik je 5 tips om jezelf en je paard in moeilijke situaties tot rust te krijgen.

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere vrijdag een update over de meest interessante podcast, masterclass vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. En als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.