Angstige Ruiters, Gespannen Paarden

Angst bij ruiters die graag willen buiten rijden met hun paard is een veel voorkomend probleem.
"Ontspannen met je paard op pad" is mijn eBoek over dit veelvoorkomende probleem. Angst bij ruiters die graag willen buiten rijden met hun paard, maar zelfs angst bij het rijden in het algemeen. Hoe kom jij over je angst heen en hoe zorg jij ervoor dat je paard zich buiten ook rustig gedraagt?
angstige ruiters gespannen paarden

Hoe kunnen we de vicieuze cirkel van angstige ruiters en gespannen paarden doorbreken?

De angst van de ruiters komt voort uit het verlies van de controle over de richting en de snelheid van het paard. Gespannenheid bij paarden komt voort uit het gebrek aan vertrouwen in de ruiter als hun leider. Vaak is de angst die ontstaat bij ruiter en paard een kip en het ei verhaal. De ruiter is bang geworden omdat het paard zo onstuimig is. Het paard wordt nerveuzer omdat de ruiter de leiding niet neemt.

angstige ruiters gespannen paarden
angstige ruiters gespannen paarden

Je kunt nog zo’n geweldige amazone zijn onder het zadel. Als jij je paard vanaf de grond niet kan leiden, heeft jouw paard geen respect voor je als leider.

Hoe kunnen we de vicieuze cirkel van angstige ruiters en gespannen paarden doorbreken? En hoe kunnen de ruiter en het paard weer samen laten werken vanuit wederzijds vertrouwen?

Als jonge meisjes droomden we allemaal over galopperen door weiland en over zandvlaktes. Onze haren in de wind en het liefste zonder zadel en hoofdstel. Tegenwoordig zijn we volwassen, kennen we de gevaren die de wereld en zijn we al wel eens van het paard gevallen. We durven niet meer te dromen over het galopperen met onze haren in de wind…

paard verkeersmak

En dat is jammer, want ook jij kan over je angst heen komen en de controle terugkrijgen

Het begint met het nemen van de leiding over de situatie. Als ruiter ben jij degene die onze mensenwereld en het verkeer begrijpt en overziet. Je kunt van je paard niet verwachten dat hij de leiding kan nemen en tegelijkertijd in volle rust en vertrouwen door het verkeer kan manoeuvreren.

In een kudde geldt een hiërarchische structuur omdat dat de meest veilige methode om te overleven. Wij zullen ons zo moeten gedragen dat het paard op ons kan bouwen zoals ze dat in het kudde doen op de leidmerrie of hengst.

Een kudde paarden is een matriarchale structuur waar af en toe een hengst zich toevoegt om voor nageslacht te zorgen. De basis van de kudde bestaat uit de leidmerrie en haar dochters, jaarlingen en veulens. Alle jonge hengstveulens worden uit de kudde weggejaagd zodra ze vruchtbaar worden om inteelt te voorkomen.

meerdere paarden leiden aan halster
meerdere paarden leiden aan halster

De jonge hengsten sluiten zich aan bij bachelor groepen die samen optrekken totdat ze een merrie of een kudde merries vinden.

De basis van een kudde bestaat dus uit merries. Ze worden ten alle tijden geleid door een leidmerrie en eventueel ook door een hengst. Als er een hengst de kudde leidt, dan zorgt de hengst voor ongeveer 77% van alle bewegingen die de kudde maakt. Dit zijn zowel stuwende als leidende bewegingen. Er kan door alle leden van de kudde vanuit de voorste positie geleid worden en is dit niet een typische plek voor merrie of hengst. Zelfs rang-lagere leden kunnen vanuit de voorste positie leiden. De kans dat ze gevolgd worden door anderen is wel kleiner.

In een kudde geldt een hiërarchische structuur omdat dat de meest veilige methode om te overleven.

Merries in kuddes zonder hengst zijn sociaal actiever, dan merries in kuddes waar er wel een hengst is. Soms leven er zelfs meerdere hengsten in een kudde. Als er meerdere hengsten in een kudde leven blijven de jonge merries vaak langer aangesloten bij de kudde. Ruinen zijn trouwens geen hengsten en gelden in een kudde ook niet als hengst.

De posities links en rechts van een paard zijn meestal posities van paarden van ongeveer hetzelfde hiërarchische niveau. Leiden vanuit deze posities vergt dus veel meer kennis en kunde van ons dan het leiden vanuit de voorste of achterste positie.

Op het moment dat je met jouw paarden tegen problemen aanloopt dan adviseer ik te starten met het leiden vanuit de voorste positie.

Op het moment dat je met jouw paarden tegen problemen aanloopt die komen doordat jij niet voldoende de leidersrol op je neemt, dan adviseer ik te starten met het leiden vanuit de voorste positie. Dat betekent dat vanaf dat jij je paard uit de wei, stal of paddock haalt dat het paard achter jou aanloopt. Laat je paard jou niet inhalen.

Grote kans dat jouw paard helemaal niet achter je aanloopt en je wel inhaalt. Anders zou je waarschijnlijk dit eBoek niet lezen. Hoe los je dit op zonder je te gedragen als een zilver rug gorilla die zich wild en agressief op de borst staat te kloppen?

Trek je wandelschoenen maar aan, want je gaat heel wat meters lopen vandaag!

Wil je meer weten om over jouw angst heen te komen? En ook weer ontspannen met je paard naar buiten kunnen? download dan hier het volledige eBoek “Ontspannen met je paard op pad”. Het is absoluut mogelijk om zonder de confrontatie aan te gaan met je paard, jouw angst te overwinnen en je paard rustig te krijgen. In dit eBoek  geef ik je 5 tips die je daarvoor kunt toepassen.

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.