Over Linda Gaddis-Hofman

In 2009 kocht ik mijn eerste eigen paard, Juno.

Ik was als een blok gevallen voor die leuke jaarling in de wei. Een half jaar later haalde ik haar op bij de fokker en was ze twee keer zo groot en imposant geworden.

Juno had een leider nodig, iemand die duidelijke grenzen kon stellen. Op dat moment kon ik dat niet genoeg.

Linda Hofman training

De strijd die ik gevoerd heb met Juno was een strijd met mijzelf. Ik moest leren grenzen te stellen en zij was mijn spiegel

Juno sleurde me over het erf, liep over me heen, dreigde naar me bij het longeren. Ze brak halsters en halstertouwen omdat ze niet vast kon staan. Ze ging regelmatig op mijn tenen staan en beet me. Liever gaf ze geen voetjes aan de hoefsmid, ze moest gesedeerd worden om te bekappen. Toen ik zover was om haar eindelijk in te rijden, ging ze rollen toen ik voor het eerst in het zadel zat.

Mijn droom om dat mooie jaarling veulen zelf in te rijden werd een realiteit van vallen en opstaan. Iedere keer weer de moed bijeen rapen om Juno te trainen. Ik voelde me onbekwaam en baalde van mijzelf. Mijn eigen paard intimideerde me, terwijl ik nog nooit bang was geweest voor welk paard dan ook.

Ondertussen deed ik onderzoek, nam ik les en volgde ik clinics en ik bleef proberen. Zeven jaar lang zette ik door. Iedere training was het een experiment van “trial and error”. Wat werkte wel en wat niet. Uiteindelijk heb ik Juno zelf ingereden. Ik was erop gebrand om mijn doel te behalen.

Door Juno heb ik geleerd grenzen te stellen en door te gaan tot ik een oplossing gevonden heb. Ook weet ik nu wat paarden van ons nodig hebben om te kunnen presteren en met ons samen te kunnen werken als een team.

De strijd die ik gevoerd heb met Juno was een strijd met mijzelf. Ik moest leren grenzen te stellen en zij was mijn spiegel. Juno pakte de fysieke ruimte waar ik hem openliet. En ik liet me aan de kant duwen.

Linda Hofman training

Juno heeft mij geleerd wat paarden van ons nodig hebben om met ons samen te kunnen werken als een team

Linda Hofman training

In april 2021 kocht ik opnieuw een jong paard, Amarok. Ik wilde mijn opgedane kennis en ervaring gebruiken om hem zelf in te rijden. Toen ik Amarok kocht was hij bang voor mensen en sceptisch naar alles wat nieuw was.

Amarok was 4,5 jaar, kwam net uit Spanje en kon nog geen voetje geven en niet meelopen aan een halster. Als je een borstel over zijn lijf haalde stond hij te trillen van spanning.

Inmiddels is het een nieuwsgierige deugniet en is hij niet meer bang voor mensen. Ik ben hem zelf aan het inrijden zonder hulp van anderen. Alles wat wij samendoen gaat vanuit ontspanning en vertrouwen in elkaar. Ik ben consequent in de grenzen, consistent in de hulpen en heb alle geduld met hem.

Leiderschap, Moed, Doorzetten, Avontuur, Plezier, Ontspanning en Vertrouwen

Het is mijn visie dat we een paard pas kunnen trainen als we voldaan hebben aan de basisbehoefte van het wezen paard. Passende huisvesting in kudde verband, een rantsoen van voldoende ruwvoer en een amazone die in staat is de leiding te nemen. Dat betekent dat ik geen amazones les geef die hun paard hele dagen op stal laten staan. Paarden moeten het jaar rond minimaal 6 uur per dag naar buiten in kudde verband.

Pas als er ontspanning en vertrouwen is in de basisbehoeftes, kunnen amazone en paard leren samenwerken.

paarden leiden aan halster

Als je mij zou kennen dan zou je weten...

Als je mij zou kennen dan zou je weten dat ik aan de Kunstacademie gestudeerd heb in Utrecht, Reijkjavik en Stockholm. Dan zou je weten dat ik het liefste luister naar metal, punkrock en ska. Dat de Discworld saga’s van Terry Pratchett mijn favoriete boeken zijn.

Je zou weten dat ik twee dochters heb, Madieke en Lotta. Dat ze beide vernoemd zijn naar karakters uit de boeken van Astrid Lindgren. “Madieke van het rode huis” en “Lotta uit de Kabaalstraat.” Dat ik opnieuw getrouwd ben met John, mijn Amerikaan.

Je zou weten dat ik als shiftmanager gewerkt heb in de procesindustrie en daar met een burn-out out uitgestapt ben. Waarschijnlijk zou je dan ook weten dat ik op mijn veertigste volledig door de overgang heen was en ik me graag verdiep in Human Design. Voor de kenners: Ik ben een 3/5 emotionele generator.

Centered Riding instructor level 1

Ride Like a Viking Trainer & Instructor

BHV Bedrijfshulpverlener

Regelmatig schrijft Linda artikelen voor tijdschriften over de training en het welzijn van paarden

Met veel plezier schrijf ik artikelen in tijdschriften over mijn visie over het welzijn, de omgang en de training van paarden. Dit doe ik om meer amazones en ruiters te bereiken en daardoor het bewustzijn te vergroten. Het bewustzijn dat we ook anders om kunnen gaan met deze prachtige dieren. dat het zelfs veiliger en meer ontspannen is om met paarden samen te werken vanuit rust, vertrouwen en ontspanning.

paard leiden aan halster

Artikel Bit & Cap, april 2024

Voor het magazine Bit & Cap ben ik geinterviewd door Suzanne van Gaale over hoe ik de “one rein stop” inzet. Ik noem deze oefening de “bend to stop” en in mijn eboek leg ik ‘m uitgebreid uit. Omdat er veel meningen zijn over het gebruik van deze hulp, heeft Suzanne van Gaale meerdere instructeurs hierover geïnterviewd. Het dossier waarvan het interview met mij onderdeel is, is dus uitgebreider dan alleen mijn mening. Opvallend is dat in de nuance alle geïnterviewden ongeveer het hetzelfde zeggen.  Dit artikel is gepubliceerd in het april nummer van 2024.

Artikel Bit & Cap, november 2023

Voor het magazine Bit & Cap ben ik geinterviewd door Suzanne van Gaale over hoe ik aankijk tegen ontspannen buiten rijden met je paard. Dit artikel is gepubliceerd in het november nummer van 2023

Podcast serie "Connectie met je paard" op Hoofon

Hoofon-Linda-Hofman

Hoofon is het hippische streamingsplatform in Nederland en Belgie met alleen maar paarden films, paarden series, paarden documentaires en paarden podcasts. Hoofon heeft mij gevraagd om voor hen een exclusieve podcast serie op te nemen. Deze podcast afleveringen zijn dus alleen op Hoofon te beluisteren.

Artikel Spiritueel met paarden, winter 2022

Begin 2022 ben ik gevraagd om het tijdschrift Spiritueel met paarden vier keer per jaar een artikel te schrijven over mijn visie op de het welzijn, de omgang en de training van paarden. Dit is het artikel dat in het winter nummer van Spiritueel met paarden gepubliceerd is.

Artikel Spiritueel met paarden, zomer 2022

Begin 2022 ben ik gevraagd om het tijdschrift Spiritueel met paarden vier keer per jaar een artikel te schrijven over mijn visie op de het welzijn, de omgang en de training van paarden. Dit is het artikel dat in het zomer nummer van Spiritueel met paarden gepubliceerd is.

Artikel Spiritueel met paarden, lente 2022

Begin 2022 ben ik gevraagd om het tijdschrift Spiritueel met paarden vier keer per jaar een artikel te schrijven over mijn visie op de het welzijn, de omgang en de training van paarden. Dit is het artikel dat in het lente nummer van Spiritueel met paarden gepubliceerd is.

Artikel Bit Magazine augustus 2021

In augustus 2021 ben ik geïnterviewd door Saskia Bakelaar van Bit Magazine over angst bij het buiten rijden. Dit is de link naar het online artikel en hieronder zie je de schermafbeeldingen. Naar aanleiding van dit artikel heb ik mijn eBoek geschreven dat nog uitgebreider in gaat op angst bij ruiters.

Artikel Limburg Magazine april 2021

In april 2021 verscheen er een artikel van mij in Limburg Magazine over de trektocht die ik in november 2020 maakte in Grenspark Kempen~Broek met Lacos in opdracht van Limburg Magazine

Achter de schermen wordt ik bijgestaan door een aantal dames, die ik hier graag in het zonnetje zet.

Chef Visuele Vormgeving

Sabine Sabelis – Magical connections, because we all want to feel special.

Ik leer je verbinding te maken met je ideale klant door middel van branding en vormgeving die bij jou past.

Iedereen wil gezien worden, jij, jouw klant, de buurman, iedereen. En allemaal op een andere manier. Dat is wat ik doe, zorgen dat jij een huisstijl krijg die bij jou past. Zodat jij verbinding kan maken met je ideale klant.

Met een grote dosis enthousiasme, eenhoorns, humor en bovenal aandacht geef ik vorm aan jouw idee.  Of dat nu een nieuw logo, canvatemplates of ‘out of the box’ drukwerk is. Altijd zorg ik voor die twist en iets wat bij jou past. Als jij niet bang bent voor eenhoorns, een kritische enthousiaste blik en je bij ‘out of the box’ gaat juichen dan pas ik bij jou (en jij wellicht ook bij mij) als vormgever.

Oh ja, had ik het al gezegd, ik heb een voorliefde voor eenhoorns, zit graag op mijn mtb/racefiets, vind zware gewichten tillen leuk, ik heb dozen vol lego en ik hou van verbinding maken. Zie ik je snel op mijn insta @oinkoinkproducties?

Frances de Ligt – de Ondernemers assistent

Wat is het toch fantastisch om zzp’er te zijn. Eigen baas, vrijheid om te doen wat je leuk vindt en hoe je het wilt doen! Vrij zijn om te bepalen waar jij je energie in steekt, en dat is zelden je boekhouding. Een assistent die met je meedenkt. Daar is elke zzp’er mee gebaat!
Heb je wel eens btw-stress? Salarisstress?

Met de methode Profit First help ik jou als ondernemer om het fundament van je bedrijf gezond te maken. Eerst je winst pakken en je btw en inkomstenbelasting veiligstellen. Werken met de formule Omzet – Kosten = Winst is niet slim, dan loop je altijd achter de feiten aan. Je hoeft het alleen maar om te draaien. Omzet – Winst = Kosten.

Met Profit First maak ik dit inzicht zelfs voor de ondernemer die een hekel heeft aan (of geen affiniteit heeft met) de boekhouding heel simpel!
Wil jij ook geen btw-stress meer en precies weten wat je wel en niet kunt uitgeven om aan een winstgevende onderneming te werken? Dan ben jij mijn ideale klant!

Chef Boekhouding

Stagiaire

Lotta Hommel – Stagiaire

Lotta is mijn jongste dochter. In 2021 heeft ze voor school stage gelopen bij mij en sindsdien doet ze dat iedere vakantie of vrije dag.

Toen Lotta 2 jaar oud was kreeg ze samen met haar oudere zus een eigen pony. Dat was Nina. Inmiddels is ze Nina ontgroeid en hebben we Nina allang verkocht aan een klein meisje dat nog wel op een Welsh A pony past. Lotta kan dus prima paardrijden en zelfs mennen. Hoewel ze een tijdje geen interesse meer had in paarden of paardrijden, is de interesse nu weer terug en rijdt ze met regelmaat op Lacos.

Het kan zijn dat je Lotta tegenkomt bij een zadelpas afspraak of als ik les geef. Ze helpt me ook graag bij het maken van video’s voor de online trainingen.

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.