Wolfwerende omheining voor paarden zelf aanleggen

Hoe leg je zelf een wolfwerende omheining aan rondom je paardenwei? Kunnen we onze paarden beschermen zonder ze weer op te sluiten in een stal? Net nu er een revolutie gaande is in de paardenwereld om onze geliefde paarden diervriendelijker te houden, komt de wolf in ons land oprukken. Het laatste wat ik wil is dat iedereen uit angst zijn paarden weer opsluit in stallen. Als we de hond de hele dag in de bench laten of een aap in een kleine kooi, dan noemen we dat dierenmishandeling. Maar helaas sluiten we paarden nog wel steeds op en vinden een heleboel mensen dat ook nog normaal. Paarden 24/7 opsluiten in de stal is ook dierenmishandeling.
wolfwerende omheining paarden

Een wolfwerende omheining voor paarden is minimaal 1,20m hoog.

Paarden zijn hele sociale kuddedieren die veel ruimte nodig hebben om goed te kunnen bewegen en mentaal gestimuleerd te worden. Het liefste zie ik alle paarden in Nederland 24/7 buiten in de kudde met een schuilmogelijkheid. Maar minimaal moet ieder paard 6 uur per dag in de kudde naar buiten kunnen, zomer en winter.

Hoe kunnen we dan onze paarden een goed leven bieden met veel frisse buitenlucht en de veiligheid van de kudde en toch de wolf weren uit de weides en paddocks? Daarover heeft Werkgroep Wolf Nederland een gratis te downloaden eBoek geschreven, dat ik met je zal delen onder aan dit blog.

Wolven zijn opportunisten, dat betekent dat ze bij iedere prooi een risicoanalyse zullen doen. Ze zullen kiezen voor de makkelijkste prooi. Dus als de paarden en schapen van de buren makkelijker te pakken zijn, doen ze dat. Je omheining zo bouwen dat er geen enkele wolf ooit nog naar binnen kan, is een utopie. Maar door het ze moeilijk te maken, vergroot je de kans dat ze naar de buren gaan. De kans dat een enkele wolf een paard aanvalt is klein. Hoe groter de roedel, hoe groter de prooien zullen worden. Sinds de komst van de wolf in Duitsland in 2000 zijn er 12 paarden (en pony’s) aangevallen en gedood. Terwijl ik dit blog schrijf is het maart 2023, dus in 23 jaar zijn er 12 paarden gedood in Duitsland. Dat is ongeveer 1 paard per 2 jaar. Kleine pony’s en veulens lopen het grootste risico.

alert paard wacht houden
alert paard wacht houden

Controleer dagelijks de stroomvoorziening op je wolfwerende omheining voor je paarden.

Op dit moment leven er 5 roedels op de Veluwe en zijn er diverse eenlingen gezien aan de zuidkant en oostkant van de Veluwe, in de Achterhoek en de Liemers. Deze enkele wolven zijn waarschijnlijk op zoek naar een partner en een nieuw territorium. Wat nu enkele wolven zijn, is volgend jaar een roedel met de nieuwe pups. Naar mijn idee is het verstandig om al proactief je weide en paddock aan te gaan passen, voordat er zich een roedel vestigt in jouw buurt. Ten eerste is de aanleg van een wolfwerende omheining veel werk, dus die tijd wil je kunnen nemen. Ten tweede wil je de wolven in de buurt van tevoren weren. Want als ze eenmaal weten hoe ze bij jou het terrein op kunnen komen en daar succes gehad hebben met jagen, is het hek van de dam. Net als bij honden die een keer iets van het aanrecht gestolen hebben, is dat gedrag bijna niet meer af te leren. Ze hebben dan de beloning al geproefd.

alert paard wacht houden

Je kunt een kuddebeschermingshond inzetten als wolfwerende maatregel voor je kudde paarden.

Wat kun je doen om de omheining van je paardewei wolfwerend te maken? Een wolf werende omheining is dus niet wolf dicht, maar bedoeld om de wolven te demotiveren. Wolven kunnen namelijk 4 meter hoog klimmen of zich ergens onderdoor graven. De wolfwerende omheining is een combinatie van een redelijke hoogte, schrikdraad en obstructie van het overzicht voor de wolf. Daarnaast is jouw paard veiliger als het in de kudde leeft, zodat ze samen zich kunnen verdedigen en om de beurt kunnen waken en slapen. Je kunt ervoor kiezen om een kuddebeschermingshond 24/7 bij je paarden te laten wonen om de wolven af te schrikken en alarm te slaan. Ook de inrichting van je weiland is belangrijk. Een open weiland geeft een wolf namelijk geweldig overzicht, terwijl een goed aangelegde paarden tuin of paddock paradise een meer coulissen landschap geeft waardoor de wolf geen overzicht heeft. Eventueel kun je een extra beveiligde nachtkraal inrichten waar de paarden ’s nachts verblijven. Wolven jagen met name in de schemer en de nacht.

wolfwerende omheining paarden

Hoe maak je een wolfwerende omheining voor paarden zodat ze veilig zijn?

Een wolfwerende omheining is minimaal 1,20m hoog, althans de bovenste stroomdraad moet minimaal op 1,20m hoogte zitten. En het liefste ook nog naar buiten uitsteken. De onderste stroomdraad moet op maximaal 20cm vanaf de grond zitten. Overal, dus ook op ongelijk terrein. Tussendraden moeten op 40, 60 en 90cm hoogte zitten. Een wolfwerende omheining heeft dus minimaal 5 stroomdraden met minimaal 4,5kV elektrische spanning en minimaal 1,5 joule impulsenergie. Maximale afstand tussen twee weidepalen is 10 meter. Let op verhogingen in het landschap rondom je hekwerk van meer dan 30cm hoog. Deze mogen niet binnen een afstand van 2 meter van je omheining liggen. Zorg dat ook de poorten voorzien zijn van 5 stroomdraden en geen kieren hebben. De poorten zijn namelijk de zwakke schakels in de meeste omheiningen.

Richt je paddock Paradise in dat het een verrijking is voor de paarden en het voor de wolven het overzicht belemmert

Een paardentuin of Paddock Paradise een is een prachtige manier om je paard te huisvesten en ook om deze huisvesting wolfwerend te maken. Door de landschappelijke inrichting zo te maken dat er coulissen ontstaan heeft de wolf geen overzicht over het terrein. De paarden daarentegen hebben een verrijkte omgeving waar ze uit de wind, regen en in de schaduw kunnen staan. Ze kunnen rondscharrelen en de migrerende beweging maken die ze in het wild ook zouden maken van grasland, naar water, naar beschutting. Dit zorgt voor mentale en fysieke stimulans van je paard. Het is wel van belang dat een kudde zo stabiel mogelijk is, zodat ze zich ook echt samen veilig voelen.

In een Paddock Paradise of paardentuin is er behoefte aan voldoende voerplekken, minstens een meer dan het aantal paarden. Op die manier kunnen alle paarden tegelijk eten. Let er ook op dat de paden van je Paddock Paradise voldoende breed zijn en de hoeken afgerond. Op die manier kunnen de paarden in volle galop de bocht door en kunnen ze elkaar niet klemzetten in een hoek. Als paarden klem komen te staan, kunnen ze proberen om door de draad heen te gaan. Behalve dat het schadelijk is voor je paard, is dan ook je omheining kapot.

Bouw een wolfwerende omheining voor je paardenwei

Je kunt er in een Paddock Paradise of paardentuin ook voor kiezen om een nachtkraal te maken met een tweede wolfwerende omheining. Dan maak je het voor de wolven weer een stukje moeilijker om bij de paarden te komen tijdens de nachtelijke uren als ze op jacht gaan. Hoe moeilijker je het maakt, hoe kleiner de kans dat ze bij jouw kudde paarden langskomen. Houdt er wel rekening mee dat kleine pony’s en veulens het meest kwetsbaar zijn. Wolven kunnen heel goed ruiken, dus als je merrie buiten bevalt van haar veulen, zijn ze beide heel kwetsbaar voor een wolven aanval.

Bij de schappskuddes in Drenthe wordt sinds de komst van de wolf in Nederland gebruik gemaakt van kuddebeschermingshonden. Dit is bewezen effectief in de veiligheid van de schaapskuddes. Voor paarden is dit fenomeen in opkomst, maar wordt het nog weinig toegepast op dit moment. Een kuddebeschermingshond heeft een 24/7/365 baan. Het is dus een hond die altijd buiten bij de paarden leeft. Er zijn verschillende rassen die geschikt zijn voor deze taak, maar pas volledig inzetbaar vanaf een leeftijd van 2 jaar. Start dus op tijd met de aanschaf en training van een dergelijke pup en laat je goed inlichten over de training en opleiding van een kuddebeschermingshond, want het zijn geen gezelschapshonden.

Paardvriendelijke manier van paarden huisvesten en beschermen tegen een aanval van wolven.

Dus als jij jouw paard op een paardvriendelijke manier wilt huisvesten, zijn dit de belangrijke punten om ze te beschermen tegen een aanval van wolven.

  • Laat je paard in een stabiele kudde leven. De kudde beschermt elkaar en biedt om de beurt rust momenten voor de afzonderlijke dieren.
  • Bouw een wolfwerende omheining volgens de minimale normen of beter en let op zwakke plekken, zoals de poort.
  • Zet de kudde ’s nachts in een ruime nachtkraal voor extra bescherming
  • Richt je paddock Paradise of paardentuin zo in dat het een verrijking is voor de paarden en het voor de wolven het overzicht belemmert.
  • Controleer je omheining dagelijks
  • Overweeg of je een kuddebeschermingshond tussen de paarden laat leven.

Laten we ons allemaal sterk blijven maken om de paarden uit de stallen te krijgen, ook ’s nachts. En tegelijk onze geliefde paarden te beschermen tegen aanvallen van wolven. De wolf is in Nederland op dit moment een beschermde diersoort. Daarmee kan er niet op gejaagd worden en kunnen we alleen onze paarden beschermen door de wolven te weren uit de weides, Paddock Paradise-n en paardentuinen. Geen paniek, maar wel pro-actief actie ondernemen. Via deze link kun je het gratis eboek van Werkgroep Wolf Nederland, Denken over paarden en Aniwelfare downloaden: Wolf-werende maatregelen voor paardeneigenaren.

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.