Ben jij op zoek naar het gevoel van vrijheid en vriendschap met je paard?

De meeste amazones die bij mij komen zijn al langere tijd op zoek naar die speciale connectie met hun paard. Vaak is de reden dat ze het paard gekocht hebben dat ze er heerlijk mee willen kunnen buiten rijden en samen met plezier op pad kunnen. Maar als ze hun eigen paard gaan trainen volgens de methodes die ze geleerd hebben op de manege toen ze jonger waren, lopen ze vast. Ze lopen er tegenaan dat ze een vriendschappelijke band willen opbouwen met hun paard en de methodes die ze kennen zijn toch wat controlerend en agressief. Dat is zo’n beetje het omgekeerde van waar ze naar op zoek zijn met hun eigen paard.
paard leiden aan halster

Een vriendschap opbouwen met je paard doe je niet met voerbeloningen

Gelukkig staat het internet vol met goedbedoelde adviezen en wordt R+, oftewel “positive reinforcement”, vreselijk gepromoot. Dit is een methode gebaseerd op voerbeloning om je paard dingen aan te leren. Helaas is R+ niet zo makkelijk als het lijkt. Om dit correct toe te passen moet je namelijk al behoorlijk wat kennis hebben van paarden gedrag en lichaamstaal en onberispelijk zijn in je timing. Omdat de meeste amazones niet in staat zijn om in eerste instantie op de juiste manier voerbeloningen toe te passen, gaan hun paard ze zien als wandelende koektrommels.

paarden leiden aan halster
veilig wandelen met paard

Ziet jouw paard jou als een wandelende koektrommel?

Een paard dat jou ziet als wandelende koektrommel is zo nodig nog gevaarlijker dan en paard dat “gewoon” niet goed is opgevoed. Voernijd, dreigen, in je ruimte komen, constant zeuren om snoepjes, aan je jas happen en bijten, maaien met de voorbenen als het te lang duurt voor er een snoepje gegeven wordt. Dit zijn zo maar een paar voorbeelden van gedrag dat paarden laten zien op het moment dat R+ niet correct wordt toegepast. De methode R+ is prima voor een deel van de paarden en een deel van de amazones. Mits je eerst leert om de lichaamstaal van paarden beter te begrijpen en leert hoe je R+ correct toepast.

Ben jij ook liever te zacht dan te hard en agressief tegen je paard? Beide is niet echt paard vriendelijk.

Omdat deze amazones vaak liever gezien worden als koektrommel dan als boeman, worden hun paarden “verwende nesten.” Ze gaan meer goedvinden omdat ze absoluut niet agressief of boos willen zijn tegen hun paard. Meer goed vinden is gelijk aan minder grenzen stellen. Binnen de kortste keren bepalen de paarden wat er gebeurt en wanneer het gebeurt. Kleine irritaties worden voor lief genomen, want zolang jij snoepjes geeft vindt je paard je lief. Je leert je paard altijd wat. Iets positief of iets negatiefs. Wat het ook is, je krijgt er in de loop van de tijd meer van. Dus het slechte gedrag wordt langzaam erger of het goede gedrag wordt langzaam beter. Jij kiest bij alles wat je doet met je paard. Tegen die tijd zitten deze amazones met de handen in het haar. Ze durven niets meer met hun paard te ondernemen, want het schrikt overal van, is onhandelbaar en lastig. Al met al niet echt de droom die ze voor ogen hadden toen ze dit paard kochten.

paarden leiden aan halster

Wil jij het gevoel van vrijheid terug in het paardrijden?

Gelukkig kan het ook echt anders. Het eerste wat ik mijn studenten leer is om te stoppen met de voerbeloningen. R+ is voor gevorderden en niet voor beginnende paarden trainers. Op het moment dat je een eigen paard hebt, ben je een paarden trainer. Namelijk de trainer van jouw eigen paard.

Vervolgens leer ik ze een par basis oefeningen waarmee ze grenzen kunnen stellen, zonder de fysieke confrontatie aan te gaan. Dit geeft rust aan het paard en aan de amazone. Veelal zijn deze amazones namelijk vreselijk aan zichzelf gaan twijfelen en murw van alle goedbedoelde adviezen van stalgenoten. De paarden zijn ook schrikkerig en onzeker geworden door het gebrek aan duidelijkheid. Daarom is het belangrijk om eerst duidelijkheid te scheppen. Ook wil ik dat ze beide leren om ook samen te kunnen zijn zonder in elkaars persoonlijke ruimte te staan. Samen ontspannen op afstand van elkaar.

Een connectie met je paard opbouwen gaat vanzelf als je de lichaamstaal van je paard leert kennen.

Als die basis duidelijk is dan kunnen we gaan leren kijken naar de lichaamstaal van het paard en van jezelf. In de loop van de lessen leren deze amazones hun paarden trainen op een paar vriendelijke manier. Een manier waarbij ze ook nog een connectie met hun paard opbouwen op basis van vertrouwen en ontspanning. Dus als jij droomt van vrijheid en een connectie met je paard, weet dan dat dit mogelijk. Er zijn al tientallen amazones je voorgegaan, je bent niet de enige met dergelijke problemen en ze zijn ook nog op te lossen. Om te beginnen raad ik je aan om mijn gratis eBoek te downloaden en te starten met de oefeningen die ik daar beschrijf.

De oefeningen in het eBoek zijn simpel en jouw paard heeft dit zo door.

De oefeningen zijn super simpel en jouw paard heeft dit zo door. De verandering van denkpatroon in jou kost waarschijnlijk meer moeite. Ga de uitdaging aan en wees de leider die je paard zoekt in jou. Download hier het gratis eBoek

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.