Veilig je paard leiden aan een halster

Vraag jij jezelf wel eens af hoe anderen hun paard kunnen leiden terwijl het als een mak lammetje achter ze aanloopt? Gebogen lijn en in alle rust? Terwijl jij min of meer met je paard wordt meegesleept . Je zet voor de zekerheid een cap op en legt een ketting over de neus van jouw paard om nog een beetje controle te hebben
paard leiden aan halster

Veilig je paard van en naar de wei leiden aan een halster is het meest voorkomende probleem van paardeneigenaren.

In dit blog ga ik je uitleggen dat het veilig leiden aan een halster voor jouw paard ook mogelijk is. En dat dit vooral ook mogelijk is zonder geweld, agressie, geschreeuw of als een zilver rug gorilla op en neer springen voor je paard.

Paarden zijn kudde dieren en communiceren met elkaar door middel van lichaamstaal. Omdat paarden niet kunnen praten en dat ook niet zullen leren, zal jij als mens jouw manier van communiceren moeten aanpassen om je paard gerust te stellen. Een paard dat jou vooruit trekt aan het halster, over je heen loopt en je zelfs helemaal niet ziet staan, heeft geen vertrouwen in jou als leider.

paarden leiden aan halster
veilig wandelen met paard

Je kunt nog zo’n geweldige amazone zijn onder het zadel. Als jij je paard vanaf de grond niet kan leiden, heeft jouw paard geen respect voor je als leider.

Al het werk dat wij doen met onze paarden, begint vanaf de grond. Vanaf de grond bouwen we aan vertrouwen en wederzijds respect. Wederzijds respect. Dat betekent dat we ons lieve paard, ook geen onrecht aandoen. Dat wijzelf heel consequent zijn in ons gedrag. Dat wij ook respect hebben voor ons paard. Net zo goedals dat we ons pard leren respect te hebben voor ons als leider.

Ten eerste verwacht ik van je dat je al je emotionele bagage en frustraties thuis laat en met een kalm gevoel met je paard aan het werk gaat. Paarden zijn heel gevoelig voor onze emoties. Wees je daar bewust van. Loopt jouw paard van je weg als het in de wei staat? Misschien heb je dan ongemerkt toch wat emotionele bagage meegenomen. Probeer door middel van een ademhalingsoefening jezelf tot rust te brengen. Vat het weglopen van jouw paard niet persoonlijk op, maar zie het als de manier van communiceren van je paard.

paarden leiden aan halster

Vat het weglopen van jouw paard niet persoonlijk op, maar zie het als de manier van communiceren van je paard.

Laat de haast, de stress en spanning los en probeer het nog eens. Loop in een zigzaggende lijn naar je paard toe en glimlach. Als jij glimlacht, ontspan je je ogen en daarmee je “roofdier-blik”. Kijk eens om je heen met een zachte blik en kijk naar je paard vanuit een ooghoek of vanuit een zachte oogopslag.

Als je nu denkt, wat een bullshit, hij moet gewoon hier komen als ik hem naar binnen wil brengen. Dan heb je waarschijnlijk wel eens flink achter je paard aan moeten jagen en hem uiteindelijk in de hoek moeten zetten om hem te vangen. Zou het niet fijn zijn als jij jouw ego even aan de kant zet en leert van je paard. Jouw paard vertelt je namelijk dat dit niet de manier is waarmee het met jou wil samenwerken.

meerdere paarden leiden aan halster
meerdere paarden leiden aan halster

Paarden zijn meesters in subtiele communicatie

Paarden zijn meesters in subtiele communicatie. Op het moment dat daar zwepen, sporen en een hoop lawaai bij komt kijken om je paard in toom te houden, dan heb jij NIET geluisterd naar de subtiele lichaamstaal. Je paard is gaan schreeuwen en jij schreeuwt terug.

Als jij je paard wilt kunnen leiden aan een los lijntje in alle rust, dan moet jij beginnen met luisteren naar je paard.

Praktisch gezien, kan ik je de oefeningen leren om vertrouwen en wederzijds respect op te bouwen. Dat begint wel bij een verandering van denken van jou. In mijn eBoek “Ontspannen met je paard op pad” geef ik je praktische tips om je paard in alle situaties tot rust te brengen. De eerste tip is de oefening leiden vanuit de voorste positie. Ik leg je precies uit hoe jij je paard in alle rust kunt leren om rustig mee te lopen aan een halster. Je geen stalen ketting over de neus hoeft te leggen. Niet langer meegesleurd worden over het erf, maar samen ontspannen kunnen wandelen.

De oefeningen zijn super simpel en jouw paard heeft dit zo door.

De oefeningen zijn super simpel en jouw paard heeft dit zo door. De verandering van denkpatroon in jou kost waarschijnlijk meer moeite. Ga de uitdaging aan en wees de leider die je paard zoekt in jou. Download hier het gratis eBoek

Als instructeur en zadelpasser kom ik door het hele land op maneges en pensionstallen. Ik zie veel communicatieproblemen tussen ruiters en paarden die vrij makkelijk opgelost kunnen worden. Je paard op een rustige manier kunnen leiden aan het halster is denk ik wel het meest voorkomende probleem. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen zonder veel fratsen. Download het eBoek en begin vandaag nog met oefenen

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.