De aanschaf van een tweedehands Iberosattel

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een tweedehands Iberosattel, zodat je een passend zadel koopt voor je paard? Als jij ook gaat watertanden van zo’n prachtig zadel van Iberosattel, maar de nieuwprijs van deze zadels te fors is voor jouw budget. Dan is de aanschaf van een tweedehands zadel een optie. Ik verkoop geen tweedehands zadels, maar ik maak ze wel op maat voor jouw paard.
tweedehands iberosattel

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een tweedehands Iberosattel, zodat je een passend zadel koopt voor je paard?

In dit blog leer ik je waar je op moet letten bij de aanschaf van een tweedehands zadel. Ik kan namelijk een heleboel aanpassen aan de zadels maar sommige dingen echt niet. Lees dit blog dus goed door en download de checklist voordat je een tweedehands Iberosattel zadel aanschaft.

Om het aanpassen voor mij zo makkelijk mogelijk te houden. Daarmee de aanpas kosten voor jou te beperken en te zorgen dat jouw paard lekker loopt met zijn nieuwe tweedehands zadel. Zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf.

dressage andaluz iberosattel
iberosattel nederland

Wat is het draagvlak van de rug van jouw paard?

Het draagvlak van de rug bepaald de lengte van de kussens. We hebben drie maten van kussens, kort, medium en lang. Medium is de meest verkochte maat voor de kussens. Lange kussens komen heel weinig voor en voor korte ruggen gebruiken we de korte kussens van 44cm lang.

Meet het draagvlak vanaf de achterkant van het schouderblad tot aan de laatste rib. Let erop dat je de laatste rib volgt tot aan de ruggengraat. En niet meet tot aan de laatste rib op de flank. De afstand tussen het schouderblad en de laatste rib is grofweg het draagvlak waarop je veilig en pijnloos een zadel kunt leggen.

Bij sommige paarden is het draagvlak zo kort dat zelfs onze korte kussens lang lijken. Zoals bij mijn paard, Amarok. Zijn draagvlak is grofweg 43 cm lang. De korte kussens van 44 cm zijn geen probleem omdat ze rond wegbuigen naar boven. De kussens van een Iberosattel hebben dus geen abrupt einde. Ze ronden gelijkmatig af naar boven. Dit zorgt er ook voor dat jouw paard geen verdikkingen achter het zadel krijgt. De druk van de kussens loopt daardoor gelijkmatig af.

Twee soorten zadelbomen. Welke kies jij?

De Iberosattels hebben 2 soorten zadelbomen. Een standaard boom en de EWF boom. De EWF boom is de beste keus in de meeste gevallen. Deze geeft namelijk extra veel vrijheid en ruimte aan de schoft. In de meeste gevallen is een EWF boom de beste omdat je hiermee extra vrijheid creëert rondom de schoft. De schoft kan op die manier niet in contact komen met het kopijzer van een standaard boom. Het enige nadeel van de EWF is dat het minder stabiliteit geeft, doordat er minder contact is rond de schoft. Dus juist bij ronde paarden waar zadels makkelijk gaan schuiven zou ik wel een standaard boom adviseren. Dat beetje extra stabiliteit heb je dan nodig om het zadel goed te laten liggen. In alle andere gevallen zou ik kiezen voor een EWF boom.

el primero iberosattel
iberosattel nederland

Hoe breed is de schoft en hoe beweeglijk is het paard in de rug?

De breedte van de schoft bepaalt de breedte van het kamer kanaal, standaard worden de Iberosattel zadels gemaakt met een kamer kanaal van 32. Heeft jouw paard een brede schoft van 4,5 – 5,5 cm, zoek dan een zadel met een brede kamer. In principe kunnen we dit wel aanpassen, maar daarvoor stuur ik het zadel naar Duitsland en dat zorgt voor extra kosten om het zadel aan te passen.

Als je achter je paard gaat staan kun je ook zien of je paard een rechte ruggengraat heeft. Is deze heel erg krom of als een S-gevormd? Kies dan voor een extra breed kamer kanaal.

Paarden die heel erg beweeglijk zijn in de laterale buiging van het lijf, hebben ook een bredere kamer nodig. Daarmee voorkom je dat de ruggengraat tijdens de buiging onder een kussen terecht komt.

iberosattel nederland

De lepel: Een vlakke zit, een half diepe zit of juist een diepe dressuur zit?

De lepel maat van het zadel is dezelfde maat die andere zadel merken ook gebruiken. Dus als je normaal in een 17,5 inch zadel rijdt, doe je dat met een Iberosattel zadel ook. Een paar modellen vormen daarop een uitzondering. Namelijk de modellen waar de lepel naar binnen toe opgevuld is, zoals de Doma Classica, Alpha Vaquero of de modellen waar een gevulde galerij op het zadel zit zoals bijvoorbeeld bij de Ibero Classic Plus. In die gevallen zou ik je adviseren het zadel een halve inch maat groter te kopen. Dus in plaats van 17,5 inch koop je dan een 18 inch lepel.

Verder heb je de keus uit een vlakke tolt zit, een half diepe zit en een diepe dressuur zit. Voor de gangenpaarden kun je kiezen voor een vlakke tolt zit als je dit prettig vindt. Een half diepe zit kun je vergelijken met een veelzijdigheidszadel en een diepe dressuur zit is een echte diepe dressuur lepel.

Heeft het zadel schade opgelopen bij de vorige eigenaar?

Is er een ongeluk gebeurd met het zadel of heeft het paard er mee gerold? Deze vormen van hoge impact geeft schade die niet altijd zichtbaar is. Ik raad je dan ook ten zeerste af om een tweedehands zadel te kopen waar een ongeluk mee gebeurd is. Vraag dit dus na bij de eigenaar van wie je het zadel overneemt.

tweedehands iberosattel
tweedehands iberosattel

Iberosattel serienummer van het tweedehands zadel

Alle zadels van Iberosattel hebben een serie nummer. Dit nummer staat in het leer gedrukt onder het zweetblad. Dus vraag naar de originele bon en een foto van het serie nummer in het zadel. De nieuwere modellen hebben ook een secudad chip in het zadel verwerkt. Door middel van dit chipnummer kan in de computer bij Iberosattel nagekeken worden wie de originele eigenaar was en wat de oorspronkelijke afmetingen waren van het zadel.

Door deze nummers na te vragen voorkom je dat jij onbedoeld een gestolen zadel koopt.

De tweedehands markt is het grootste in Duitsland. Kun je niet vinden wat je nodig hebt of mooi vindt in Nederland? Kijk dan eens over de grens naar aanbieders van tweedehands Iberosattels.

Download de checklist aanschaf tweedehands Iberosattel

Speciaal voor jou heb ik een checklist gemaakt die je kunt uitprinten. Dan heb je deze punten bij de hand als je op zoek gaat naar een tweedehands Iberosattel. Vul je gegevens in op onderstaand formulier en je ontvangt de checklist via de mail. Je schrijft je daarmee ook automatisch in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief.

Download de Checklist door hier je gegevens in te vullen. Je ontvangt dan de Checklist in je email.

Linda Hofman training

Toch liever hulp van een expert?

Heb je toch liever hulp van mij bij de aanschaf van het juiste passende Iberosattel? Dat kan! Hier leg ik je uit wat je kunt verwachten en wat de kosten zijn van een zadelpas afspraak bij jou op locatie. Ik verkoop geen tweedehands zadels. Ik maak ze wel op maat voor je als jij er een hebt aangeschaft of als je al een Iberosattel hebt die nagekeken moet worden. Ga naar: https://lindahofman.nl/iberosattel/

In onderstaande podcast leg ik je nog eens uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een tweedehands Iberosattel.

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.