Waar bouwt jouw paard spanning op?

Lijkt het sommige dagen alsof jouw paard de keutel dwars heeft zitten? Schrikt hij overal van? In iedere hoek van de rijbak wonen spoken en als er een blaadje ritselt aan de struiken draait hij zich 180 graden om om direct naar huis te rennen.

Dit zijn vast scenarios die jij je levendig kunt voorstellen. Helaas, want echt grappig is het niet als jij degene bent die op het paard zit dat zo in paniek raakt. Het is in ieder geval geen vorm van pesten van jouw paard. Je paard is echt bang en terecht.
Paard spanning opbouwen

Jouw paard heeft namelijk een stress emmer die is overgelopen.

Jouw paard heeft namelijk een stress emmer die is overgelopen. Jij hebt dit niet gezien, of niet op tijd gezien. Een van de eerste dingen die ik mijn studenten uitleg is dat paarden een zogenaamde “worry-cup” hebben. Net als jijzelf trouwens. Ook paarden kunnen overweldigd worden door een te grote hoeveelheid prikkels en dan met name negatieve prikkels. Als je maar lang genoeg water in de emmer druppelt, stroomt deze vanzelf een keer over. Dat is wat er gebeurd als je paard schrikt van de ritselde blaadje aan de struik.

Je kunt een scherper bit in de mond hangen, een slofteugel of martingaal erbij zetten. Maar dat is symptoombestrijding en geen oplossing van je probleem. Sterker nog, hoe meer jij jouw paard gaat opsluiten in hulpteugels en scherpere bitten, hoe meer je jouw paard desensibiliseert op de hulpen, hoe machtelozer jij wordt en hoe meer je paard met kracht zal willen wegkomen van het “gevaar.”

Op die manier verzand je in een vicieuze cirkel die je verder wegleidt van je doel, namelijk met plezier en ontspanning paardrijden.

Hoe lossen we dit dan op een goede manier op? Want nu is het gevaarlijk voor jouzelf, jouw paard en de mensen die eromheen per ongeluk in de weg staan als jouw paard ontploft uit het niets.

Zo’n explosie van paniek bij jouw paard komt nooit uit het niets. Jij hebt het alleen niet zien aankomen. Maar dit is een emmer die langzaam vol loopt. Dus als jij weet hoe en waar de emmer zich vult, dan kun je er ook voor zorgen dat de emmer zich op tijd leegt of misschien wel helemaal niet vult.

Als dit heel cryptisch klinkt, dan heb ik goed nieuws voor je. Ik houd van praktisch. Dus ook hiervoor heb ik een praktische oplossing voor je.

paard spanning opbouwen
Paard spanning opbouwen

Dit gedrag is gevaarlijk voor jezelf, jouw paard en de mensen die eromheen per ongeluk in de weg staan.

Ik ga ervanuit dat jouw paard het jaar rond minimaal 6 uur per dag buiten komt in kudde verband. Als dat niet het geval is, dan ligt daar de basis van je probleem. Paarden zijn sociale kudde dieren en vluchtdieren. Ze voelen zich veiliger in kudde verband en het sociale contact houdt ze mentaal gezond. Verder hebben ze veel beweging en frisse lucht nodig.

Je sluit je kinderen ook niet de hele dag op in de wc zonder contact met anderen, behalve dat ene uurtje dat ze hard aan het werk gezet worden en vooral niet mogen tegenstribbelen. Als we honden of apen hele dagen opsluiten in een kooi of bench noemen we dat dierenmishandeling. Maar paarden sluiten we nog steeds op in stallen terwijl ze niet ziek zijn of boxrust nodig hebben. In mijn ogen is dat net zo goed dierenmishandeling. Dus als jouw paard niet minimaal 6 uur per dag buiten komt in kuddeverband, dan ligt daar de basis van alle gedragsproblemen die jij hebt met je paard.

Ik zie paarden het liefste 24/7 buiten in een kudde met een schuilstal en voldoende ruwvoer.

In dit blog ga ik er dus vanuit dat jouw paard mentaal gezond is en voldoende buiten komt met andere paarden. Let er eens op waar jouw paard de stress emmer begint te vullen. Steekt hij zelf zijn hoofd in het halster? Of moet je hem in de wei vangen door hem in de hoek te drijven? Als je paard zelf naar jou toekomt, het hoofd in het halster steekt en rustig achter je aan mee loopt de wei uit. Dan is de kans dat daar echt stress is opgebouwd nihil.

Moet jij je paard vangen in de wei en houdt hij zijn hoofd hoog en heb je daardoor moeite om het halster om te doen. Loopt je paard vervolgens naast je of voor je uit naar de poetsplaats? Dan is hier al een hele hoop stress in de emmer gekomen.

Het is zaak om je ogen te trainen om te leren zien waar jouw paard zich niet kan ontspannen. En daar ga je dan mee aan het werk. Het begint ook echt bij de basis van een halster om doen en rustig meelopen aan de halsterlijn of lead rope.

Paard spanning opbouwen

Ik zie paarden het liefste 24/7 buiten in een kudde met een schuilstal en voldoende ruwvoer.

Het kan ook zijn dat jouw paard pas spanning op begint te bouwen bij het poetsen, voetjes geven of bij het opzadelen. Staat je paard vast tussen twee lijnen aan weerszijden van het halster? Zet hem dan liever aan een lijn vast. Tussen twee lijnen staan maakt het moeilijker voor jou om te zien wanneer jouw paard spanning opbouwt. Want ook in stilstand kan een paard spanning opbouwen.

Als jij nu denkt: “Ja, maar mijn paard kan niet stilstaan als hij aan een lijn staat.” Dan heb je daar je antwoord al. Want als jouw paard niet stil kan staan, dan is hij dus niet ontspannen op de poetsplaats. Dan wordt er daar al stress in de emmer gegoten. Door hem aan twee lijnen vast te zetten, wordt de stress niet minder, eerder meer en zie jij het juist minder goed gebeuren.

Heeft jouw paard singelnijd of draait het weg bij het opleggen van het sjabrak en het zadel? Dan is dat jouw clue. Daar wordt er dan al spanning opgebouwd. Hetzelfde geldt bij het opstapblok. Kan jouw paard stilstaan met een losse teugel terwijl je opstapt? Zo nee, dan wort er daar al spanning opgebouwd.

Als deze momenten waar er stress en spanning in de emmer gegoten worden gaan vooraf aan die “plotselinge ontploffing” van je paard. Begrijp je nu waarom ik zeg dat het niet plotseling is en al helemaal niet onverwacht. Dit had jij kunnen zien aankomen als je had geweten waar je op moet letten.

Paard plezier ontspanning
Paard plezier ontspanning

Bij ieder moment waar je paard spanning opbouwt ga jij oefenen tot er een teken van ontspanning is.

Mijn advies is om te beginnen bij het begin. Bij ieder moment waar je paard spanning opbouwt ga jij oefenen tot er een minimaal teken van ontspanning is. Daarna stop je de training en laat je je paard met rust. Dit bouw je net zover uit totdat jij ontspannen op kunt stappen met een losse teugel.

Wat zijn die tekenen van ontspanning? Bijvoorbeeld het knipperen met de ogen, likken, kauwen, gapen, diep zuchten, de hals laten zakken (niet op commando) en bij ruinen en hengsten het uitschachten.

Dit is de basis van met plezier en ontspanning paardrijden. Wil je meer weten of mijn hulp tijdens privélessen voor jou en jouw paard? Meld je dan aan voor mijn training Plezier & ontspanning met je paard.

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.