Hoe voorkom je stress bij de verhuizing van je paard naar een nieuwe stal?

Je paard verhuizen veroorzaakt stress, maar er zijn verhuizingen die een veel grotere impact hebben dan anderen. In dit blog deel ik mijn ervaringen met je. Ook geef ik je tips hoe je een verhuizing makkelijker kan laten verlopen. Zodat je paard minder stress ervaart en sneller tot rust kan komen op de nieuw plek.
paard verhuizen stress

Je paard verhuizen veroorzaakt stress. Hoe ga je ermee om?

Paarden zijn kudde dieren en van oorsprong migreren deze kuddes over grote afstanden. Daarmee is de verandering van het landschap of de plek waar je naartoe gaat met je paard de kleinste stressfactor van de verhuizing. Wat wel een grote impact heeft, is of de kuddegenoten meegaan en of jij als eigenaar meegaat. Daarnaast zijn ook de verandering van de voer-routines een mogelijke stressor voor je paard.

Verhuis je met meerdere paarden uit dezelfde kudde naar een nieuwe stal, dan is de impact van de verandering lager dan als je je paard nieuw hebt gekocht en het vanuit het buitenland naar jou toe verhuist. Ik zal de stress factoren tijdens een aantal verschillende verhuizingen op rij zetten voor je. Dan kun jij bepalen welk scenario aansluit bij jullie verhuizing en wat jij kunt doen om het je paard zo makkelijk mogelijk te maken.

Jouw paard verhuist alleen vanuit het buitenland. Dit is denk ik de meest stressvolle verhuizing die je voor een paard kunt bedenken. Niets is hetzelfde op de nieuwe locatie. Andere taal, ander klimaat, andere manier van omgang met paarden, ander voer en andere voer-routine. Daarnaast is het transport vanuit het buitenland ook zeer stressvol en fysiek zwaar voor paarden. Op de trailer staan vraagt veel balans, op de vrachtwagen is al makkelijker, maar vraagt nog steeds inspanning van je paard. Niet alle paarden eten onderweg, zodat ze mogelijk ook te weinig voeding in hun maag krijgen. Daarmee wordt de kans op maagzweren verhoogd.

Hoe kun je de stress verminderen voor je paard bij een verhuizing naar het buitenland

Het is voor paarden fijn om bij aankomst na een lang transport water, onbeperkt ruwvoer en rust te krijgen. Daarbij kun je ze beter niet alleen laten staan, want dat zorgt juist voor onrust. Zet ze bij voorkeur naast een stabiele merrie of ruin die rust uitstraalt. Zodat een paard dat net van het transport afkomt ook echt tot rust kan komen en kan slapen. Natuurlijk wil je een quarantaine in acht nemen bij paarden die vanuit het buitenland komen, maar zet ze in geen geval alleen. Met een stabiele merrie of ruin ernaast met een draadje ertussen creëer je de rust die dit paard nodig heeft. Afhankelijk van wat het paard in het buitenland gewend was, zou ik kiezen voor een paddock of een stal met uitloop voor de eerste week.

Jouw nieuwe paard verhuisd naar jou toe na de aankoop in Nederland. Jij kent het paard dus nog niet echt en er verhuizen ook geen andere paarden mee. Dit is ook een stressvolle verhuizing voor je nieuwe paard. Er is geen enkele houvast in de nieuwe situatie. Geen bekende paarden of eigenaar, ander voer, andere routine en wellicht een andere stallingsvorm dan het gewend was. Deze paarden hebben baat bij een rustige overgang op het nieuwe voer en om direct in de buurt van een ander paard te staan. Eventueel met een draadje ertussen. Wellicht kun je de overgang makkelijker maken door de stallingsvorm ook stapsgewijs aan te passen. Bijvoorbeeld bij een paard dat 24/7 alleen op stal stond, om hem geleidelijk te laten wennen aan meer uren per dag buiten zijn met andere paarden.

paard verhuizen stress

Hoe stressvol is de verhuizing naar een nieuwe stal voor je paard?

Koop je het nieuwe paard in de winter en heeft het al een deken om, dan laat je die om. Begin pas in de nazomer van komend jaar met het opbouwen van een wintervacht door geen deken op te leggen. Zeker paarden die nooit in de regen en wind buiten hebben gestaan, moeten opnieuw leren om zelf op zoek te gaan naar beschutting. Dit kost tijd. De opbouw van een wintervacht gebeurt vanaf het einde van de zomer en kun je niet halverwege de winter afdwingen.

Koop je een veulen van de fokker of vanuit de opfok? Dan is de verhuizing een grotere stressor voor je veulen dan voor een volwassen paard. Zet je veulen direct samen met een stabiele merrie of ruin zonder draadje ertussen. Zorg voor een geleidelijke overgang van ruwvoer en krachtvoer. Veulens zijn mentaal en fysiek nog niet volwassen en hebben echt de begeleiding van een stabiel volwassen paard nodig om zich verder te ontwikkelen. Heb je een hele stabiele kudde en voldoende ruimte dan zou je zelfs kunnen overwegen om een veulen direct in de kudde te zetten. Het gemis van de moeder en de kuddegenoten is voor een veulen heel groot en onnatuurlijk.

Een verhuizing kan voor een veulen een traumatische ervaring zijn. Je kan dus ook een terugval verwachten in het gedrag. Wees niet verbaasd als een veulen bij een andere merrie probeert te drinken, terwijl het al afgespeend is, dit is een normale terugval in het gedrag.

paard verhuizen stress

Een veulen verhuizen kan traumatisch zijn voor het veulen

Verhuis je met jouw paard van de ene stal naar een nieuwe stal? Dan heeft je paard in ieder geval jou als houvast. Mits je een goede connectie hebt met je paard natuurlijk. Jij kunt er dan voor zorgen dat het voer zoveel mogelijk hetzelfde blijft en eventueel geleidelijk veranderd. Hetzelfde geldt voor jouw routines met je paard. Zet je paard samen met een ander paard eventueel met een draadje ertussen, zodat het niet alleen staat. Vervolgens kun je het paard geleidelijk laten wennen aan de kudde.

Jij verhuist meerdere paarden uit dezelfde kudde naar een nieuwe stal. Dit is de minst stressvolle verhuizing voor je paarden, want de kudde blijft (deels) intact en alleen de omgeving en de routines veranderen.

Qua introductie in een nieuwe kudde is het minder makkelijk. Want een enkel paard wordt makkelijker opgenomen in een nieuwe kudde dan twee kuddes die samengevoegd worden. Een enkel paard past zich aan aan de nieuwe kudde. Terwijl twee kuddes die samen komen, gezamenlijk nieuwe leefregels moeten afspreken. Over het algemeen geeft dat wat meer schermutselingen tussen de paarden. Zorg dus voor voldoende ruimte en bouw de introductie geleidelijk op door ze eerst kennis te laten maken over de draad een aantal weken.

Wat kun je doen om stress te verminderen bij de verhuizing van je paard

Als laatste geef ik je het voorbeeld van de verhuizing van Amarok naar Lochem. Amarok verhuisde alleen zonder andere paarden naar een nieuwe plek. Zijn nieuwe kuddegenoten, Sol en Dora verhuisden dezelfde dag ook alleen naar deze nieuwe plek. Geen van deze drie paarden kenden elkaar of deze nieuwe locatie. Voor Dora was zelfs alles nieuw, omdat zij ook van eigenaar wisselde.

We hebben eerst Sol opgehaald omdat hij het moeilijkste te laden is. Daarna Amarok, omdat hij het makkelijkste in de trailer stapt en het dichtste bij was. Daardoor was Sol zo kort mogelijk alleen op de nieuwe locatie. Toen de twee heren blij waren elkaar te zien en vooral om niet alleen te zijn, zijn wij Dora gaan halen. Dora was gelukkig ook makkelijk in de trailer te laden en liep zonder moeilijkheden bij de heren de wei in.

In dit geval hebben we dus drie paarden samengebracht die allemaal heel blij waren niet alleen te hoeven zijn op een nieuwe locatie. We hadden er de ruimte voor, want er was een ruime paddock met schuilstal en een groot weiland met een stukje bos. We hebben gezorgd voor onbeperkt ruwvoer op 4 verschillende plekken, zodat er altijd een plek meer was dan het aantal paarden.

De introductie hebben we in het weiland gedaan, omdat daar de afleiding van het gras groter is dan de mogelijke neiging om elkaar bij het eten weg te jagen. Deze drie paarden staan vanaf het eerste moment samen. In de meeste introducties zal je je paard wel eerst moeten afschermen van de kudde door middel van een draadje.

paard verhuizen stress

Hoelang het duurt tot je paard gewend is op de nieuwe stal is erg wisselend

Hoelang een introductie duurt kan heel erg verschillen per paard. Ook hoelang het duurt tot je paard gewend is op de nieuwe stal is ook heel erg wisselend. Dit is afhankelijk van hoe stressvol de verhuizing voor je paard is geweest en hoeveel het paard mentaal aankan.

Toen Amarok bij kwam vanaf de handelaar had hij in vier maanden la vijf verhuizingen achter de kiezen, waarvan de eerste verhuizing de reis van Spanje naar Nederland was. Bij aankomst bij mij heeft hij eerst een half jaar liggen slapen in de kudde. Hij was pas vijf jaar en vlak voor de verhuizing in Spanje gecastreerd. Van een grote binnenhal waar hij met muildieren stond, is het op het transport gegaan. Binnen Nederland nog vier keer van locatie gewisseld. Dus tegen de tijd dat hij bij kwam in de kudde moest hij eerst bijslapen en tot rust komen.

Vervolgens heb ik met hem nauwelijks wat gedaan, behalve hem even aan mij laten snuffelen. Vervolgens ben ik na een paar weken met hem gaan wandelen. We hebben losgewerkt in de longeerbak om de connectie op te bouwen en daarna ben ik pas begonnen met poetsen en voetjes geven. Ruim een jaar na zijn aankomst bij mij, zat ik er pas voor het eerst op.

Haal je net verhuisde paard de eerste weken niet uit de nieuwe kudde

Haal je net verhuisde paard de eerste weken niet uit de kudde. Laat hem daar zijn rust en zijn plek vinden voordat je hem eruit haalt om aan het werk te gaan. Je kunt je paard wel in de kudde poetsen of even met hem kroelen in vrijheid. Maar het echt uit de kudde halen voor het werk zou ik pas doen als de rust een beetje terug is en je paard is opgenomen in de nieuwe kudde. Iedere keer dat je hem eruit haalt, kost het namelijk weer moeite om zijn plek binnen de hiërarchie terug te krijgen. Deze onnodige stress wil je voorkomen.

Als je paard eraan toe is om weer aan het werk te gaan na de verhuizing, dan zou ik beginnen met connectie oefeningen in het grondwerk. Op die manier stem je ook jullie onderlinge leefregels weer even met elkaar af. Ben je benieuwd naar welke oefeningen ik gebruik als connectie oefeningen? In mijn gratis eBoek beschrijf ik er een paar die je met ieder paard kunt toepassen.

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.