Hoe wordt je paard verkeersmak?

Schrikt jouw paard bij iedere auto of trekker die langs komt rijden? Hoe ga je als ruiter om met je paard in het verkeer? En hoe kun je als automobilist bijdragen aan een veilige verkeerssituatie voor paarden? Hoe wordt je paard verkeersmak?

Schriktraining helpt lang niet altijd om je paard verkeersmak te maken.

paard verkeersmak

Schrikt jouw paard bij iedere auto of trekker die langs komt rijden?

Een eeuw geleden waren paarden niet weg te denken uit het verkeer. Sinds die tijd heeft de auto steeds meer ruimte in beslag genomen op de weg. Hoe ga je als ruiter om met je paard in het verkeer? En hoe kun je als automobilist bijdragen aan een veilige verkeerssituatie voor paarden? Hoe wordt je paard verkeersmak?

Een jong paard laten wennen aan het verkeer vergt een hoop vertrouwen van ruiter en paard. Allereerst is het dus van belang dat je die vertrouwensband goed hebt gesterkt. Dit kun je doen door grondwerk, werk aan de hand en werken in vrijheid (liberty training). Van daaruit ga je aan de slag met schriktraining. Vertrouwt jouw paard je genoeg om over, tussen en onder gekke obstakels te lopen? 

Wandelen met je paard aan de hand langs verschillende obstakels

hoe desensibiliseer ik paard
hoe desensibiliseer ik paard

Het verkeer wacht meestal niet tot jouw paard ontspanning gevonden heeft.

Omdat een echte band opbouwen met je paard begint bij de training vanaf de grond. Begin je de introductie van verkeer dus ook vanaf de grond. Je kunt op die manier vanuit jullie vertrouwensband werken.
De eerste paar keer ga je lekker samen met je paard wandelen langs de weg. Op die manier kan je paard rustig wennen en kun jij goed zien, waar de grens van de comfort zone ligt voor je paard. Dit bouw je geleidelijk verder uit totdat je samen kunt rijden langs een drukke weg.

Er zijn (grondwerk) technieken die je kunt gebruiken om je paard te laten ontspannen en de aandacht bij jou te brengen. In mijn eBoek ” Angstige ruiters, Gespannen Paarden” bespreek ik 5 tips die je ook helpen met het verkeersmak maken van jouw paard. Wel is het belangrijk dat je je paard bij het samen wandelen schuin achter je laat lopen en jij de leidlijn niet kort bij het halster vasthoudt. Geef je paard zijn persoonlijke ruimte. Dit maakt het voor jou ook veiliger. Want als je paard schrikt en een stap vooruit of opzij zet, loopt hij niet over jou heen.

paard verkeersmak

Raakt je paard in paniek en heeft hij geen aandacht meer voor jouw persoonlijke ruimte, dan ben te ver buiten de comfort zone gegaan.

Raakt je paard in paniek en heeft hij geen aandacht meer voor jouw persoonlijke ruimte. Dan ben te ver buiten de comfort zone gegaan. Ik raad je aan om dan een paar stappen terug te zetten in de training en je persoonlijke ruimte opnieuw duidelijk te maken door middel van grondwerk. Ga pas weer buiten in het verkeer oefenen als je paard respect heeft voor jou als leider en dus ook jouw persoonlijke ruimte respecteert in spannende situaties.

Als jullie verkeerstraining goed gaat en je paard toch een keer schrikt van het verkeer. Loop dan weg van het verkeer en probeer of je paard op afstand wel tot rust kan komen. Je paard vragen om zijn hoofd te laten zakken en een paar hapjes gras uit de berm te eten is een hele goede manier om de rust terug te krijgen. Blijft de focus van paard op het, in zijn ogen, enge verkeer. Ga dan terug naar huis en begin gewoon opnieuw met de opbouw. Laat je niet frustreren, je paard pikt namelijk jouw stress op.

Blijf vooral zelf kalm, doe desnoods een paar ademhalingsoefeningen om bij jezelf te blijven.

Merk jij dat jij het eigenlijk heel spannend vindt omdat je bang bent dat je paard het eng vindt of zal schrikken, dan gebeurd dat ook. In dat geval is het beter om iemand anders te vragen om jouw paard te trainen. Op die manier kun jij niet ongewild jouw angsten en emoties overbrengen. Heeft jouw paard eenmaal een aantal positieve ervaring met het verkeer, dan kunnen jouw angsten en emoties minder kwaad. Natuurlijk zal jouw paard erop reageren, maar hij zal het niet leren als “al het verkeer is eng” omdat hij al mee heeft gemaakt dat dat niet zo is.

paard verkeersmak

Een groot deel van het trainen van je paard is het trainen van jezelf.

Mocht het zo zijn dat auto’s veel te hard en te dichtbij langsrijden, maak je daar dan niet boos om. Je paard pikt die boosheid op en dat wil je niet. Er zijn altijd automobilisten die zich niet bewust zijn van de gevaren die ze veroorzaken. Jouw taak als ruiter is niet om op dat moment de politieagent uit te hangen, maar om je paard rustig te houden. Jij kan ervoor zorgen dat de ervaring van je paard op dat moment niet verergerd wordt door jouw boosheid en frustratie. Blijf emotioneel bij de zaken waar jij invloed op hebt, namelijk je paard en jezelf.

Blijf in het verkeer met je emoties bij de zaken waar jij invloed op hebt, namelijk je paard en jezelf.

Wanneer is je paard dan verkeersmak? In mijn ogen is een paard verkeersmak als het rustig langs een drukke weg kan stappen met een ruiter op zijn rug. Een paard dat het verkeer wel opmerkt maar meer gefocust is op de ruiter en de hulpen, dan op het verkeer.

Ondanks dat Lacos verkeersmak is en dus niet snel schrikt van het verkeer. Zijn er ook echt momenten waarop hij kan schrikken. Bijvoorbeeld ons fameuze ongeluk waarbij het paard van mijn dochter schrok van een overkapte ligfiets die van achteren tussen de bomen kwam aan suizen. Lacos schrok omdat mijn dochters paard schrok en ik verloor mijn evenwicht en landde met mijn heup tegen een dikke beuk. Ik kon de eerste minuut mijn benen niet bewegen en het werd zwart voor mijn ogen. Een scheurtje in het niet roterende deel van het bot en veel pijn als gevolg.

Ook had ik aan het einde van de eerste dag van onze 2 daagse tocht langs de IJssel een vermoeid paard dat de drukte van verkeer op de oude brug in Zutphen niet meer aankon. Ik voelde al zijn spieren aanspannen toen we het licht verende brugdek opreden. Van voor en achter kwamen fietsers en scooters langs rijden. Veel te dichtbij omdat de ruimte er niet was. Een meter verder reden auto’s en er kwam een trein uit het station rijden. Voordat de situatie uit de hand liep, ben ik afgestapt en heb Lacos aan de hand meegenomen de brug over.

Aan de andere kant loopt Lacos zonder aarzeling een veerpont op en kunnen we rustig naar de overkant varen. Houd er dus rekening mee dat ook een verkeersmak paard momenten heeft waarop hij overweldigd is en de situatie hem beangstigd.

Wandelen met je paard aan de hand is een veilige methode om je paard verkeersmak te maken.

Hoe ga je om met paarden in het verkeer als automobilist?

Passeer een paard altijd rustig en geef paard en ruiter de ruimte. Ook op de weg rijden paard en ruiter in een onzichtbare bubbel van persoonlijke ruimte. Respecteer deze bubbel. In deze video zie je hoe het niet moet. Deze auto’s rijden veel te snel en soms zelfs veel te dicht langs ons. Als automobilist kun je een ervaring voor een paard maken of breken. Zeker voor jonge paarden is het fijn als automobilisten rekening met hen houden.

De oefeningen in het eBoek zijn simpel en zo duidelijk mogelijk uitgelegd. De meeste paarden hebben dit zo door.  Download hier het gratis eBoek

Als instructeur en zadelpasser kom ik door het hele land op maneges en pensionstallen. Ik zie veel communicatieproblemen tussen ruiters en paarden die vrij makkelijk opgelost kunnen worden. Je paard op een rustige manier kunnen leiden door het verkeer is voor mij een van de basis vaardigheden die een amazone zou moeten hebben. Je zult maar stil komen te staan onderweg met de railer en je paard moeten uitladen langs de snelweg… Download het eBoek en begin met het verkeersmak maken van jouw paard.

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.