Extreme verlatingsangst bij paarden, is er een oplossing?

Hoe ga je om met verlatingsangst bij paarden en hoe kun je verlatingsangst bij paarden oplossen? Je kent het vast wel zo’n paard dat hysterisch staat te hinniken en langs het hek heen en weer blijft draven totdat het vriendje terug is van de buitenrit. Tegen de tijd dat het vriendje terug is , is het paard met verlatingsangst volledig doorweekt. Er zijn ook paarden die liever niet alleen op buitenrit gaan zonder hun vriendje en dan onderweg de boel bij elkaar hinniken en het liefste rechtsomkeert weer naar huis terugrennen. Ontspannen buitenrijden is er dan niet bij voor jou.
ontspannen paarden zonder verlatingsangst

Zoek jij een oplossing voor de verlatingsangst van jouw paard?

Hoe ga je om met verlatingsangst bij paarden? Is er wel een oplossing?

Paarden die zo’n extreme verlatingsangst hebben kunnen zichzelf en hun directe omgeving iets aan doen. Omdat ze proberen over het hek te springen of onhandelbaar zijn zodra hun vriendje uit het zicht is verdwenen. Je kunt je ook wel voorstellen dat dit voor enorme stress zorgt bij je paard. Stress is voor niemand goed en ook niet voor paarden. Te veel stress veroorzaakt bij paarden maagzweren en dat wil je voorkomen. Niemand die veel van haar paard houdt wil dat het ziek wordt of zich ongelukkig voelt. Maar hoe los je verlatingsangst bij je paard dan op?

Begrijpen waar deze extreme verlatingsangst bij paarden vandaan komt is het begin van de oplosing.

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waar dit gevoel vandaan komt bij je paard. Paarden zijn van nature kuddedieren en prooidieren. Dat betekent dat ze in kudde verband leven in het wild en op het moment dat ze opgejaagd worden door een roofdier biedt deze kudde bescherming. Omdat er in de kudde altijd iemand is die oplet, kan het individuele paard genoeg eten, rusten en spelen. Ze wisselen elkaar af met wie er op wacht staat. Je ziet vaak wel dat de leidende merrie en de hengst het meeste op wacht staan. Maar ook zij krijgen momenten van rust en ontspanning in de kudde.

Paarden die alleen staan vinden dat heel erg stressvol en komen niet genoeg tot rust en krijgen te weinig sociaal contact. Ze voelen zich dus onveilig en willen niet alleen achterblijven. Op het moment dat paarden lang alleen hebben gestaan of veel stress hebben ervaren door een verhuizing of meerdere verhuizingen in een korte tijd achter elkaar, hebben ze de neiging om op de nieuwe plek zich extreem te hechten aan een ander paard. Ook paarden met een trauma door mishandeling hebben de neiging om zich extra te hechten aan andere paarden. Met als gevolg dat ze zich zeer onveilig voelen als ze alleen staan of als ze alleen zijn met hun ruiter of amazone. Ik heb het vermoeden dat fokmerries die meerdere keren van hun veulen gescheiden zijn op het moment dat dit veulen nog te jong was ook gevoeliger zijn om last te krijgen van verlatingsangst.

paarden leiden aan halster
veilig wandelen met paard

Wat kun je dan doen om de verlatingsangst bij je paard op te lossen?

Juist bij deze paarden is het extra belangrijk om een vertrouwensband met je paard op te bouwen. Een band waarbij jij jouw paard leert dat het veilig is om bij jou in de buurt te zijn, zonder dat het over je heen loopt. Leiderschap vanuit rust, vertrouwen en hele duidelijke communicatie vanuit lichaamstaal. Je hoeft je paard niet zielig te vinden. Het is zeker niet bevorderlijk als je angstig bent geworden van het onhandelbare gedrag van je paard.  Als je op enig moment niet meer weet wat je ermee aan moet, zoek dan gespecialiseerde hulp voor jezelf en je paard.

Hoe word je een goede leider voor je paard zodat het zich veilig voelt? Je eerste neiging zal zijn om je paard te gaan aaien en geruststellen als het zo in paniek raakt als zijn vriendje uit het zicht is. Doe dit niet. Paarden kunnen niet leren als ze in paniek zijn of zich extreem onveilig voelen. Het is belangrijk om heel veel tijd uit te trekken voor dit proces en dit in hele kleine stapjes op te bouwen. Je kunt een paard niet door de spanning en stress heen rijden of trainen. Daar schreef ik al eens een blog over. Lees het hier.

Wat kun je wel doen om je paard te helpen om over zijn verlatingsangst heen te komen?

In mijn ogen zijn er een paar oefeningen waar je paard met verlatingsangst heel veel baat bij kan hebben. Namelijk het leiden vanuit de voorste positie en het loswerken in vrijheid. Je zult je paard namelijk moeten laten zien dat jij een goede leider bent voor hem door middel van lichaamstaal. Je paard moet zelfvertrouwen opbouwen en jij moet leren om de leider te zijn die je paard nodig heeft.

De oefening leiden vanuit de voorste positie wordt uitgebreid uitgelegd in mijn eBoek. Dit eBoek kun je onder aan dit blog downloaden. Vooral voor deze angstige paarden is het goed om veel rust momenten in te bouwen tijdens al je trainingen. Leg de lat wat lager en zorg dat je minder verwachtingen hebt van ze en vooral veel samen niets doet. Daarmee bedoel ik dat je ieder op je eigen benen kunt staan en je kunt ontspannen. Met name het stil kunnen staan en ontspannen buiten jouw persoonlijke ruimte is een goede manier om je paard te belonen en te leren dat jij er niet alleen maar bent om hem aan het werk te zetten. Paarden in de kudde doen heel veel niets op een dag. Als goede leider voor je paard moet jij dus leren om in het hier en nu te kunnen zijn met je paard en samen niets te doen.

ontspannen paarden zonder verlatingsangst

Wij mensen zijn roofdieren en daardoor snel geneigd om heel erg te focussen op onze training en op ons paard

Wij mensen zijn roofdieren en daardoor snel geneigd om heel erg te focussen op onze training en op ons paard. Ook zijn we vaak bezig met ons paard in beweging te houden, net als een roofdier zijn prooi opjaagt. Door met zachte ogen de omgeving in de gaten te houden. Samen met je paard te ontspannen en tot rust te komen, geeft je paard vertrouwen in jou als leider. Als richtlijn kun je in het begin bij deze angstige paarden het beste de helft van je training niets doen. Na iedere oefening nodig je je paard uit om weer even stil te staan en te ontspannen buiten jouw persoonlijke ruimte.

Let erop dat jij ook buiten de persoonlijke ruimte van je paard blijft. Daarom geef ik mijn studenten als tip mee om minder met hun paard te knuffelen. Hoe verliefd je ook bent op je eigen paard, is het niet handig voor een paard dat angstig is en leert zich te ontspannen buiten jouw ruimte als jij steeds toch in zijn ruimte in komt. Leer je paard eerst te ontspannen op afstand voordat je zelf steeds om zijn nek hangt. Je paard heeft meer aan jou als leider die rust, vertrouwen en ontspanning brengt dan aan al die knuffels en kriebeltjes.

Het is heel belangrijk om consequent en consistent te zijn in je hulpen, vooral bij een angstig paard.

Als je met je paard gaat loswerken in vrijheid kun je zien hoe jouw paard op jouw lichaamstaal reageert terwijl jij hem niet vast hebt. Ook hierin is het zaak om steeds weer rust en ontspanning in te bouwen en niet alleen maar bezig te zijn om je paard in beweging te houden. Kan je paard op een paar meter afstand rustig stilstaan terwijl hij jou in de gaten houdt? Stopt jouw paard met lopen als jouw voeten stoppen? Reageert jouw paard op kleine hulpen om voorwaarts te gaan?

In alles wat ik mijn paarden leer is het steeds de bedoeling om ze te laten reageren om zo klein mogelijke hulpen. Daarom is het heel belangrijk om consequent en consistent te zijn in je hulpen. En te blijven vragen totdat je het juiste antwoord krijgt, of iets in de goede richting. Vaak bouw ik eerst een sequentie van hulpen op in zwaarte totdat het paard mij snapt en in beweging komt. Zodra je paard dit snapt bouw je de zwaarte van de hulp af, totdat je met je vinger kunt aanwijzen welke kant hij op moet. Loswerken in vrijheid is hetzelfde als longeren zonder longeerlijn en het liefste ook zonder zweep. Ik gebruik alleen een lead rope dat ik los in de hand heb.

ontspannen paarden, hoe los je verlatingsangst bij paarden op?

Je kunt je paard alleen maar helpen door een goede leider te zijn en zelf rustig te blijven

Zodra jij met je paard kunt loswerken in vrijheid. Dus zodra jij je paard op kleine hulpen beide richtingen in stap draf en galop rond kunt sturen en ook weer naar je toe kan vragen. En zodra jij jouw paard kunt leiden aan een halster vanuit de voorste positie waarbij je paard in vrijwel alle situaties rustig achter je aan kan wandelen. Pas dan kun je beginnen om de afstand tussen jouw paard en zijn vriendje te vergroten.

De afstand tussen jouw paard en zijn vriendje vergroten kun je het beste in hele kleine etappes doen. Waarbij het belangrijk is om steeds weer op zoek te gaan naar de ontspanning voordat je teruggaat naar het vriendje of voordat het vriendje terugkomt. Laat je paard niet alleen en zorg ervoor dat jij een goede leider bent die de omgeving in de gaten houdt en zelf heel rustig blijft. Haal je paard niet aan als het in paniek is, maar geef het de ruimte om zijn eigen ontspanning te vinden. Voor sommige paarden kan het helpen om wat ruwvoer te hebben om te eten als het vriendje weggaat van de stal of de wei.

Een van mijn studenten heeft een Engels volbloed merrie die extreme verlatingsangst had

Je kunt je paard alleen maar helpen door een goede leider te zijn en zelf rustig te blijven. Helaas kunnen we onze paarden niet dwingen om zich te ontspannen in een moeilijke situatie. We kunnen ze wel helpen door deze training in hele kleine stapjes op te bouwen en ze te leren dat ze zich bij ons kunnen ontspannen.

Als het vriendje van jouw paard niet van jou is, overleg dan met de eigenaar van dat paard over hoe je samen deze training kunt opzetten. Kom je er niet uit of duurt het te lang voordat de andere eigenaar vooruitgang ziet, overweeg dan om deze twee paarden helemaal uit elkaar te halen.

Een van mijn studenten heeft een Engels volbloed merrie die extreme verlatingsangst had. Na anderhalf jaar trainen en met veel geduld steeds de afstand een beetje verder uitbouwen, is er nu meer rust. Let erop dat je als je de afstand uitbouwt, je steeds een klein beetje de comfortzone oprekt en dan op zoek gaat naar de ontspanning voordat je weer teruggaat naar de kudde. Je paard laten grazen om het te laten ontspannen zou in dit geval niet mijn advies zijn. Geef vooral zelf het goede voorbeeld en ontspan jezelf. Je kunt ook een beetje overdreven zuchten, likken en smakken en zelfs gapen om dit gedrag bij je paard op te wekken.

Verlatingsangst bij paarden is een moeilijk op te lossen fenomeen, maar als je er genoeg tijd en geduld voor hebt, is het wel mogelijk. Het begint met je paard kunnen leiden aan een halster en loswerken in vrijheid. In mijn eBoek “Ontspannen met je paard op stap” leg ik het correct leiden vanuit de voorste positie verder uit.

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.