Lichte teugeldruk is ook druk

In de paardenwereld denken we dat lichte druk OK is omdat het “licht” is. Niets is minder waar, want lichte druk is ook druk. Dus constant licht contact op je teugels is constante druk op je teugels. Door constante druk op je teugels wordt jouw paard steeds ongevoeliger voor de teugelhulpen. Oftewel jij maakt jouw paard harder in de mond doordat jij met licht contact met het bit rijdt. Hetzelfde geldt voor de bitloze amazones die deze druk op de neusriem of op de neck rope uitoefenen.
lichte druk paard

Lichte druk = druk

Wist je dat zelfs kijken naar je paard met onze roofdier-focus blik als “druk” kan voelen voor je paard. Glimlach eens wt vaker omdat je daarmee de wereld om je heen met een zachtere blik bekijkt. Dit is ook voor jouw paard prettiger.

Paarden regeren over het algemeen op twee verschillende manieren op druk:

Sensibele paarden zullen steeds harder gaan lopen als de teugels op maat zijn of op maat gemaakt worden. Ook zijn dit de paarden die gespannen raken zodra jij opstapt en gaat rijden. Als de druk ze te veel wordt gaan ze harder lopen of geven ze een rodeo als protest. Je gaat daardoor steeds minder been geven, omdat je paard al zo snel is.

De meer flegmatieke paarden zullen juist liever lui dan moe worden als jij in de rijbak aan je dressuur wilt oefenen. Het is alsof je dan met de handrem erop rijdt. Je kunt bijna niet meer zonder zweep en sporen. Jij bent harder aan het werk dan jouw paard. Je gaat dus maar liever naar buiten dan dat je nog in de rijbak aan de slag gaat. Want buiten is jouw paard wel vlot. Overigens kunnen deze paarden ook onverwachtse rodeo’s geven als de druk ze te veel wordt.

geen regendeken paard
wegkijken bij druk paard

Op bovenstande foto’s een voorbeeld van hoe Amarok wegkijkt zodra ik met mijn roofdier-focus blik naar hem kijk.

Welk type past het meeste bij jouw paard? Heb jij een meer sensibel of juist meer flegmatiek paard?

Welk type past het meeste bij jouw paard? Heb jij een meer sensibel of juist meer flegmatiek paard?

Voor beide is er een oplossing. In de basis is de oplossing hetzelfde. Jij zult je bewust moeten worden hoeveel druk je eigenlijk geeft en hoe je je paard daardoor belemmert.

Voor sensibele paarden is het belangrijk om allereerst je paard te desensibiliseren op de teugelshulp en de beenhulp. Zodat je weer been kunt geven zonder dat je paard wegvliegt. Dat doe je door iedere keer als jij de teugels op maat neemt en je paard reageert met een versnelling of hetzelfde tempo, een bend to stop te maken. Pas als je paard zijn eigen halt gevonden heeft, stap je weer aan met lange teugel. Neem je teugels weer op maat en let op de reactie. Dit doe je net zolang totdat jouw paard, zijn pas inhoudt bij het op maat maken van de teugels. Belonen door lange teugels en afstappen. Dit is het einde van de training van vandaag. Blijf dit herhalen zo vaak als het nodig is in de komende trainingen.

Mijn ervaring leert dat je ook over een aantal maanden, deze oefening weer uit de kast zal moeten halen. Ongemerkt zal jij namelijk weer te veel druk en te weinig ontspanning meenemen in je trainingen. Zodra dit verwatert, pak je deze oefening er weer bij.

lichte druk paard

Sommige van deze flegmatieke paarden gaan heel erg in de teugels hangen zodat je aan het einde van de training zelf spierpijn in je armen hebt.

Let erop dat je vanaf nu met een klein boogje in je teugel rijdt als je de teugels op maat hebt. Alleen als je een halve of hele ophouding geeft of als je vraagt om stelling mag je contact maken met het bit.

Betekent dit dat je paard dan de hals mag strekken of zelf het bit op mag zoeken? NEE. We gaan ons paard leren om een zelfstandig een correcte zelfhouding te behouden. In mijn blog over de halve ophouding leg ik je uit hoe je dat doet.

Als jij een been hulp geeft dan moet je paard leren dat dit betekent dat hij het achterbeen onder de massa moet zetten. Om dit aan te leren gebruik ik een dressuur zweep. Iedere keer als ik aanspoor met mijn binnen been, tik ik tegelijk ook op het binnen achterbeen. Daarmee leert je paard dat dit het been is dat opgetild moet worden. Rijdt in deze fase dus veel schouder binnenwaarts met je paard. Jij hoeft jouw been niet naar achter te leggen voor een schouder binnenwaarts.

Rijd je met een neck rope, let er dan op dat aan de onder kant van de hals de luchtpijp van je paard zit. Constante druk op het neck rope is ook schadelijk. Een flexibele neck rope zoals een halstertouw dat je om de hals bindt of een zacht leren cordeo, heeft mijn voorkeur. Zorg ervoor dat je neck rope ruim genoeg is, zodat je geen druk geeft als je het vasthoudt en alleen druk geeft bij een halve of hele ophouding.

Een flegmatiek paard gevoelig maken op de hulpen kost meer tijd dan een sensibel paard desensibiliseren op de hulpen. Daarom pleit ik ervoor dat we onze paarden vooral niet te veel desensibiliseren.

Heb jij juist een flegmatiek paard dat liever lui dan moe is? Dan is het belangrijk dat je vooral niet te veel hulpen geeft. Ik durf te wedden dat jij iedere keer als jij je paard aanspoort ook een teugelhulp geeft. Een kneepje in de teugel is ook druk en daarmee ook een hulp. Daarmee geef jij mixed-signals. De teugel hulp is alleen voor een halve ophouding, een hele ophouding en het vragen van stelling. In de begin fase en later voor noodgevallen voor de Bend to stop. Door dus bij iedere keer dat je aanspoort ook je paard in te houden met een kneepje in de teugel, creëer jij een paard dat liever lui dan moe is. Het ligt dus aan jou en niet aan je paard.

meerdere paarden leiden aan halster
meerdere paarden leiden aan halster

Het rijden op een neck rope kan het leerproces voor jezelf versnellen

Sommige van deze flegmatieke paarden gaan heel erg in de teugels hangen zodat je aan het einde van de training zelf spierpijn in je armen hebt.

Andere flegmatieke paarden ontploffen uit het niets. Deze onverwachtse rodeo’s die jouw paard geeft tijdens de training worden ook door jou gecreëerd. En ik weet best dat dit niet de bedoeling is en dat jij denkt dat jouw paard zomaar schrikt. Dit is niet het geval. Jij hebt je paard zo overweldigd met al je mixed-signals dat het ontploft van frustratie.

Mijn advies voor de training van flegmatieke paarden is om eerst te trainen op voorwaarts lopen en de dressuur details op de tweede plaats te zetten. Dus je gaat eerst met lange teugels rijden. Aansporen doe je met je binnen been (dus niet met beide benen tegelijk). Je gaat jouw paard eerst leren dat aansporen met het binnen been betekent dat hij zijn binnen achterbeen op moet tillen en voorwaarts moet gaan. Spoor aan met je binnen been en blijf in een gelijkmatig tempo aansporen tot je paard voorwaarts gaat. Stop met aansporen zodra er beweging is en beloon door niets te doen behalve zelf ontspannen en een “Goedzo. Let op dat je geen klopje op de hals geeft. Daarmee verplaats jij jouw balans in het zadel en dat stoort op dit moment in het leerproces.

Als jij merkt dat je toch steeds weer aan de teugels zit, leg er dan een knoop in.

Spoor pas weer opnieuw aan als je paard echt helemaal stil staat. Dus niet als hij langzamer loopt. Dit is het moeilijkste en meest frustrerende deel van dit leerproces. Je kunt het gevoel krijgen dat je paard echt helemaal niet meer weet hoe het moet lopen. Heb geduld en laat je frustratie thuis. Als je hierdoor heen bent wordt alles makkelijker. Bij Esplendor, het paard van een van mijn studenten heeft dit toch wel een aantal maanden geduurd. Nu kunnen ze aandraven vanuit het achterwaarts gaan, zonder veel aansporing.

Als jij merkt dat je toch steeds weer aan de teugels zit, leg er dan een knoop in. Doe deze oefening zonder teugels. Zowel jijzelf als jouw paard gaan hier door een leerproces. De gewoonte om een kneepje in de teugel te geven is er al zoveel jaar ingestampt bij al de manege lessen en dressuurlessen. Wees dus niet te streng voor jezelf of voor je paard. Frustratie brengt je nergens, vertrouwen dat het mogelijk is wel.

Halthouden doe je door wel de teugels op te pakken. Leer je paard vervolgens achterwaarts te gaan op alleen de teugel hulp. Je houdt daarbij jouw benen op de plaats en spoort absoluut niet aan. Want je been hulp is een voorwaartse hulp en niet een achterwaartse hulp.

Het rijden op een neck rope kan dit leerproces voor jouwzelf versnellen, omdat je dan niets hebt om aan te zitten.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog, dan hoor ik het graag.

Lees mijn eBoek voor een uitleg over de Bend to stop.

De oefeningen zijn super simpel en jouw paard heeft dit zo door. De verandering van denkpatroon in jou kost waarschijnlijk meer moeite. Ga de uitdaging aan en wees de leider die je paard zoekt in jou. Download hier het gratis eBoek

Als instructeur en zadelpasser kom ik door het hele land op maneges en pensionstallen. Ik zie veel communicatieproblemen tussen ruiters en paarden die vrij makkelijk opgelost kunnen worden. Je paard op een rustige manier kunnen leiden aan het halster is denk ik wel het meest voorkomende probleem. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen zonder veel fratsen. Download het eBoek en begin vandaag nog met oefenen

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.