De koude schouder, een alert paard dat op alles let behalve op jou

Heb jij een paard dat altijd om zich heen kijkt en op let op de omgeving, maar jou niet ziet staan? Paarden die schrikachtig zijn en veel om zich heen kijken, zijn ook vaak de paarden die over je heen lopen. Deze paarden hebben nog geen vertrouwen in jou als de leider. In dit blog leg ik je uit waar het vandaan komt en hoe je het oplost.
alert paard wacht houden

Let jouw paard op jou als je hem leidt aan het halster of loopt hij over je heen?

Wat een prachtig gezicht om een paard alert in de verte te zien kijken. Het valt me iedere keer weer op als ik door mijn social media feed scroll dat er zoveel amazones foto’s laten maken waarbij hun paard alert in de verte kijkt en zij zichzelf tegen de schouder van hun paard aan vleien. Wat op beeld een romantisch plaatje lijkt, is in werkelijkheid een potentieel gevaarlijke situatie. We noemen dit fenomeen de koude schouder.

Om je uit te leggen waarom ik dit zie als een potentieel gevaarlijke situatie moet ik eerst wat uitleggen over kudde gedrag. In een kudde paarden is er altijd eentje die de wacht houdt. Een paard dat waakt over de etende en slapende paarden. Meestal is dit een paard dat hoog in de hiërarchie staat, de leidende hengst, merrie of ruin. Het paard dat de wacht houdt en waakt over de kudde, is de eerste die alarm slaat als dat nodig is. De rest van de kudde vertrouwt volledig op het oordeel van dit ene paard. Dus als er een vlucht ingezet wordt, gaat de kudde er zonder nadenken en kijken achteraan.

alert paard wacht houden
alert paard wacht houden

Om met plezier samen te werken met een ontspannen paard, moeten wij ons inleven in het gedrag van een kudde

Onze paarden kunnen we ook geen groter plezier doen, dan ze de mogelijkheid te geven om in onze aanwezigheid het waken over de kudde aan ons over te laten. Dat geeft jouw paard rust en ontspanning. Als we onze paarden (onbewust) niet de mogelijkheid bieden om het waken aan ons over te laten, dan voelt jouw paard zich genoodzaakt om het zelf te doen. Met als gevolg dat je paard meer met de omgeving bezig is, dan met jou. Je paard wordt er alert en vaak ook schrikachtig van. Je paard kijkt niet waar jij loopt en loopt over je heen. Hij trekt je omver en gaat zijn eigen gang.

Paarden die de wacht houden over de kudde letten niet op hun kudde genoten, maar op de omgeving. De rest van de kudde let op het paard dat op wacht staat. Dus als er een vlucht ingezet wordt, let het wakende paard niet op de kudde, maar de kudde op hem of haar. Als jouw paard het gevoel heeft constant te moeten waken als jij in de buurt bent, let jouw paard dus ook niet meer op jou. Sterker nog hij verwacht dat jij op hem let. Jouw paard is immers degene die oplet of er gevaar dreigt.

alert paard wacht houden

Paarden die de wacht houden over de kudde letten niet op hun kudde genoten, maar op de omgeving.

Laat de haast, de stress en spanning los en probeer het nog eens. Loop in een zigzaggende lijn naar je paard toe en glimlach. Als jij glimlacht, ontspan je je ogen en daarmee je “roofdier-blik”. Kijk eens om je heen met een zachte blik en kijk naar je paard vanuit een ooghoek of vanuit een zachte oogopslag.

Als je nu denkt, wat een bullshit, hij moet gewoon hier komen als ik hem naar binnen wil brengen. Dan heb je waarschijnlijk wel eens flink achter je paard aan moeten jagen en hem uiteindelijk in de hoek moeten zetten om hem te vangen. Zou het niet fijn zijn als jij jouw ego even aan de kant zet en leert van je paard. Jouw paard vertelt je namelijk dat dit niet de manier is waarmee het met jou wil samenwerken.

alert paard wacht houden

We kunnen ons paard een groot plezier doen door voor hen te waken over de kudde.

Dit is de reden waarom zoveel paarden over hun amazone heen lopen. Wij kijken naar dat grote sterke dier en vleien ons tegen die sterke schouders aan. Terwijl we eigenlijk dit kuddedier de rust en ontspanning zouden moeten bieden om op ons inschattingsvermogen te kunnen vertrouwen. Wij kunnen immers wel inschatten wat een reëel gevaar is in het dagelijks verkeer. Plus dat het wel zo veilig is voor onszelf en de mensen om ons heen als ons paard op ons let, in plaats van dat het paard verwacht dat wij op hem letten.

Om met plezier samen te werken met een ontspannen paard, moeten wij ons dus iets meer inleven in het gedrag van een kudde. Minder op zoek naar het romantische plaatje waar wij ons tegen sterke schouders aan kunnen vleien. Meer op zoek naar hoe wij op een goede manier de leiding kunnen nemen.

Plezierig samenwerken met een ontspannen paard begint met leiderschap

Wees je dus bewust van die koude schouder bij een paard dat van je wegkijkt. Want behalve dat het paard verwacht dat jij op hem let in plaats van hij op jou. Sta je daar bij die schouder ook een beetje buiten het beeld van je paard. Zeker bij grote paarden sta je dan in de dode hoek. Hij ziet je niet omdat je in de dode hoek staat, hij verwacht dat jij op hem let en hij is gespannen omdat hij op moet letten of er gevaar dreigt. Ik hoop dat je vanaf nu op een andere manier kijkt naar die romantische foto’s met een potentieel gevaar.

Als jij je nu beseft dat jouw paard dit ook doet, dan kun je mijn gratis eBoek downloaden en beginnen met de oefeningen die ik daarin beschrijf. Leer je paard te leiden aan een losse lead rope, waarbij jouw paard ontspannen met je mee kan lopen en op jou let.

De oefeningen zijn simpel en jouw paard heeft dit zo door. De verandering van denkpatroon in jou kost waarschijnlijk meer moeite. Ga de uitdaging aan en wees de leider die je paard zoekt in jou. Download hier het gratis eBoek

Als instructeur en zadelpasser kom ik door het hele land op maneges en pensionstallen. Ik zie veel communicatieproblemen tussen ruiters en paarden die vrij makkelijk opgelost kunnen worden. Je paard op een rustige manier kunnen leiden aan het halster is denk ik wel het meest voorkomende probleem. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen zonder veel fratsen. Download het eBoek en begin vandaag nog met oefenen

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.