Klik op een van de onderstaande buttons om direct naar de video te gaan. Op die manier hoef je niet langs alle voorgaande videos naar beneden te scrollen. Onder iedere video zie je een button “naar boven”, als je daar op klikt, kom je weer hier in het menu zonder te scrollen. De training is opgedeeld per maand.
Wessel is op 18 mei 2018 tussen 13:00 en 13:15 uur geboren in Westerhaar.
Type: Projector
Cross species gates: gate 19
Territorium: gate 19.1 en gate 19.2
Vriendschap: gate 15.1
Werklust: gate 1.5, gate 1.6 en gate 8.4
Een eigenzinnig paard dat erg gefocussed is op eten. Hij wordt narrig als hij honger heeft. Voerbeloning kan goed werken om hem trucjes aan te leren, mits je hier super consequent mee bent. Opvallend is dat Wessel erg individualistisch is en ook binnen de kudde zijn eigen plan kan trekken.
Territorium: gate 19.1 en gate 19.2
Gate 19 territory (cross species gate)
Zoeken naar verbinding met de mens voor middelen (resources) De tegenoverliggende gate 49 is een gate die alleen mensen kunnen hebben en deze energie gaat over de verdeling van de middelen voor de groep, de familie of het gezin. Gate 19 heeft juist de middelen nodig. Bij deze dieren gaat het met name over het territorium en het voedsel dat ze nodig hebben en de mens die dit voor ze faciliteert. Deze dieren zijn heel erg territoriaal en kunnen ieder hoek van het territorium markeren. Ook kunnen deze dieren erg defensief zijn over hun eten.
19.1 territoriaal in een traditionele manier
Lijn 1 stealth De 1e lijn is de meest pure en natuurlijke uitingsvorm van de energie, deze dieren zijn onzeker omdat ze de wereld niet helemaal kunnen overzien. Deze dieren willen eerst zeker weten dat iets volledig veilig is voordat ze verder gaan dan dat wat ze al kennen en overzien. Dit dier doet waarvoor hij geboren is en neemt geen onnodig risico.
19.2 laat niet merken of ze territoriaal zijn, totdat ze je ermee verrassen of ze doen heel territoriaal en laten zich door jou overweldigen en voelen zich dan geslachtofferd.
Lijn 2 mystery De 2e lijn is een dier waar de schijnwerper op staat. Hij wordt door iedereen gezien en zal de eerste zijn die aangevallen wordt of gewond raakt. Dat maakt deze dieren de meest onvoorspelbare. Ze lijken niet op te letten, maar kunnen je opeens verassen. Deze dieren kunnen nerveus en schrikachtig zijn. Ze zijn zich bewust van hun kwetsbare aard.
Vriendschap: gate 15.1
Gate 15 diversity
De energie van deze gate is er een van alle levensvormen, mensen, dieren, insecten en planten. Ieder dier met deze gate heeft een hele eigen ritme in het leven afhankelijk van hun omgeving en mogelijkheden. De fundamentele patronen worden door deze energie gecreëerd. Dit is waar het Pavlov effect als patroon wordt vastgelegd. De voorspelbaarheid van de patronen en het anticiperen op wat er komen gaat. Toch kunnen deze dieren tegen meer ruimte binnen een patroon dan de dieren met gate 5.
Lijn 1 stealth De 1e lijn is de meest pure en natuurlijke uitingsvorm van de energie, deze dieren zijn onzeker omdat ze de wereld niet helemaal kunnen overzien. Deze dieren willen eerst zeker weten dat iets volledig veilig is voordat ze verder gaan dan dat wat ze al kennen en overzien. Dit dier doet waarvoor hij geboren is en neemt geen onnodig risico.
Werklust: gate 1.5, gate 1.6 en gate 8.4
Channel 8-1
Een dier met deze energie leidt de kudde in de juiste richting, maar is niet de leider over de kudde in z’n geheel. Dit zijn individualistische dieren die in staat zijn om buiten de gebaande paden te treden op zoek naar een nieuwe richting voor henzelf en de kudde.
Gate 1 individuality
Dit is de energie van extreem individualisme, dit zijn de “boefjes”. Deze dieren doen waar zij zelf zin in hebben en trekken zich niets aan van de kudde regels. Dit zijn de “einzelgangers”, de dieren die er ook wel alleen op uit trekken zonder kudde.
Lijn 5 attraction De 5e lijn is zoals wij het graag zien, deze dieren pikken we eruit als de mooiste, de liefste, de leukste. Deze dieren hebben een aantrekkingskracht op ons. Vaak is dat onze projectie op het dier. Ook dieren onderling kunnen energieën op elkaar projecteren. De projectie is gerelateerd aan de energie die er in de chart van dit dier is geactiveerd.
Lijn 6 separation De 6e lijn is een dier dat in zijn natuur het dichtste bij de menselijke natuur komt. Het is het dier dat zich afzijdig houdt van de kudde. Dit is een individu dat zijn eigen plaats bepaald in deze wereld. Bij dit dier kun je je afvragen: “Wat zou hij denken?” Ze zijn in alles anders dan de andere paarden. Deze dieren houden niet van veel drukte of grote kuddes of een stalling met veel drukte.
Gate 8 direction
Deze dieren kunnen heel erg eigenwijs zijn en tegen alle patronen van de kudde in hun eigen plan trekken. Als dat plan goed bevalt zullen andere kudde leden het voorbeeld volgen. Blijkt het plan gevaarlijk voor de kudde dan kan dit dier juist verstoten worden. Dit zijn dieren met een individualistische energie. Deze energie heeft de potentie om als “freak” gezien te worden. Veulens met deze energie kunnen door hun moeder in de steek gelaten worden, het anders zijn is in een kudde verband niet altijd wenselijk of geaccepteerd.
Lijn 4 influence De 4e lijn is een dier dat heel erg in zijn eigen vaststaande patroon leeft en niet makkelijk te beïnvloeden is door ons. Deze dieren hebben wel een grote invloed op de kudde en hebben controle over de kudde in de vorm van de hiërarchie binnen de kudde. Vaak zijn ze een autoriteit in de kudde. Over het algemeen is dit geen makkelijk dier om mee samen te werken, maar het is wel mogelijk.
De eerste trainingsdag met Wessel. Ondanks dat Wessel tijdens de lessen deze oefeningen al geleerd heeft, begin ik bij het begin om de connectie tussen hem en mijzelf te leggen. Ik moet een vertrouwensband met hem opbouwen om hem verder te kunnen opleiden. We hebben gewerkt aan leiden vanuit de voorste positie en ontspannen stilstaan op afstand van mij. Hij wilde in het begin een aantal keer de binnenbocht pakken. Door met het uiteinde van het lead rope zijn kant op te zwiepen stapte hij opzij en nam hij de buitenbocht. Bij het stilstaan wilde hij de eerste keer proberen om te eten. Maar dat was snel over.
Ik heb gekeken of hij de “Bend to stop” nog kende en ook wilde uitvoeren. Dat ging prima hoewel hij eerst achteruit wilde wegstappen in plaats van achter voorwaarts overkruisen.
Verder hebben we gewerkt aan het longeren beide kanten op. in stap en draf. Hierbij heb ik het tempo van de stap niet opgejaagd. Om een jong paard te leren dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn tempo, moeten wij als trainers ze die verantwoordelijkheid geven. Dat doe je door in dit stadium genoegen te nemen met het aangeboden tempo. Dus zolang ze stappen, stappen ze. hoe tergend langzaam dit ook gaat. Pas als ze stil vallen, geef ik opnieuw een hulp om aan te stappen. Zodra hij stapt, haal ik alle hulpen weg.
Bij het uitnodigen naar binnen toe, heeft hij wat aansporing nodig om naar mij toe te komen. Maar ook als ik een paard in mijn ruimte uitnodig bepaal ik de afstand waarop hij mag ontspannen.
Als laatste hebben we gewerkt aan het van hand veranderen aan de lead rope/longe.
Uiteraard pak ik ook het halster aan en vooral het afdoen mee. Wessel heeft de neiging zijn hoofd eruit te trekken met een zwieper. Ik wil dat dit rustig en ontspannen gebeurd zodat ook kinderen bij hem het halte aan en af kunnen doen.
Vanmorgen haalde ik Wessel van een nieuwe volle weide en dat maakte dat hij minder zin had om aan het werk te gaan.
Ik ben begonnen met hem over zijn hele lijf af te strijken, omdat Wessel moeite heeft (gehad) met het geven van zijn achterbenen.
Vervolgens zijn we verder gegaan met het longeren naar beide kanten en het van hand veranderen. Steeds afgewisseld met ontspannen stilstaan op afstand. Deze rust periodes zijn de momenten waarop je de connectie opbouwt met een paard.
Ik heb Wessel gevraagd om zijn hoofd wat te laten zakken door druk te geven op de halsterlijn en iets in zijn hals te knijpen met mijn andere hand. Dit vindt hij moeilijk. Hij stapt liever achteruit dan hij zijn hoofd laat zakken. Hierbij vraag ik door tot ik het juiste antwoord krijg. En bij het achteruit stappen, vraang ik direct weer een stap vooruit door met mijn hand de beenhulp op de buik na te bootsen. ALs hij zijn hoofd omhoog doet, blijf ik druk geven tot hij het laat zakken. Hetzelfde bij het achteruit stappen.
Ook heb ik gekeken of hij zijn hals kan en wil inbuigen. Dat deed hij heel vlot. Dit is een belangrijke hulp om straks te gebruiken om een paard te sturen vanuit het zadel. Jonge paarden lopen nog achter hun hoofd aan. dus als je het hoofd kan buigen kun je ze sturen. Daarnaast hebben we het ook nodig om te voorkomen dat ze zich stijf en recht maken en zich in volle kracht van ons wegtrekken.
Als Wessel tijdens het longeren op de binnenschouder naar binnenvalt, geef ik een zwieper aan de lead rope en daarmee stuur ik zijn schouder weg van mij.
Wessel is best wel eigenwijs en een binnenvetter. Dus het is extra belangrijk om goed de signalen van ontspanning in de gaten te houden. Als hij die niet geeft en vervolgens afgeleid is, dan kun je tegengas verwachten. 😉 Hij ontspande niet echt tijdens het stilstaan en vervolgens raakte hij afgeleid en kreeg ik niet zijn aandacht terug. Dus gingen we weer aan het werk. Hij liet duidelijk merken dat hij daar dus even geen zin in had.
Bij het terugzetten in de wei, zijn we best even bezig geweest om stil te kunnen staan met het hoofd laag zodat ik rustig het halster af kon doen.
Wessel kwam naar me toe in de wei vanmorgen en had meer zin om aan het werk te gaan dan gisteren. Wederom heb ik met hem gewerkt aan de connectie en het vertrouwen. Hij kon zich vandaag makkelijker ontspannen. Zelfs toen er op de dijk een heftruck met bouwmateriaal heen en weer reed. Het leidde hem wel af, maar toch bleef hij ook mij in de gaten houden. Toen ik uiteindelijk mijzelf tussen Wessel en het gedoe op de dijk positioneerde, ontspande hij helemaal. Daarmee heb ik de training dan ook beëindigd. Bij het terugzetten in de wei, liet hij makkelijker zijn hoofd zakken en ook het halster afdoen ging al stukken beter dan de afgelopen dagen. Ik wil nog iets meer soepelheid in zijn lijf en een vlottere reactie op mijn hulpen voordat ik de volgende stap ga maken.
Bij het stoppen van de opname en het opruimen van mijn spullen zag ik dat Wessel in de wei uit schachtte en even helemaal kon ontspannen. Dit lijken kleine stappen, maar de associatie met ontspanning tijdens en na de trainingen zijn heel belangrijk om je paard gemotiveerd te houden om met je te blijven werken en meedenken.
Dit weekend heeft Wessel 2 dagen rust, maandag gaan we verder.
Wessel stond heerlijk te eten aan het einde van de middag. Ondanks dat kwam hij toch uit zichzelf naar me toe. Hij liep voor het eerst met me mee naar de rijbak zonder tussendoor een paar keer stil te gaan staan.Ook zijn loop tempo achter mij aan wordt vlotter.
In de bak hebben we eerst even het nieuwe bouwwerk bekeken. Dit zie ik als een mooi oefen obstakel voor straks als hij de wereld in gaat.Iets waar ik op let bij het benaderen van dit soort “spannende” objecten is dat ik mijzelf tussen het paard en het object in plaats. Daarbij geef ik het paard altijd de ruimte om het object in een boog te benaderen. Paarden benaderen in de vrije natuur ook het liefste nieuwe objecten door er eerst in een boog omheen te lopen. dit doen ze ook bij elkaar als ze het andere paard nog niet kennen. Pas als een paard zich helemaal zeker voelt zal het in een rechte lijn ergens op af lopen.
Verder hebben we een stukje herhaling gehdaan van afgelopen week. Wessel regeert me nog niet vlot genoeg op het aanstappen en aandraven. dus daar blijf ik aan werken.
Ik heb het leiden vanuit de ruiterpositie geintroduceerd. Straks als ik erop zit moet hij namelijk ook zelfstandig vooruit kunnen gaan en mijn aanwijzingen kunnen volgen als ik er niet voor loop. De beenhulp introduceer ik ook vanaf deze positie door iedere keer bij het voorwaarst aanstappen hem tegen zijn buik te tikken op de plek waar straks het been ligt. Uiteindelijk wil ik dat hij niet alleen voorwaarst gaat op die hulp, maar ook het juiste been als eerste optilt als ik hem aanspoor. Dat is de volgende stap. Voor nu wil ik eerst dat hij voorwaarts denkt bij het aansporen en niet eerst in de achteruit gaat.
Het leiden van de voorste positie en de ruiter positie kun je ook buiten de rijbak toepassen en zodra Wessel te hard gaat of het gras induikt kun je dmv een bend to stop de achterhand wegsturen en zelf weer de voorste leidpositie pakken. Daarmee leert hij dat ook als je ernaast of erachter loopt jij wel richting en snelheid blijft bepalen.
Dit was de meest drukke dag op deze stal die ik ooit heb meegemaakt. Een grote groep mensen was aan het helpen met hooien en alle buurt kinderen liepen er ook omheen.
Ook waren er anderen in de bak aan het trainen. Wessel stond al bij het hek te wachten en stak zo zijn hoofd in het halster. De training begon met even wachten op mij terwijl ik met anderen stond te praten. Erg moeilijk voor Wessel om niet aan mij te gaan plukken of gras te eten op zo’n moment. Toch had hij vrij snel door dat rustig stilstaan de beste optie was.
Vervolgens zijn we naar de achterkant van de stal gelopen om daar te trainen met stulstaan op de poetsplaats en bij het opzadelen. Helaas werden we al vrij snel gestoord omdat de hooi wagen erbij moest. Ik heb Wessel even in zijn stal gezet zodat de hooiwagen er langs kon. Maar dat resulteerde al vrij snel in enorme stress omdat er mensen over de zolder boven zijn hoofd liepen. Ik ben met hem terug gelopen naar de bak, waarbij hij moeite had om achter mij te blijven. In de bak hebben we opnieuw gezocht naar ontspanning. zodra die er was heb ik hem terug gezet in de kudde.
Er is maar een kort stukje gefilmd. Het was een enerverende training voor Wessel. Ik ben benieuwd hoe dit landt bij hem.
Op zo’n warme dag als vandaag kun je het best maar trainen met stil staan in de schaduw 😉 We hebben dus geoefend met ontspannen stil blijven staan voor de boerderij. Dat lukte best aardig totdat Otto uit de schuurdeur kwam en met de tractor ging rijden. Vervolgens kwam er een grote combinatie met hooi aan en kwam Otto weer terug met de tractor. Een hoop enerverende lessen voor Wessel.
Ondertussen heb ik wat antiklit spul op een borstel gedaan en zijn manen geborsteld. Er zit een lavendel geutje aan, dat houdt ook meteen wat vliegen weg. Bij het borstelen heeft hij moeite als je aan zijn voorhoofd zit en achter zijn linkeroor. Sowieso probeert hij mij de weg te blokkeren iedere keer als ik links van hem kom. Dan draait hij zijn hoofd mee om me in zijn rechteroog te houden.
Wat mij opvalt is dat hij steeds meer reageert op subtiele signalen van mij als hij ontspannen is. Bij spanning vindt hij dat moeilijker, maar toch loopt al niet meer over me heen. Ondanks alle spanning en doodsangst toen Otto voor de tweede keer langsreed. Het is wel belangrijk om heel consequent te blijven als hij steeds toch mijn ruimte binnenkomt. Juist omdat hij de neiging heeft om wel over je heen te lopen als die ruimte geeft. Je ziet dat iedere keer als Wessel afgeleid raakt ik hem weer terug zet zoals ik wil dat hij staat en tot rust kan komen. Ik heb hem expres niet vastgezet, omdat ik als het nodig is controle wil kunnen hebben over zijn voeten. Het liefste laat ik de lead rope op de grond liggen omdat ik hem daarmee leer dat als het lead rope op de grond ligt, hij op die plek ontspannen stil moet blijven staan. Het uiteinde houd ik in de hand zodat ik kan ingrijpen.
Bij het terug brengen naar de kudde, was het een super mak lammetje. hij was kei moe van alle indrukken.
Het is nog steeds erg warm, dus ik ben in de ochtend naar Wessel gegaan. Eerst hebben we een wandeling gemaakt onder de brug langs. Ongeveer een rondje van een kilometer. Hierbij liep hij grotendeels netjes achter mij aan zonder te eten van het hoge gras op neushoogte. Halverwege kwamen we een ander paard tegen, dat gaf wat spanning. Daarna scheurde er een scooter langs, dus nog meer spanning. Toch kon Wessel zich wel weer ontspannen nadien en zijn we rustig onder het kleine viaduct doorgelopen.
Bij terugkomst ben ik opnieuw gaan oefenen met ontspannen stilstaan op de poetsplaats voor de boerderij. Vooral omdat daar schaduw is en er het meeste gebeurd. Wessel laat zich snel afleiden. Vervolgens heb ik even zijn boommaat opgemeten en een van mijn testzadels gepakt om mee te oefenen. Deze zijn wat lichter dan zijn eigen zadel. Wel zo handig als ik het steeds op en af moet tillen. Wessel was nog niet helemaal op zijn gemak met het opzadelen. En ik moest een paar keer terug naar de bus om een langere singel te pakken en een sjabrak. Dat gaf hem meteen de kans om ook om de auto heen zijn aandacht bij mij te houden en niet het gras in te duiken.
Bij het zadelen zie je dat hij nog meer afgeleid raakt en dat hij liever weg wil van de druk van het zadel op de rug. Ik moet steeds opnieuw zijn aandacht erbij houden en wachten op de ontspanning. Zoals je ziet zet ik hem nog niet vast. Ik vind hem daarvoor nog te onrustig en teveel bezig met alles wat er om hen heen gebeurd. Opzadelen oefen ik vanaf beide kanten. Hij heeft er met name in zijn rechteroog moeite mee.
Door al mijn gerommel om hem heen wordt hij steeds makkelijker en handzamer. ik doe ook expres niet voorzichtig. Omdat ik wil dat hij niet schrikt van rammelende singels en beugels enzo.
Bij het aansingelen stapt hij op een gegeven moment achteruit. Dat wil ik niet. Hij moet voorwaarts blijven denken en niet de release in het achterwaarts gaan zoeken. Daarom stuur ik hem dan direct vooruit. Na het aansingelen laat ik hem een stukje wandelen om eventuele spanning eruit te lopen. Als we dan weer stil gaan staan kruipt hij me teveel in mijn ruimte. Hij gaat al op kleinere signalen mijn ruimte uit dan twee weken geleden en kan daarna ontspannen. Uiteindelijk heb ik hem gevraagd zijn voorbenen te geven. bij het neerzetten mag hij van mij niet maaien. Ik wil dat hij ze gewoon neerzet als ik zeg “Zet maar neer”.
Bij het afzadelen kruipt hij nog eens bovenop me. Als ik het zadel opruim kun je goed zien dat hij inmiddels met een gebogen lijntje achter me aanloopt. Er komt geen druk meer op de lijn. Daar wil ik naartoe, zodat hij meer zelf op gaat letten en er geen druk meer nodig is om mee te bewegen.
Vandaag hebben we grondwerk herhaald. Wessel was een beetje afgeleid. De Schwarzwalder merrie was in de weilanden naast de bak aan het rijden en haar jaarling hengstje was erg onrustig in de kudde omdat zijn moeder weg was. Aan de andere kant van de bak werd de stellage om het bouwwerk voor de IJssel biënnale afgebroken. Veel afleiding dus. Ik ben wel streng geweest over mijn ruimte omdat Wessel af en toe toch slordig is en ongevraagd naar voren komt bij het stilstaan en zijn schouder niet wijkt bij het longeren en dan dus teveel naar binnen in mijn ruimte komt vallen. Hij is subtiel in zijn signalen, maar het is erg belangrijk dat we daar beide op gespitst zijn en hem bij de les houden.
Wat er wel goed ging was dat Wessel nu aan de longe ook meer tempo wisselingen kan gaan maken binnen het takt. Dus dat geslof tijdens de draf kon eruit door hem een beetje te versnellen. Ook het leiden vanaf de ruiter positie heb ik met Wessel herhaald. Dit is een voorbereiding op het rijden.
De bak was bezet, dus zijn we naast de bak gaan staan om ook daar rustig stil te kunnen blijven staan bij het opzadelen. Extra moeilijk als je geen gras mag eten 😉 Ik leer Wessel dat als de lead rope helemaal op de grond ligt, dat ik dan niets van hem verwacht en hij rustig stil moet blijven staan. Zodra ik het lead rope optil, gaan we iets doen. Het uiteinde houdt ik in dit stadium nog wel vast. Uiteindelijk zou je dat moeten kunnen laten liggen. We noemen dat een “ground tie”
Het opzadelen ging vlotter dan de vorige keer. Het zadel en de singel gaf nog wel een beetje spanning. Door steeds te herhalen en te releasen op een moment van ontspanning, leert hij dit vanzelf. Het liefste laat ik een jong paard direct nadat het zadel vast zit even bewegen omdat ik dan zeker weet of alle spanning uit het lijf is. De beugels heb ik expres niet opgestoken. Zodat hij kan wennen aan het gevoel van de beugels rondom zijn buik.
Wat opvalt is dat ik steeds meer heen en weer om Wessel heen kan lopen zonder dat hij zijn hoofd ertussen steekt. Ook kan hij steeds beter rustig stilstaan en laat hij spanning sneller los. Door op de verschillende plekken steeds dezelfde oefeningen te herhalen wordt een jong paard steeds zekerder en steeds beter gefocust op de trainer. De oefeningen zijn bekend en de omgeving is dan minder een afleiding.
uiteindelijk heb ik hem naast de dijk geparkeerd en heb ik druk in de beugels en op het zadel gegeven. Ik wil dat hij ook daarbij ontspannen stil kan blijven staan. Zonder gras te eten ;-)Ook wil ik absoluut niet dat hij bij het opstappen in de achteruit gaat. Ik heb liever een paard dat vooruit denkt bij spanning dan een die in de achteruit schiet. Vooruit kun je altijd een bend to stop in zetten. Een paard dat achteruit gaat wordt vrijwel onbestuurbaar.
We zijn geëindigd in volledige ontspanning waarbij Wessel zelfs uitschachtte.
De eerste keer rijden op Wessel. In deze training heb ik Wessel in de bak opgezadeld en laten stilstaan bij het opstapblok terwijl ik erop stond. Overigens is dit krukje erg krakkemikkig, dus niet erg veilig. Ik ga op zoek naar een andere.
Wessel deed het super goed. Hij was erg meewerkend. Wel heeft hij moeite om zijn mond open te doen voor het bit en is het weer af doen van het hoofdstel over zijn oren een dingetje. De teugels heb ik zowel aan het touwhalster als aan het bit vastgeklikt zodat ik bij een bend to stop niet het bit door zijn mond heen kan trekken.
Voordat ik erop stap zie je dat ik nog even check of hij kan inbuigen op de teugeldruk, beide kanten op. Als een paard niet weet dat teugeldruk betekend dat ze het hoofd moeten buigen, dan heb je geen stuur tijdens het rijden en ook geen noodrem in de vorm van een bend to stop.
Wessel stapte nu weg toen ik mijn voet in de beugel deed. Liever heb ik dat een paard stil blijft staan. Maar omdat ik vind dat er nog niet genoeg voorwaarts in zit, laat ik dat nu voor wat het is en komt dat later in de training. Ik heb liever een voorwaarste beweging na het opstappen dan dat hij bedenkt dat hij liever stil blijft staan en niet meer te motiveren is of zelfs achterwaarts gaat.
Net als bij het longeren vraag ik hem te stappen (aansporen met een been) en zodra hij dat doet. Laat ik hem gaan ook al is dit super sloom. Pas als hij weer helemaal stilstaat spoor ik opnieuw aan. Door een release te geven op het voorwaarst gaan, wordt dat vanzelf de nieuwe norm. Op een gegeven moment kan ik hem in de trainingen gaan vragen om in de stap te verruimen, net zoals ik dat aan de longe heb gedaan.
De verleiding is groot om nu door te pakken, maar het is beter om stapje voor stapje door te gaan. Daarom ben ik na een volte afgestapt.
Tweede keer opstappen en rijden. In het begin van de training was Wessel een beetje afgeleid door Otto en een andere man met plastic zakken in de wei ernaast. Nadat Wessel weer bij de les was ben ik opgestapt. Hij stapt direct weg van het opstap blok en sneller dan de eerste keer. dus dat is vanaf nu een punt van aandacht. Leren stil blaijven staan en pas wegstappen op de beenhulp.
Derde keer opstappen en rijden. Ondanks dat er weer van alles gaande was op de dijk bij de poort, kon Wessel vanmiddag beter bij de les blijven. Het opstappen ging vlotter en ik heb alweer iets langer gereden op hem. Bij het opstappen wilde hij weer aan de wandel, daar heb ik hem direct tegengehouden en een stapje achterwaarts gevraagd.
Achterwaarts vraag je alleen op de teugel en je zit, niet met een beenhulp. Beenhulp is voor voorwaarts.
Wessel was erg braaf en meewerkend vandaag. Hij heeft alleen de neiging om bij het afdoen van het hoofdstel op de teugel te gaan kauwen. De teugels hebben van die flapjes die ook precies de trigger points naast zijn mond kietelen. Ik ben dus een tijdje bezig geweest om het hoofdstel rustig af te kunnen doen. Bij het bit in de mond nemen bijt Wessel op het bit en wil het dan ook liever niet loslaten.
Een nieuwe week en vandaag hebben we geoefend met de tempowisselingen binnen de stap en het aandraven. De tempo wisselingen binnen de stap zijn nog moeilijk voor Wessel. Hij gaat liever helemaal stilstaan dan dat hij zich een beetje verzamelt.
De draf ging prima. Ik zit in de verlichte zit omdat dat een jong paard het minste stoort in de beweging. Lichtrijden kan voor jonge paarden erg chaotisch zijn en ze juist uit balans brengen.
Inmiddels rijd ik hem steeds langer en ook in draf kan hij langer doorgaan. Wessel stond al bij het hek op me te wachten toen ik de spullen uit de bus pakte. Normaliter zou ik iedereen aanraden om het hek of de poort voor jezelf te claimen en de paarden er weg te sturen. Dat heb ik nu niet gedaan omdat ik het zo leuk vond dat hij op me stond te wachten. Hij is vrij rustig en werkt graag mee. Ik heb zelfs het idee dat hij plezier krijgt in het werk onder het zadel.
Ondanks de training wordt Wessel nu wel dikker dan een aantal weken geleden. Maar dat zie ik bij alle paarden in de kudde. Ze staan op rijk gras en kunnen de hele dag eten. Wessel heeft er wel last van want hij heeft zijn hoofd kapot geschuurd en nog maar een mini plukje van zijn voorlok over.
De bak was bezet toen ik aankwam dus ik ben begonnen met het opzadelen en rijden naast de bak en de dijk op. Dit doe ik zodat Wessel steeds meer kan wennen aan het rijden op andere plekken dan alleen in de bak. Vervolgens kwamen drie van de kuddegenootjes langs om van de ene wei naar de andere gezet te worden. dit gaf wat onrust bij Wessel. Nadat het zwarte paard de wei in gaat, wil hij er in draf achteraan en zie je de “bend to stop” onder het zadel in actie. Heuvel af was moeilijk voor Wessel, hij had de neiging om te versnellen. Dat komt door zijn disbalans, in de loop van de tijd gaat dat vanzelf beter. Ook moest hij wennen aan de korte wendingen op het ongelijke terrein. Dat is voor jonge paarden echt moeilijk omdat ze de balans met de ruiter nog niet volledig hebben. Waar ik heel blij mee ben is dat Wessel nu zonder eten rustig stil kan blijven staan bij het poetsen en opzadelen. Ook stond hij netje stil bij het opstappen.
Op deze regenachtige dag stond ik ’s morgen om 9 uur op de dijk terwijl een zware regenbui en storm de rivier over trok. dus ik heb de training uitgesteld naar later op de dag. ’s Avonds regende het nog steeds maar niet meer zo heftig als in de ochtend. Helaas is mijn telefoon, waarmee ik de trainingen film, niet waterdicht. Dus ik heb geen video van deze training. Wel een paar foto’s van Wessel. We hebben alleen in stap gereden en wat grondwerk in stap gedaan omdat de rijbak erg glibberig was door de regen. Iedere week nadat hij een paar dagen vrij heeft gehad moet Wessel weer even wennen aan dat we echt iets gaan doen tijdens de training. De kudde is momenteel ook erg onrustig door een aantal wisselingen vanwege paarden met blessures. Wessel laat het tijdens de trainingen niet direct zien, maar in de kudde zie ik hem wel andere paarden wegjagen en opjagen.
In de rijbak kan ik niet veel doen met dit regenachtige weer doordat de klei-achtige bodem dan echt veel te glad wordt. dus het is tijd om aan het buitenrijden te werken. In deze training zie je de enorme verandering die Wessel al heeft doorgemaakt ten opzichte van de eerste keren dat we aan de voorkant van de boerderij hebben geoefend met poetsen en opzadelen. Wessel is veel rustiger en uiteindelijk ben ik opgestapt om na een kleine volte weer af te stappen. Zie je dat hij gewoon vast kon staan zonder veel draaien?! Na het opzadelen ben ik eerst een paar keer de dijk opgelopen met Wessel vanuit verschillende leidposities. Na de training moest Wessel flink gapen.
Het was vrijdag warm en zonnig dus er waren veel mensen op de been rondom de boerderij. Ook was ikzelf niet helemaal lekker. Daarom heb ik ervoor gekozen om Wessel mee te nemen op een wandeling rondom het viaduct ter voorbereiding op het buiten rijden. Ik heb flinke stukken Wessel voorop laten lopen, dus leiden vanuit de ruiter positie. Op die manier leert hij stoer te zijn en het voortouw te nemen en tegelijk moet hij nog steeds op mijn aanwijzingen letten. Dus het gras induiken is niet de bedoeling 😉 Onder het kleine viaduct kwamen 2 autos ons van achteren inhalen, dit was spannend, maar desondanks blijf hij op mij letten en kon hij vrij vlot de spanning weer loslaten. Ik heb twee korte filmpjes kunnen maken van de wandeling om je een beeld te geven.
Een winderige benauwde dag. Wessel is zoveel dikker geworden in de afgelopen weken dat ik er een ander zadel op heb gelegd dat nu beter past. Ik had het andere zadel ook kunnen aanpassen, maar dat kostte me meer tijd dan gewoon een andere uit de bus pakken. Dat is de luxe van een bus vol met zadels. Wessel was meewerkend en vrolijk, maar liep wel gevoelig op het harde. Plus dat hij nu ook voor het eerst aan zijn staart is begonnen te schuren. zijn voor pluk heeft hij al weggeschuurd een. Voor ij zijn dit allemaal rode vlaggen voor wat betreft hoefbevangenheid. Na de training heb ik Maaike ge-appt. zij heeft besloten om Wessel nog die avond van de wei te halen en op stal te zetten.
12 juli is de dierenarts gekomen. We hebben net een hoefbevangenheid voorkomen. Maar het lijkt alsof hij al wel eerder ertegenaan heeft gezeten door de kringen in zijn hoeven. Hoewel de hoeven nog niet warm zijn, moet Wessel wel een week stilstaan op stal met alleen hooi. Vanaf volgende week mogen we weer opbouwen met grazen en wandelen. Omdat Wessel niet de enige is in de kudde die te dik is geworden of hoefbevangen is, wordt het weide management aangepast.
Wessel is er niet echt blij mee, hij verveelde zich direct op stal.
Na twee weken stil staan op stal mag Wessel eindelijk weer naar buiten in beweging. Hij mag nu dagelijks weer even een uurtje op de wei bij de kudde en dagelijks een keer wandelen. Afgelopen weekend is hij al mee naar buiten geweest en vandaag neem ik hem weer voor het eerst mee. Wessel is vreselijk ongeduldig en wil bij iedere struik of plukje gras erin duiken. Hij heeft veel energie en loopt vlot op het harde. Wel moet ik hem alle “regels” weer even duidelijk maken. Tijdens de wandeling worden we overvallen door onweer en een flinke bui. Wessel schrok wel even van het onweer, maar liep daarna weer rustig mee.
De tweede wandeling gaat altijd beter, net zoals iedere keer als je iets nieuws aanleert of traint. Wessel trok een stuk minder aan de lead rope en kon beter meelopen met mij. Zijn focus ligt nog steeds op het gras en iedere struik maar hij was in zijn geheel beter beheersbaar in dit gedrag. Je moet wel met ogen in je achterhoofd met hem lopen om te voorkomen dat hij gaat snacken. Het lastige van snacken is dat bij iedere hap gras hij zijn beloning al binnenheeft en een correctie daarmee eigenlijk al te laat is. Dus voorkomen, voorkomen, voorkomen.
Vandaag wandelen we voor de derde keer deze week en merkte ik een aantal dingen op. Wessel is erg pushy bij het uit zijn stal komen en ook zit hij direct aan mijn armen te frummelen als ik bij de staldeur sta. Belangrijk is om daar direct al grenzen te stellen. De deur of poort is van mij en ik bepaal wanneer hij eruit of erdoor mag. Ook doen we dat in alle rust en zonder rennen en duwen. Ook al heeft een paard veel energie omdat ze lang stil hebben gestaan kun jij wel vanaf het eerste moment van contact heel duidelijk zijn in de grenzen. Dat maakt dat het niet escaleert en dat je niet echt boos hoeft te worden.
Tijdens de wandeling hebben we ook weer eens geoefend met het leiden vanuit de ruiter positie. Dit was weer super moeilijk… want dat gras lonkt nog steeds 😉 Ook valt het me op dat Wessel niet door plassen durft te lopen en ze zelfs een beetje eng vindt. Dit is dus iets waar we hem wel in moeten trainen om er en allround buitenrijd-paard van te maken.
Wessel is behoorlijk onbehouwen tijdens het wandelen. Het vele stilstaan op stal doet hem geen goed mentaal. Halverwege tijdens de wandeleing kwam hij zelfs omhoog en wilde hij zich van mij lostrekken. Na de wandeleing heb ik nog een beetje grondwerk met hem gedaan om de leefregels weer even te verduidelijken. Daarna mocht hij met een graasmasker bij de kudde in de wei voor een paar uur.
’s ochtends ben ik naar Wessel gegaan om te voeren, want toen ik aankwam regende het pijpenstelen. De training heb ik later op de dag gedaan. In dit geval is het makkelijk dat Wessel op 5 minuten fietsen van mijn huis staat. Hij blijft mentaal gefrustreerd tijdens het wandelen na veel uur op stal staan. Na de training heb ik hem weer met een graasmasker op in de kudde gezet en hoop ik dat de tijd die hij buiten kan staan weer vlot opgebouwd kan worden.
Deze keer heb ik hem aan het einde van de dag meegenomen op een wandeling nadat hij al een paar uur in de kudde op de wei had gestaan. Dat maakte de wandeling voor ons beide een stuk leuker. Hoewel hi nog steeds graag iedere grasspriet uit de berm wil eten, is hij meewerkender als hij een paar uur buiten heeft gestaan in de kudde. Wederom geen foto of video.
Wessel staat weer de hele dag buiten in de kudde.Dat scheelt een hoop in zijn gemoedstoestand. Nu konden we aan het einde van de dag rustig oefenen met stilstaan op de poetsplaats. Hij viel er zelfs bij in slaap. Tot nu toe was hij heel onrustig op de poetsplaats, ook toen hij nog volledig in de kudde stond. Een mooie vooruitgang. Bij het longeren loopt hij nog niet voluit in de draf, maar de stap is goed.
Wessel loopt goed in de stap aan de longe en op de wandeling. In de draf blijft hij gevoelig en kort lopen. er is ook geen tempo in te krijgen in de draf, dat is meer sloffen dan draven. Geen foto of video deze keer.
Wessel loopt kreupel… op het moment dat ik deze video maakte wist ik nog niet wat het probleem was, maar hij heeft waarschijnlijk een peesblessure opgelopen door het drukke spelen in de kudde met zijn vriendje. Doordat hij ruim twee weken stil heeft gestaan zijn zijn spieren en pezen in minder goed conditie en heeft hij zich makkelijke kunnen blesseren. Hij krijgt weer een week rust maar dit keer wel overdag buiten in een apart stukje wei naast de kudde.
Omdat Wessel nu naast het herstel van de hoefbevangenheid ook rustig moet opbouwen van de peesblessure ben ik gaan oefenen met het afspuiten. Maaike, zijn eigenaar, was hier vorig jaar al mee begonnen, maar de achterbenen afspuiten is nog moeilijk. Wessel vind het spelen met de waterstraal erg leuk, dus dit heb ik gebruikt als beloning. Wessel staat weer hele dagen buiten en dat maakt dat hij een stuk gezelliger is in de omgang en ook weer plezier heeft in de training. Hij komt zelfs naar me toe als ik hem uit de wei ga halen.
Eerst heb ik met Wessel even wat grondwerk gedaan en daarna zijn we verder gegaan met het oefenen met afspuiten. Overigens is Wessel in stap weer OK aan de longe. In draf zit er nog geen tempo in en struikelt hij nog rechtsom. Linksom gaat wel beter.
Vandaag heb ik Wessel weer afgespoten en dit keer mocht ik zelfs zijn billen en rug nat maken. Langzamerhand is de vrolijke eigenwijze Wessel weer naar boven aan het komen. De basis van alle trainingen die we doen met onze paarden zit echt in de huisvesting. Als dat klopt, dan is het paard mentaal ook veel beter in staat om met ons samen te werken en nieuwe dingen te leren.
Naar het einde toe van de training van Wessel heb ik niet meer zoveel video’s en foto’s gemaakt. Ik deel de video die ik wel heb met je.
Vanaf hier zijn we langzaam weer begonnen met opzadelen, opstappen en rijden in stap en draf. Ondertussen heb ik steeds in de gaten gehouden of Wessel nog goed liep en in staat was om de training door te zetten.
In september heb ik vrijwel geen foto’s en video’s van de trainingen gemaakt, deels door het weer en deels omdat er anderen in de buurt ook bezig waren en ik hen niet wil belasten om ook op de video te komen. In een van de trainingen heeft Maaike, de eigenaresse van Wessel meegekeken naar zijn vooruitgang en in een andere training heb ik een van de bijrijders mee laten kijken en uitgelegd wat ik doe en waarom. Ook die trainingen heb ik niet op video opgenomen. De training van 29 september is de laatste training en daarin kun je goed de vooruitgang zien ten opzichte van een aantal maanden geleden. Mijn doel was om al verder te zijn in het buiten rijden en ook een galopje mee te kunnen pakken. De hoefbevangenheid en mogelijke peesblessure daarna heeft daarin wat roet in het eten gegooid.
Consequent doortrainen met de focus op meewerkendheid, betrouwbaarheid en fysieke balans is wel van belang om Wessel verder uit te laten groeien tot een allround rijdpony. De potentie is er, mits je kunt omgaan met Wessels eigenwijze karakter.
Weer opbouwen onder het zadel. rustig kunnen opstappen en stilstaan bij het zadelen, blijven dingen waar ik op train. Mijn advies is om dat ook op lange termijn te blijven doen.
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass, de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.