Vuurwerkangst, tips voor een ontspannen paard tijdens de jaarwisseling

Vuurwerkangst bij paarden is een probleem waar paardeneigenaren ieder jaar weer tegenaan lopen. We kunnen niet bepalen hoeveel vuurwerk de buren afsteken, maar we kunnen onze paarden wel helpen om rustig de jaarwisseling door te komen. Je kent vast we de schrikbeelden van paarden die door de angst voor vuurwerk in paniek door de draden rennen. Soms met de dood van het paard tot gevolg. In dit blog deel ik mijn tips voor een zo rustig mogelijke jaarwisseling voor jouw paard en jezelf.
vuurwerkangst paard

Vuurwerkangst voorkomen bij paarden tijdens Oud en Nieuw

Mijn paarden lopen het hele jaar buiten. Tijdens Oud en Nieuw is het een beetje afhankelijk van de locatie waar ze staan. Zo had ik Juno, Nina en Rinse tijdens de jaarwisseling in de schuilstal met een bouwlamp en de radio. Juno, Rinse en Nina liepen met z’n drieën in mijn eigen Paddock Paradise aan huis. In de omgeving werd veel carbid geschoten, maar daar reageerden ze eigenlijk niet op. Pas als het donker werd en de gillende lichtflitsen in de straat de lucht in gingen, ontstond er paniek. Het eerste jaar renden ze eindeloos rondjes door de wei. Uiteraard heb ik daarvan geleerd en ze vanaf dat moment iedere jaarwisseling in de schuilstal gezet aan het einde van de middag voordat het donker werd. Verlichting aan in de stal, zodat de lichtflitsen geen groot contrast vormden. En de radio aan zodat er al omgevingsgeluid was en het gegil van het vuurwerk werd overstemd.

vuurwerkangst paard
vuurwerkangst paard

Schrikt jouw paard ieder jaar tijdens Oud en Nieuw van het vuurwerk?

Lacos en Amarok stonden in een HIT actief stalling op een landgoed waar verder weg wel carbid werd geschoten maar rondom de stalling eigenlijk geen vuurwerk afgestoken werd. Hier stonden de paarden dus ook tijdens Oud en Nieuw gewoon buiten in de kudde. De HIT actief stalling was ook niet makkelijk bereikbaar voor vreemden die langslopen en vuurwerk de kudde in zouden kunnen gooien. Voor de paarden was dit dus een hele fijne rustige plek waar er geen paniek of angst heerste over vuurwerk.

Dit jaar is Amarok verhuisd naar een nieuw Paddock Paradise en wordt komende jaarwisseling de eerste op deze plek. Dit is een kudde die pas sinds een aantal maanden gevormd is, dus daardoor minder stabiel als kudde. Er loopt een 80km weg en een vent weg langs het perceel. Er rijden iedere week veel tieners langs die op weg zijn naar school. Daarom zou ik dit jaar ervoor kiezen om de paarden in een kleiner stuk van het paddock paradise te zetten, waar er geen ruimte is voor race partijen. Ver genoeg weg van de straat zodat er geen vuurwerk naar de paarden gegooid kan worden. Ook zou ik deze kudde opdelen in twee groepen. Het gaat om 5 paarden, die veel samen staan, maar er is ook een tweedeling in de kudde. Drie paarden in de schuilstal met een kleine uitloop en de andere twee paarden in een afgezet stukje van het track ernaast.

vuurwerkangst paard

Hoe voorkom je paniek bij je paard tijdens de jaarwisseling

Ook hier zou ik weer zorgen voor verlichting bij de paarden en een radio die zorgt voor een basis geluid. Op die manier is het contrast van lichtflitsen niet zo groot en het gegil van het vuurwerk minder heftig omdat er al een hele middag geluid is door de radio. Verder is het natuurlijk niet handig als je als staleigenaar zelf vuurwerk af gaat steken in de buurt van de paarden. Ook zou ik je niet adviseren om tijdens de jaarwisseling feest te gaan vieren bij vrienden of familie. Dit zijn de dagen in het jaar dat je thuis bij je dieren moet blijven.

Zelf ga ik op Oudejaarsdag geen buitenritten meer maken en op 1 januari niet. Ook in de bossen en natuurgebieden rondom dorpen en steden struinen er kinderen en tieners rond die met vuurwerk experimenteren in het bos. Zoek het onheil dus niet op, als het niet nodig is. Eten leidt af, dus geef je paard voldoende ruwvoer tijdens de jaarwisseling. Een dubbele portie tijdens deze nacht zorgt niet voor overgewicht. Het biedt wel afleiding en rust aan je paard. Hang dus een paar extra hooinetten op zodat ze de hele nacht kunnen dooreten.

10 tips die helpen bij vuurwerkangst van paarden

De tips op een rij:

  • Zet de paarden op een rustige plek uit de buurt van het vuurwerk.
  • Houdt de paarden zoveel mogelijk bij elkaar in kudde verband.
  • Creëer een ruimte waar ze kunnen eten, slapen en samenzijn, zonder dat ze in paniek kunnen rond racen.
  • Zorg voor extra ruwvoer en voldoende water voor je paard.
  • Doe het licht aan in de stal of zorg voor verlichting buiten als je paard op een paddock staat.
  • Zet de radio aan, zodat er achtergrondgeluid is voor de paarden.
  • Ga tijdens de jaarwisseling regelmatig even kijken hoe de paarden erbij staan.
  • Stek zelf geen vuurwerk af in en rondom de stalling van de paarden.
  • Geen buitenritten op 31 december en 1 januari.
  • Eventueel kun je homeopatische middelen inzetten om je paard te helpen met vuurwerkangst

Ik wens je een fijne jaarwisseling voor jou en je paard...

Wil je graag meer praktische oefeningen en tips die je kunnen helpen in de training van je paard? Download dan mijn gratis eBoek Ontspannen met je paard op pad. In dit eBoek deel ik tips die je direct kunt toepassen. Praktische tips om ontspannen te kunnen paardrijden en achtergrond informatie over hoe paarden functioneren in de kudde.

vuurwerkangst paard

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.