Jong paard voorbereiden op het zadelpassen

Een jong paard voorbereiden op het zadelpassen is een beetje een kip en het ei verhaal. Je hebt namelijk een zadel nodig om te oefenen met zadelpassen, maar je wilt juist een zadelpasser vragen om langs te komen zodat je een passend zadel voor je jonge paard kunt uitzoeken. Hoe bereid je dan toch je jonge paard voor op een zadelpas consult?

In dit blog leg ik je uit hoe ik te werk ga tijdens een zadelpas consult en wat handig is om met je jonge paard te oefenen zodat het zadelpassen zo rustig mogelijk verloopt.
jong paard zadelpassen

Wat is handig om met je jonge paard te oefenen zodat het zadelpassen zo rustig mogelijk verloopt?

Tijdens een zadelpas consult laat ik de amazone (de meerderheid van de ruiters tegenwoordig zijn vrouw en daarmee ook de meerderheid van mijn klanten) de verschillende modellen zadels uitproberen om te voelen en te ervaren wat het lekkerste zit en voldoet aan de wensen. Daarnaast kijk ik naar de zit en de lichaamsbouw van de ruiter, de lichaamsbouw en de bewegingen van het paard.

De meeste amazones proberen tussen de 4 en 8 verschillende modellen zadels tijdens een zadelpas consult. Dat betekent dat je paard meerdere keren op en afgezadeld wordt. Dat jij meerdere keren op- en afstapt, zonder dat de training klaar is als je afstapt. Hier kun je je paard op voorbereiden door in de weken voorafgaand aan een zadelpas consult je paard een aantal keer achter elkaar op en af te zadelen. Waarbij je steeds zorgt dat je wacht tot je paard ontspannen is voordat je verder gaat in het proces.

Ik leer het mijn paarden als volgt aan: Ik zet mijn paard vast aan een halstertouw waarbij er genoeg ruimte is om te bewegen en weg te lopen. Hierdoor kan ik zien waar mijn paard spanning opbouwt en daar juist aan werken. Dus in plaats van het paard te forceren om stil te staan, ga ik oefenen om hem uit zichzelf de ontspanning op te zoeken bij het opzadelen.

Zet je je paard tussen twee halsterlijnen vast, dan kan het spanning opbouwen, maar niet goed uiten, wat tot problemen kan leiden verderop in de training. Het resulteert uiteindelijk in een paard dat zich al opvreet van binnen bij het idee van dat zadel op zijn rug. Je leert je paard altijd iets, namelijk iets positief of iets negatiefs. In beide gevallen wordt wat je je paard leert op den duur versterkt. Ofwel je verergert je training ofwel je verbetert de training.

jong paard zadelpassen

Een jong paard voorbereiden op het zadelpassen, hoe doe je dat?

Ik begin met een sjabrak tegen de hals of de flank en wacht tot het paard stil staat. Dan haal ik de sjabrak weg en stap ik ook fysiek achteruit weg van het paard Ik kijk de andere kant op en beloon met mijn stem “Goedzo!” Vervolgens wacht ik een minuut of twee minuten en dan doe ik hetzelfde nog eens. Ik houd de sjabrak op dezelfde plek tegen mijn paard aan totdat het stilstaat EN een klein signaal van ontspanning laat zien. Vaak is het eerste signaal van ontspanning, dat wij kunnen waarnemen, het knipperen van het oog. Ik stap weer weg van het paard en haal de sjabrak van de flank of de hals en beloon wederom met mijn stem: “Goedzo!”

Dit proces breid ik uit over een periode van een aantal dagen. Totdat ik het zadel kan opleggen en de singel aan kan singelen terwijl het paard zelf blijft zoeken naar de ontspanning.

Wat mij betreft kun je beter wat langer doen over dit proces.  En de stappen klein houden voor je jonge paard, dan dat je al te snel een zadel oplegt en aan singelt. Als je nog geen zadel hebt kun je ook een bare back pad gebruiken om dit mee te oefenen of een sjabrak in combinatie met een longeer singel. Of desnoods een sjabrak met een bandage die je om de buik heen aanspant.

jong paard zadel

De meeste amazones proberen tussen de 4 en 8 verschillende modellen zadels tijdens een zadelpas consult.

Zodra je paard het aan gesingelde zadel erop heeft liggen is het belangrijk dat je je paard laat bewegen. Paarden kunnen namelijk ook hun spanning verbloemen. Vooral de introverte paarden of de paarden die vrij hardhandig zijn opgevoed of een trauma hebben opgelopen. Bij deze paarden slaat de spanning zich naar binnen toe met als gevolg dat ze bevriezen en zelfs kunnen flauwvallen.

Een zadel is instinctief voor een paard heel erg heftig. Omdat het precies op de plek ligt waar een roofdier zich tijdens de aanval ook zou vastklampen. Deze instinctieve angst kunnen sommige paarden heel heftig uiten door een flinke rodeo te geven nadat je ze voor het eerst hebt aan gesingeld en ze in beweging komen met het zadel op de rug. Zorg dus dat je voldoende ruimte hebt zodat je jonge paard zich kan uiten. Ze zullen vanzelf  ontdekken dat het zadel blijft zitten en geen pijn veroorzaakt. Laat ze niet rollen. Houd het jonge paard voorwaarts in beweging totdat het kalmeert. Dan kun je kijken of ze in stilstand weer kunnen ontspannen voordat je het zadel eraf haalt.

Als je eenmaal zover bent dat je zonder problemen het zadel op en af kunt zadelen dan is het belangrijk dat je paard leert stilstaan bij het opstapblok. Want als je tijdens een zadelpas consult meerdere zadels wilt uitproberen, dan wil je iedere keer rustig kunnen opstappen.

Ik heb al eens een podcast aflevering opgenomen over hoe je je paard leert stilstaan bij het opstapblok. Luister die hier:

Een zadel is instinctief voor een paard heel erg heftig omdat het precies op de plek ligt waar een roofdier zich tijdens de aanval ook zou vastklampen

Ook is het fijn als je jonge paard leert dat het opzadelen los staat van het werk onder het zadel. Dus ga eens wandelen met je paard of longeer hem eens met het zadel. Of zadel hem op, laat hem lekker wat hooi eten en zadel dan weer af. Wees creatief in je training en besef je dat paarden heel snel associaties opbouwen vanuit jouw patronen in de training. Als ze het werk onder het zadel als oncomfortabel, te veel, te lang en te zwaar beschouwen dat ze vervolgens nijdig worden als jij met het zadel aankomt.

Hetzelfde geldt voor singelnijd. Sluit eerst alle fysieke klachten uit en ga dan langzaam opnieuw trainen naar ontspannen aansingelen. Tijdens een zadelpas consult moet ik jouw paard meerdere keren aansingelen. Natuurlijk neem ik daar alle tijd en rust voor, zeker bij jonge paarden. Maar van steeds tanden in mijn arm, word ik niet blij. Een zadelpas afspraak is ook niet het juiste moment om dit soort dingen te trainen. De meest voorkomende redenen voor singelnijd zijn maagzweren, pijn aan het borstbeen of pijn in de rug. Een enkele keer is het uitgegroeid tot een gewoonte en dan is het af te leren.

Een eerste keer zadelpassen met je jonge paard tot een plezierige ervaring maken.

Heb jij nou een jong paard dat nog niet ingereden is, dan kun je ervoor kiezen om de zadels uit te proberen op een ander paard. Ik neem dan alle maten van jouw jonge paard op. Dan kan het nieuwe zadel passend gemaakt worden. Het is fijn als je jonge paard al wel gewend is aan gefriemel op zijn rug en eventueel een sjabrak op de rug. Dan kan ik in alle rust mijn metingen doen.

Is jouw jonge paard al wel ingereden, dan kun je op je jonge paard de verschillende zadels uitproberen. Selecteer dan van tevoren welke modellen je het meeste aanspreken. Of vraag mij om advies welke modellen voldoen aan je eisen. Voor de meeste jonge paarden is het teveel van het goede om 8-10 zadel modellen uit te proberen. Het is fijn als we dan al wat modellen kunnen uitsorteren voordat je opstapt.

Het is verstandig om je jonge paard te leren dat de training niet over is, zodra je afstapt. Zorg dat je ook weer opnieuw op kunt stappen. Je kunt dit oefenen door een aantal keer op te zadelen, op te stappen, een rondje door de bak stappen, weer af stappen en afzadelen. Dan loop je terug naar de poetsplaats en zadel je opnieuw op en doe je het nog een keer. Leer je paard dat opzadelen op iedere plek kan gebeuren. Want ik houd wel van gemak en zo min mogelijk sjouwen met zadels. Dus we kunnen ook in de rijbaan opzadelen tijdens een zadelpas consult. Dit zijn allemaal kleine dingen die een eerste keer zadelpassen met je jonge paard tot een plezierige ervaring maken.

Dressage andaluz iberosattel
Dressage andaluz iberosattel

Ook voor jonge paarden kunnen we het zadelpassen goed laten verlopen

De zadels van Iberosattel zijn helemaal aanpasbaar aan je paard. Daardoor zijn deze zadels dus ook uitermate geschikt voor jonge paarden. Houd er wel rekening mee dat je bij een jong paard meer dan eens per jaar een zadelpas consult in moet plannen om het zadel aan te passen naar de groei. Voor sommige jonge paarden kom ik 5x per jaar langs en voor anderen ieder half jaar.

Voor volwassen paarden, vanaf 7 jaar, geldt dat je minimaal eens per jaar het zadel moet laten nakijken om er zeker van te zijn dat het goed ligt. Maar ook voor volwassen paarden komt het voor dat dit vaker nodig is. Dit is afhankelijk van de training, revalidatie, zomer en wintervacht, het gewicht van de ruiter en het aantal uren dat er gemiddeld gereden wordt met het zadel. Houd in je jaarlijkse budget voor je paard dus rekening met de zadelpas consulten, net zoals je dat doet voor de hoefsmid of bekapper.

Het proces dat ik hierboven beschreven heb is een deel van de opleiding van je jonge paard. Speciaal voor alle amazones die graag zelf hun jonge paard willen opleiden en inrijden, heb ik een boek geschreven: “Goede start voor jonge paarden” Hierin beschrijf ik stap voor stap hoe je van je veulen een allround rijpaard maakt op basis van vertrouwen en ontspanning. Bestel het boek via deze knop:

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.