Hoe desensibiliseer ik mijn paard?

Eigenlijk zou ik dit blog beter anders kunnen noemen, maar ik verwacht dat jij niet in google zoekt op: “Waarom desensibiliseren niet altijd het juiste begin is van het trainen van je paard.” En wel op “Hoe desensibiliseer ik mijn paard?” Voordat jij begint met de training van jouw jonge paard en met het desensibiliseren, wil ik je uitleggen waarom ik vind dat desensibiliseren niet altijd de beste start is van je training.
paarden spanning opbouwen

Waarom desensibiliseren niet altijd het juiste begin is van het trainen van jouw jonge paard.

Wij communiceren met onze paarden tijdens het paardrijden door middel van hulpen. Daarbij willen we dat het paard vlot op lichte hulpen reageert. We willen niet bij iedere stap moeten aansporen of de hulp een aantal keer herhalen voordat er een reactie komt. Als we heel eerlijk zijn vinden we het ook niet prettig om een paard te slaan met de zweep om en reactie uit te lokken.

Daarnaast willen we ook dat het paard rustig blijft in vreemde situaties. De algemene consesus is dat je paarden moet desensibiliseren om te voorkomen dat ze zich misdragen in moeilijke situaties. Deels is dat waar. Maar waar het mis gaat in veel trainingen is dat er voorbij gegaan wordt aan het bouwen van vertrouwen. De focus ligt dan op het desensibiliseren door het paard te overweldigen totdat het zich overgeeft aan de situatie. Deze methode is gebaseerd op angst en machteloosheid. Dit is mijns inziens niet de manier waarop je de basis wil leggen met jouw jonge paard.

hoe desensibiliseer ik paard
hoe desensibiliseer ik paard

Bij het trainen van een jong paard tot een stabiel rijpaard is het belangrijk om te werken aan wederzijds vertrouwen

Bij het trainen van een jong paard tot een stabiel rijpaard is het belangrijk om te werken aan wederzijds vertrouwen. Een paard dat vertrouwt op jou als zijn leider in moeilijke situaties, zal eerder rustig blijven of snel weer tot rust komen. Het zal minder kijkerig of loperig zijn en makkelijker hanteerbaar in de dagelijks verzorging.

Er zijn een aantal factoren die een grote rol spelen bij het opbouwen van een vertrouwensband met jouw paard. Jij moet je consequent gedragen, jij moet de leiding nemen en je moet helder zijn in de hulpen.

Consequent zijn in je gedrag betekent dat jij jouw emotionele sores thuislaat en niet mee neemt naar je paard. Paarden kunnen niets met jouw emotionele bagage in een training. Het maakt je een onstabiele leider voor ze. Want als jij boos, verdrietig, teleurgesteld of erg vermoeid bent, dan zie jij niet dat er een leeuw door bosjes sluipt. Je bent niet in het hier en nu en daardoor kan jouw paard niet volledig op jouw leiding vertrouwen.

leiderschap lessen buiten ruiters

Vertrouwen opbouwen betekent ook dat jij grenzen moet stellen, dus de leiding nemen.

De leiding nemen betekent dat jij richting en snelheid bepaald en dat jij grenzen stelt als dat nodig is. Om de grenzen te kunnen stellen moet je wel weten welk gedrag van je paard wel en niet toelaatbaar is. Wanneer jouw paard jouw leiderschap test en wanneer het gewoon onbezonnen is. Dus een lesje paardengedrag is niet overbodig, als je de kennis nog niet hebt.  Overigens is grenzen stellen niet iets dat je doet vanuit agressie of geweld. Dat doe je op een rustige manier en vaak niet eens verbaal, maar bijvoorbeeld door middel van een grondwerk oefening.

In een kudde zal een paard ook eerst zwiepen met de staart of de oren naar achter leggen voordat ze beginnen te trappen, bijten of gillen.

Als derde factor om het vertrouwen op te bouwen is het belangrijk dat jij heel helder bent in je hulpen. Zowel in de precisie waarmee je de hulp uitvoert, als in het doorvragen van de hulp totdat jij het juiste antwoord van je paard krijgt. Je geeft je hulpen steeds op dezelfde manier en in dezelfde sequentie van hulpen.

hoe desensibiliseer ik paard
hoe desensibiliseer ik paard

Door een sequentie van hulpen te gebruiken, leer jij je paard sensibel te reageren op jouw hulpen.

Een sensibel of gevoelig paard heeft voor veel mensen een nare bijsmaak. Je ziet waarschijnlijk een paard voor je dat van het minste geringste ontploft. Een echte drama queen. Terwijl een sensibel paard juist geweldig is. Dit zijn paarden die op lichte hulpen gereden kunnen worden. Ze zijn leergierig. Vaak zijn het paarden die juist op zoek zijn naar een goede leider, zodat zij tot rust kunnen komen. Zij hebben alles in huis om een geweldige vriend voor het leven te worden voor je. Jij moet alleen zelf rustiger worden, je emoties thuislaten, consequent zijn in jouw gedrag en helder in je hulpen. De meeste problemen met paarden liggen bij de mens en niet bij het paard.

Een sequentie van hulpen die ik bijvoorbeeld gebruik bij het loswerken in vrijheid is: Wijzen met mijn vinger in de richting waar ik wil dat het paard naartoe stapt. Als het paard daarop niet reageert omdat het de hulp nog niet kent of afgeleid is, dan stap ik in de richting van de achterhand. Reageert het daar nog steeds niet op, dan zwiep ik het uiteinde van mijn leadrope rond in de richting van de billen. Op dat moment heeft het paard de keus om te gaan lopen in de juiste richting anders zwiept het leadrope op de billen.

Zodra het paard in de juiste richting beweegt neem ik alle druk weg. Ik stop met wijzen, ik stop met naar de achterhand lopen en ik stop met zwiepen. En ik zeg: “Goedzo”

In een kudde zal een paard ook eerst zwiepen met de staart of de oren naar achter leggen voordat ze beginnen te trappen, bijten of gillen.

De volgende keer reageert je paard waarschijnlijk sneller en hoef je de sequentie minder ver op te bouwen. De bedoeling is dat je paard uiteindelijk reageert op je wijzende vinger.

De meeste paarden zijn al weg als ik begin met zwiepen met het leadrope. Een enkeling die heel erg gedesensibiliseerd is moet eerst een paar klappen op de billen krijgen voordat het gaat lopen. Dit is dan dus ook meteen de reden waarom ik je vraag om niet zozeer te werken aan het desensibiliseren, maar aan het opbouwen va vertrouwen met je paard. Je hebt niets aan een paard dat zich mentaal van jou afsluit en daardoor jouw hulpen niet meer ziet. En waarschijnlijk jou ook niet meer ziet en over je heen loopt.

Dit zijn de paarden die als de spanning te groot wordt uit het niets kunnen ontploffen.

Het is dus zaak om een vertrouwensband op te bouwen, de leiding te nemen en helder te zijn in je hulpen.

Het is dus zaak om een vertrouwensband op te bouwen, de leiding te nemen en helder te zijn in je hulpen. Om vervolgens te werken aan ontspanning in moeilijke situaties.

Zodra er een vertrouwensband is opgebouwd ga je niet zozeer je paard desensibiliseren op moeilijke situaties, maar je paard leren zich te ontspannen in deze situaties. Je werkt dus aan vertrouwen in jou als leider en ontspannen in moeilijke situaties. Daarmee creëer je een moedig paard dat vertrouwen heeft in jouw leiderschap. Samen kunnen jullie dan de wereld aan.

Jouw vraag: Hoe desensibiliseer ik mijn paard? Moet worden: Hoe bouw ik een vertrouwensband op met mijn paard?

Wil jij leren hoe ik mijn paarden train tot stabiele allround rijpaarden? En wil jij jouw eigen skills als paarden trainer verbeteren? Begin dan met het lezen van mijn eBoek “Ontspannen met je paard op pad”. Daarin leer jij hoe je je consequent gedraagt. Je leert de leiding te nemen zonder agressie en geweld. En je helder te zijn in de hulpen die jij je paard geeft. Ik leg uit wat ik doe en waarom ik iets doe. Alles is praktisch toe te passen op jouw eigen training met jouw paard.

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.