Wanneer is een jong paard klaar om aan het werk te gaan?

De vraag wanneer een jong paard klaar is om aan het werk te gaan is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt. Natuurlijk is het antwoord dat ik hier geef heel erg algemeen en zul je ook echt naar je eigen jonge paard moeten kijken om er een exact antwoord op te kunnen geven. Wel kan ik je een aantal voorwaarden geven waaraan je paard in ieder geval moet voldoen.
training jonge paarden

Op welke leeftijd kun je het beste starten met de training van je jonge paard?

Wat is werk voor een paard? Bedoel je met werk, het leren wandelen aan een halster of het dressuurmatig rijden onder het zadel? In mijn ogen kunnen we al een heleboel werk doen vanaf de grond met een jong paard dat geen inbreuk geeft op de ontwikkeling en groei van het lichaam. Bedoel je met “werk” het rijden op je jonge paard dan zit daar wat mij betreft een minimale leeftijdsgrens aan. Jonge paarden zijn pas na hun zesde levensjaar uitgroeit en dan is de ruggengraat een van de laatste onderdelen in het skelet dat uithardt. Als jij dus te vroeg op de rug gaat zitten die niet uitgehard is, veroorzaak je problemen. De minimale leeftijd om voor het eerst op je paard te gaan zitten is wat mij betreft 5 jaar. Heb je een groot of zwaar paard, dan zou ik er zelfs voor kiezen om langer te wachten.

Dat betekent dat veel paarden die op jonge leeftijd in de sport lopen, veel te jong gestart zijn en vaak ook al tussen hun 10de en 15 de jaar uitvallen door blessures. Terwijl als we de tijd nemen in de start van het paardenleven en wachten met het rijden tot het paard er fysiek toe in staat is, kunnen we ons paard gerust tot 20 a 25 jaar doorrijden. Geduld aan de voorkant geeft je dus jaren extra rijplezier. Natuurlijk is dit een algemene stelling en zijn er individuele paarden die ondanks genoeg geduld in de eerste jaren toch fysiek niet in staat zijn om langer door te rijden. Dit kan komen door genetische mankementen of externe factoren.

paarden leiden aan halster
veilig wandelen met paard

Op welke leeftijd kun je jonge paard het beste aan het werk zetten?

Waarom worden de paarden in de dressuur en springsport dan al zo jong ingereden en uitgebracht op wedstrijden? Omdat ieder jaar dat een jong paard “stilstaat” het de fokker of eigenaar geld kost. Zonder dat er voor hen zekerheid is dat dit paard ook daadwerkelijk zal gaan presteren. Er worden vrij veel sportpaarden gefokt en er zijn er maar weinig die de zogenaamde top halen. Ik noem het zogenaamde top, omdat ik van mening ben dat je iedere paard-ruiter combinatie alleen maar met zichzelf kunt vergelijken en niet met anderen. Ieder paard heeft een eigen topprestatie en iedere ruiter ook. De bouw, de mentale en fysieke ontwikkeling van zowel ruiter en paard zijn bij iedere combinatie anders.

Daarnaast is de dressuursport ook nog eens een jury sport en stel ik vraagtekens bij de jurering van de correcte uitvoering van de dressuur oefeningen. De dressuur is ontwikkeld voor het paard, om het paard sterker te maken en beter in staat te laten zijn om het gewicht van de ruiter te dragen. De dressuur is in de basis geen expressieve dansvorm waarbij het paard met de meeste beenactie de wedstrijd wint.

Je begrijpt dat ik geen fan ben van de paardensport zoals deze nu bedreven wordt. Los van het feit dat ik me afvraag of we dieren bloot moeten stellen aan onze eigen competitiedrang. Is de dressuursport op dit moment geen correcte afspiegeling van de dressuur zoals die bedoeld is om onze paarden te versterken en te verbeteren.

jong paard zadelpassen

Wanneer kun je dan wel met je jonge paard aan het werk gaan?

Om weer terug te komen bij het onderwerp van dit blog, namelijk wanneer kan ik met mijn jonge paard aan het werk? Het is goed om je te beseffen dat heel veel werk vanaf de grond gedaan kan worden en zou moeten worden. Zowel het leren leiden aan een halster, poetsen, voetjes geven. Het zadelmak maken, dus het leren om een zadel op je rug te dragen, zonder ruiter gewicht. Ook dressuurmatig kunnen we ons paard al heel veel vanaf de grond leren en hem daarin al versterken zodat het jonge paard al beter in balans is als we voor de eerste keer opstappen.

zadelmak maken paard
meerdere paarden leiden aan halster

Geduld in de jonge jaren van je paard levert je een gezonder paard op op de lange termijn.

Je kunt je paard de basisvaardigheden aanleren vanaf dat ze vrij jong zijn en dit uitbouwen naar dressuurmatig werk aan de hand. In het jaar dat je paard 5 jaar wordt kun je rustig beginnen met de introductie van het ruitergewicht. Bouw je trainingen langzaam op qua tijdsduur en frequentie. Dit is heel verschillend per paard. Maar voor de meeste jonge paarden geldt dat 10-15 minuten trainen per dag al veel is voor ze om te verwerken. Let er in alle gevallen op dat je de trainingen altijd afsluit op een hoogtepunt en dat je per dag kijkt wat er mogelijk is. Het hoogtepunt van gisteren is niet per se ook het hoogtepunt van vandaag. Leer je paard lezen en ga liever iets te langzaam dan te snel.

Wil je meer weten over hoe ik de trainingen van jonge paarden opbouw en zou je het liefste zelf jouw jonge paard willen opleiden? Bestel dan mijn boek “goede start voor jonge paarden”

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.