Mijn paard steigert als ik hem uit mijn ruimte stuur

Waarom steigert jouw paard als je hem uit je ruimte stuurt? Wat gaat er mis in jullie communicatie? In de meeste natural horsemanship trainingen leer je dat jij jouw eigen persoonlijke ruimte moet bewaken en opeisen. Maar als jij dat doet reageert jouw paard heftig en is hij gepikeerd. Waarom werkt dit niet voor jou terwijl het bij anderen wel schijnt te werken?
paard steigert

Veilig omgaan met een paard dat steigert aan de hand en de longeerlijn

Wees gerust het werkt niet voor jou, omdat dit niet de juiste manier is om je paard te benaderen en uit je ruimte te sturen. Zeker niet als je ook een connectie met je paard op wilt bouwen. Als je paard steigert aan de hand, aan de longe of tijdens het rijden is dit altijd een teken dat ergens niet goed gaat in jullie communicatie of dat je paard pijn heeft.

Paarden communiceren met elkaar in de kudde met ruim 200 lichaam signalen per minuut. Daarvan kunnen wij er maar een paar waarnemen. Dus waarschijnlijk heeft jouw paard al veel eerder aangegeven dat wat jij vraagt:

  • te moeilijk is en hij dit fysiek niet kan
  • hij het niet begrijpt
  • hij al doet wat je vraagt en niet nog meer kan geven
  • hij denkt dat je het fysieke gevecht, dus de confrontatie aan wilt gaan
  • jij steeds te laat bent met de release en daardoor te veel druk geeft.
  • jij te vaak hetzelfde vraagt
  • of omdat hij pijn heeft

 

Een paard is in 98% van de gevallen een zeer meewerkend dier dat ook nog eens ontzettend vergevingsgezind is. Zelfs als wij onhandig en lomp zijn in de omgang met hem. Maar ook voor paarden zijn er grenzen. Als jij alle eerdere kleinere signalen niet hebt opgemerkt, moet hij ergens een keer een statement maken en dat is vaak steigeren of bokken. Je kunt dit zien alsof je paard tegen jou staat te schreeuwen: “Luister nou eens naar mij!”

er doorheen rijden paard

Wat te doen als je paard steigert en bokt aan de hand?

Wat te doen als je paard steigert en bokt? Ten eerste kun je eens goed bij jezelf te rade gaan, waar het misgaat in de communicatie. Laat ook zeker je paard nakijken op pijn door een specialist als je ook maar enig vermoeden hebt dat deze uitbarsting van je paard voort kan komen vanuit fysieke pijn. In het gros van de gevallen zal het een probleem zijn in de communicatie tussen jou en jouw paard.

Ik ben geen voorstander van zwiepen en zwaaien met zwepen en lijnen om je paard uit jouw ruimte te jagen. Hoewel dit veel geleerd wordt in de verschillende natural horsemanship methodes, kan dit leiden tot heftige reacties van het paard. Zeker als de rest van de lichaamstaal die jij uitdraagt niet klopt bij deze vrij agressieve uiting. Ik weet dat jij dit niet als agressief bedoelt maar je paard vat het wel zo op. Jij zegt met je gezwiep en gezwaai eigenlijk dat je de fysieke confrontatie aan wilt gaan met je paard. Dat is natuurlijk een strijd die je niet kunt winnen. Althans niet zonder martelwerktuigen en allerlei extra hulpmiddelen. Ik ga ervan uit dat jij net als de meest amazones op een ontspannen manier met je paard om wilt gaan. Dat je die vriendschappelijke connectie zoekt met je paard. Maar wel een waarbij er wederzijds respect is.

ontspannen paarden zonder verlatingsangst

Wat betekent het als je paard steigert en bokt tijdens het rijden?

Dan is het belangrijk dat je aan je paard leert om ieder in je eigen ruimte bij elkaar te kunnen zijn en beide te kunnen ontspannen. Dat doe je door de oefening Leiden vanuit de voorste positie die ik uitgebreid beschrijf in mijn gratis eBoek. Paarden brengen in de kudde heel veel tijd door met elkaar waarbij ze heel veel samen niets doen. Dus voor je paard is dit iets heel natuurlijks. Voor jezelf waarschijnlijk minder, want de meeste amazones denken dat het trainen van hun paard betekent dat ze het paard hard moeten laten werken. Juist je paard trainen door het bij jou te laten ontspannen zorgt voor een goede connectie en vertrouwensband.

Met de oefening Leiden vanuit de voorste positie laat je je paard zien dat jij richting en snelheid bepaald zonder daarbij de confrontatie aan te gaan. Ook nodig je hem steeds weer opnieuw uit om op afstand te ontspannen. Daarbij is het heel belangrijk dat je op je voetenwerk let. De meest gemaakte fout is dat de amazone achterwaarts stapt en daarmee onbedoeld het paard in haar ruimte uitnodigt. Om vervolgens boos en gefrustreerd het paard weer uit diezelfde ruimte weg te jagen. Daar raakt een paard gefrustreerd door en dat resulteert in steigeren en chagrijnig gedrag van je paard. Eigenlijk kun je dat je paard ook niet kwalijk nemen. Jij was onduidelijk en daarna zocht e de confrontatie op.

training jonge paarden

Een steigerend paard laat duidelijk aan je merken dat er iets misgaat.

Is zwiepen en zwaaien dan altijd fout? Nee! Maar de jusite toepassing is wel heel belangrijk, zeker in relatie tot je lichaamshouding en de opbouw van je hulpen. Dit noem ik de sequentie van hulpen. In een sequentie van hulpen starten we altijd met de hulp aan te kondigen door in te ademen, dan geven we de lichtste hulp. Bij geen reactie geven we bij de lichtste hulp een vervolg hulp. Als er dan nog geen reactie komt mag je door middel van zwiepen die eerdere hulpen kracht bij zetten.

Op deze manier is er altijd voldoende tijd voor je paard om te reageren op wat je vraagt en kan hij zich ook steeds sneller gaan afstemmen op jouw hulp. Wees dus heel erg consequent en consistent in je hulpvraag en opbouw van de sequentie van hulpen. Voor je het weet kun jij je paard laten dansen op hele lichte hulpen.

De oefeningen zijn super simpel en jouw paard heeft dit zo door.

De oefeningen zijn super simpel en jouw paard heeft dit zo door. De verandering van denkpatroon in jou kost waarschijnlijk meer moeite. Ga de uitdaging aan en wees de leider die je paard zoekt in jou. Download hier het gratis eBoek

Als instructeur en zadelpasser kom ik door het hele land op maneges en pensionstallen. Ik zie veel communicatieproblemen tussen ruiters en paarden die vrij makkelijk opgelost kunnen worden. Je paard op een rustige manier kunnen leiden aan het halster is denk ik wel het meest voorkomende probleem. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen zonder veel fratsen. Download het eBoek en begin vandaag nog met oefenen

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.