Waarom "er doorheen rijden" een slecht advies is.

Bij de proefles van gisteren stond er iets typisch in het intake formulier. Namelijk: "Het is een heel braaf paard en ik kan haar wel door de spanning heen rijden tot ze moe is en opgeeft, maar dat wil ik liever niet" Door de spanning heen rijden is een vaak gehoord advies en in mijn ogen een heel slecht advies. Dus ik ben heel blij dat deze amazone zelf al voelt dat ze dat liever niet wil.
er doorheen rijden paard

De eerste paar keer zal deze aanpak werken, maar op een gegeven moment zal je paard steeds harder tegen je gaan "schreeuwen" om gehoord te worden.

In dit blog zal ik je uitleggen waarom “er doorheen” rijden een slecht advies en wat je beter kan doen. Je leert je paard namelijk altijd iets. Iets positiefs of iets negatiefs. Door je paard aan het werk te zetten tijdens de opbouw van spanning zal je paard zich niet gehoord voelen. De eerste paar keer zal deze aanpak werken, maar op een gegeven moment zal je paard steeds harder tegen je gaan “schreeuwen” om gehoord te worden. Dus het gedrag zal steeds explosiever worden.

Paarden schreeuwen niet letterlijk tegen. Ze zullen dus steeds heftigere lichaamssignalen aan je geven om hun onrust en spanning te uitten. We kennen ze allemaal die paarden die uit het niets “ontploffen” tijdens het rijden. Dit zijn paarden die geleerd hebben dat er niet naar ze geluisterd wordt. dus doen ze er nu alles aan om wel gehoord te worden.

​​​Als jij jouw paard door de spanning heen rijdt, leer je jouw paard dat je niet naar hem luistert. Dit geeft je paard een negatieve associatie boven op de spanning. Je leert je paard dus iets negatiefs. Plus dat je je paard leert om grotere en heftigere signalen te geven om wel gehoord te worden. Daarom is door de spanning heen rijden een slecht advies. Het kan wel een korte termijn oplossing zijn, maar het is geen oplossing op de langere termijn. Sterker nog het zal het gedrag erger maken.

er doorheen rijden paard

Leer je paard lezen en begrijpen. Neem de signalen van spanningsopbouw serieus. Blijkbaar heeft jouw paard reden tot spanning of zelfs paniek.

Paarden communiceren met elkaar in de kudde d.m.v. 200-250 lichaamssignalen per minuut. Wij zien daarvan maar een paar signalen. We zijn dus al een beetje gehandicapt in onze communicatie met paarden. Als we dan ook nog eens niet luisteren naar de signalen die we wel zien, dan leggen we alle vorm van communicatie stil. We zijn dan alleen nog maar bezig met het controleren en domineren van onze paarden. Dat is geen basis voor een vertrouwensband.

Als we werken met ons paard, dan is het belangrijk dat wij de leiding hebben over richting en snelheid. Jij moet de leiding nemen en je paard moet jou de leiding geven. Dit doen we door verschillende grondwerk oefeningen die aansluiten bij de taal die paarden onderling met elkaar spreken. In mijn eBoek geef ik je al de eerste tips om mee te beginnen.

Paard spanning opbouwen

Als jouw paard spanning opbouwt ben je de spreekwoordelijke emmer aan het vullen.

Leer je paard lezen en begrijpen. Neem de signalen van spanningsopbouw serieus. Blijkbaar heeft jouw paard reden tot spanning of zelfs paniek. Je paard heeft jouw leiding nodig. De leiding nemen is iets anders dan je paard onderdrukken. De leiding krijg je op basis van wederzijds vertrouwen en respect. Dat moet je verdienen door consequent te zijn met je hulpen, consistent te zijn in je gedrag en duidelijke grenzen te stellen naar je paard. Wat tolereer je van je paard, waarmee je eigenlijk gemengde signalen geeft? Als jij inconsistent en inconsequent bent, weet je paard niet waar het aan toe is. Je belemmert daarmee een goede opbouw van vertrouwen.

Paard plezier ontspanning
er doorheen rijden paard

Een paard is nooit zomaar rillerig, schrikkerig of sensibel. Jij bent daar de oorzaak van.

Als jouw paard spanning opbouwt ben je de spreekwoordelijke emmer aan het vullen. Wat de laatste druppel zal zijn is dan niet meer relevant. Dat is waarschijnlijk iets kleins of en zogenaamde “bak kabouter”. Zodra je ziet dat er spanning opgebouwd wordt ga je op zoek naar de ontspanning door te leiden vanuit de voorste positie in het grondwerk of een bend to stop onder het zadel. Geef je paard een release op de eerste tekenen van ontspanning.

Zet een paar stappen terug in je training. Bouw het opnieuw op met meer ontspanning en leer te zien waar je paard al begint me de opbouw van spanning. Is dat het omdoen van het halster of heeft je paard singelnijd? Geef jij teveel hulpen tijdens het rijden waarmee jij je paard irriteert of ben je gewoon inconsequent met je hulpen en in je gedrag?

De moeilijkste paarden geven je de grootste lessen en maken je uiteindelijk een betere trainer.

Een paard is nooit zomaar rillerig, schrikkerig of sensibel. Jij bent daar de oorzaak van. Je paard is namelijk heel anders als het in de kudde staat, dus jij bent de oorzaak van de spanning. Dit zijn juist prachtige leermomenten voor jou om beter naar je paard te leren kijken en te begrijpen. De moeilijkste paarden geven je de grootste lessen en maken je uiteindelijk een betere trainer. Dus laat jouw eigen frustratie, boosheid en teleurstelling thuis. Ga met een open blik kijken naar wat jij kunt verbeteren.

Loop je hierin toch nog vast of wil je graag mijn visie van dichtbij? Meld je dan aan voor een gratis proefles.

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.