Hoe maak je zelf een rijrok?

Hoe maak je zelf een rijrok? In dit blog leg ik je dat uit. De basis stappen in het tekenen van een patroon en uitleg hoe je het in elkaar zet. Inclusief video tutorials.

Je ziet ze regelmatig voorbij komen op social media, mooie foto’s van amazones met een lange wollen rijrok in een besneeuwd landschap. Prachtig! Maar is dit ook praktisch om mee te rijden? Houdt het je echt warmer en welk model past jou dan het beste? en hoe maak je zelf een rijrok?
rijrok zelf maken

Is een rijrok praktisch om mee paard te rijden?

Dat hangt ervan af. Het is namelijk niet praktisch bij het op en afstappen, dat kost iets meer moeite omdat er zo’n lange lap stof mee over het zadel moet. Ook is het niet altijd handig in volle galop, omdat de rijrok dan een beetje wappert. Bij harde wind gebeurd dat ook. Je hebt dus wel een paard nodig dat daar niet van schrikt. Ook kun je het beste een stof gebruiken die water en vuil afstotend is en niet knispert. Wol of een wol menging is het beste om te gebruiken.

Houdt een rijrok je ook echt warm tijdens het paardrijden?

Jazeker! Daar hoef je niet over te twijfelen. Een rijrok houdt je benen heerlijk warm in de koude wintermaanden. Zelfs bijna helemaal droog in de regen als je wol gebruikt. En het beschermt je ook nog eens tegen schrammen van takken die over je been schuren als je door het bos rijdt.

Welk model rijrok past het beste bij jou en je paard?

Ik heb 3 basismodellen van rijrokken kunnen ontdekken online. De volle cirkel rijrok, zoals bijvoorbeeld de Mathilde van Klesarven, de halve cirkel rijrok met dubbele split, zoals Hanna Engstrom het uitlegt in haar video. En als laatste een koker rijrok met dubbele split zoals een van de modellen van Arctic Horse Gear

Wil je niet zelf een rijrok maken dan kun je er een kopen. Zelf heb ik een rijrok van Klesarven en deze is van goede kwaliteit en kan ik aanbevelen voor degene die niet zelf achter de naaimachine wil kruipen. Houd wel rekening met extra kosten van de douane vanwege de import vanuit Noorwegen.

Mijn favoriete rijrok is mijn halve cirkel rijrok zelfgemaakt en met dubbele split. Dit is makkelijker met op en afstappen en minder zwaar en massief als de volle cirkel rijrok. Daarnaast ligt deze ook niet over de billen van je paard. En mijn paarden hebben beide een flinke wintervacht en krijgen het juist erg warm van een rijrok over hun billen.

Hoe maak je dan zelf een rijrok? Dat leg ik je uit en om het nog duidelijker te maken heb ik twee video tutorials toegevoegd voor je.

Model 1: De volle cirkel rijrok

Dit is een sierlijke wikkelrok die ruim om je benen valt en je makkelijk over verschillende lagen kleding kan dragen en waarvan je de wijdte iedere keer kunt aanpassen. Deze rok ligt ook over de achterhand van je paard. Fijn als je je paard geschoren hebt in de winter. Het nadeel van dit model is dat veel stof vergt om hem te maken, de rijrok daardoor zwaar is en dit is het lastiger met opstappen.

Model 2: De halve cirkel rijrok

Dit model is nog steeds sierlijk en ruim om je benen, maar heeft zowel voor als achter een split. Dit model valt niet over de achterhand van je paard. Fijn voor paarden met een dikke wintervacht die het snel warm hebben tijdens het rijden. Ik heb dit model voor mijzelf gemaakt met een dubbele knoopsluiting aan de voorkant. Daardoor is de maat niet verstelbaar. Dit model houdt je benen goed warm en minder zwaar omdat er minder materiaal nodig is. Ook is deze rijrok minder lastig met opstappen door de dubbele split.

Model 3: De koker rijrok

Dit model heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd omdat het me het minste aanspreekt. Heb jij dit model? Laat me dan in de comments weten wat je hiervan vindt. Model 3 is ook lastiger te maken, dus die laat ik in dit blog achterwege. Bij het maken van een rijrok model 1 en 2 zijn er een paar maten die van belang zijn. Namelijk de taille maat en de lengt van de taille tot aan je enkelbot. Bij je taille is het belangrijk dat je deze maat neemt op de plaats waar jij wilt dat de rijrok om je middel zit. Zelf houd ik niet van hoge taillering en dus draag ik de rijrok net boven mijn heup. Ook moet je er rekening mee houden dat je de rijrok over je trui en rijbroek heen draagt.

Neem de taillemaat voor je rijrok met je rijkleding aan

Maak een rijrok niet langer dan je enkelbot. Dit lijkt kort voor een lange rok, maar als je straks door de modder banjert om je paard uit de wei te halen, ben je blij. Ook bij het traplopen helpt het als je rok niet tot op de grond komt. Het model van Klesarven is aan de voorzijde zelfs iets korter. Om zelf je rijrok te maken heb je nodig:
  • Taille maat = je omvang aan de bovenkant van de rijrok over je kleding heen.
  • Lengte vanaf de taille tot aan je enkelbot, gemeten aan de zijkant van je been.
  • Patroon papier of kranten papier
  • Gekookte wol, gewassen wol, wol vilt. Het liefste 100% wol. Eventueel een wol menging. Lengte van de stof is afhankelijk van het model dat je maakt. Reken op minimaal 3 meter voor model 2 en minimaal 4 meter voor model 1 (bij stof van 1,5m breed)
  • Naaimachine, stofschaar, spelden, garen, eventueel 2 knopen voor model 2

Let op! Gebruik bij deze patronen geen geweven stoffen of stoffen met een dessin.

Wil je dat wel, dan kun je beter de patronen aanpassen. Omdat je dan meer rekening moet houden met het recht van draad. Doe je dat niet dan zal de stof ongelijk gaan uitrekken en dat ga je zien. Ik zou er bij een geweven stof voor kiezen om het patroon voor model 1 in acht delen te maken en het patroon van model 2 in 4 delen. Houdt bij ieder deel dat je knipt er rekening mee dat de recht van draad vanaf de taille over het midden van je patroon in een rechte lijn naar de onderzijde loopt. Je kunt dan dus geen gebruik maken van de stofvouw en moet meer delen aan elkaar zetten. Bij het gebruik van een stof met dessin, knip je de delen zo dat dessin steeds op dezelfde plaats zit, op die manier loopt het mooi rond. Het wordt dan geen eclectische geheel.
rijrok zelf maken

Hoe maak je zelf rijrok model 1?

Model 1, een volle cirkel rijrok. Voor dit patroon gebruiken we je taille maat + 15 cm overlap dus als je taille 65cm is dan gaan we uit van 80 cm in de berekening. Deze wiskundige formule heb je nodig om je taillemaat op het patroon papier te krijgen.

O= 2πr, dus omtrek cirkel = 2 x π x r

Jouw taille maat is de omtrek van de cirkel, dus die kun je opmeten. Nu moet je weten wat de straal van de cirkel is om jouw taillemaat correct op het papier te krijgen. In de wiskunde is r de notering voor de straal van een cirkel. De formule wordt dan dus r = O:2π , dus straal = omtrek : 2 x π Het getal π mag je afronden naar 3,14. Bij een taille maat van 80 cm krijg je dan dus de volgende berekening: r = 80 : (2 x 3,14) Dus eerst bereken je 2 x 3,14 = 6,28 Daarna bereken je de formule als geheel r = 80 : 6,28 = 12,74 cm.

Vanuit de rechte hoek (90 graden) van je papier zet je 12,74 cm (dus de maat die uit jouw berekening komt) uit langs de beide zijkanten van het papier. Doe dit ook op een paar punten in het midden. Volg deze punten met je stift in een vloeiende beweging. Je hebt nu je taille maat uitgezet op het papier. Om dit te checken zou je de taille op het papier kunnen meten met je meetlint en vermenigvuldigen met 4. Dat zou voor deze voorbeeld berekening op 80 cm moeten uitkomen.

Vanaf je taillelijn zet je de lengte van je rijrok uit op dezelfde manier langs de zijdes van het papier en daarna ook op nog een aantal punten. Volg deze punten weer met je stift in een vloeiende lijn. Op een patroon geven we aan wat de recht van draad is of waar de stofvouw loopt. Dit is een symmetrisch patroon dus maakt het niet veel uit. Maar wie weet ga je meer patronen maken en dan is het een goed gebruik om altijd aan te geven welk patroon je in handen hebt en hoe deze op de stof gelegd moet worden. Dus schrijf op “rijrok model 1” en schrijf aan een lange zijde “stofvouw/recht van draad”

Je knipt het rijrok patroon twee keer, een linker en een rechterzijde

Houdt er rekening mee dat je niet strak om het patroon papier heen moet knippen omdat je extra stof nodig hebt voor een zoom. Afhankelijk van hoe dik je stof is, zou ik anderhalf tot 3 cm extra knippen voor een zoom. Hoe dikker de stof hoe breder de zoom.

Een kant van het patroon leg je tegen de stofvouw aan. Als je na het knippen het patroon dan van de stof haalt kun je de stof uitvouwen en heb je dan dus een halve rijrok in je handen.  Je hoeft de stofvouw dus niet te knippen en ook geen rekening te houden met een zoom.

Dan heb je ook nog een tailleband nodig. Dit is een rechte strook van 8 cm breed en 2,5 x of 3 x je taille maat lang.

Je knipt een rijrok patroon twee keer. Een linker en een rechterzijde.

Leg de twee delen met de goede kant van de stof op elkaar en naai een zijde vast. Dit is midden achter van de rijrok. Vouw en strijk de zoom van de zijkanten en de onderkant van de rijrok naar binnen. Heb je de luxe van een lockmachine, dan kun je deze zomen eerst locken en daarna vouwen en strijken. Is je stof erg dik, dan kun je ervoor kiezen om de rand eerst af te werken met een zigzag steek op je naaimachine. Gebruik je dunne stof dan zou ik de zoom twee keer vouwen. Op die manier zit de rafelrand binnen in de zoom verwerkt.

Stik je zoom af, eventueel zou je een dubbele stiknaad kunnen maken als je dat mooi vindt.

Vervolgens vouw en strijk je de tailleband dubbel en vouw en strijk je de zoom aan iedere lange zijde van de tailleband. De tailleband leg je met het midden op het middenachter van je rijrok als je 3 x de lengte van je taille hebt genomen. Heb je 2,5 x de lengte genomen, dan laat je de tailleband aan een kant een halve taille lengte uitsteken en aan de andere kant een hele taille lengte. Leg de tailleband met de goede kant op de goede kant van de taille van je rijrok en stik dit vast. Vouw de tailleband dubbel over de bovenkant van je rijrok heen en stik de tailleband over de hele lengte dicht. Vouw de uiteindes van de tailleband aan de korte zijdes naar binnen en stik deze vast.

In deze video leg ik uit hoe je het patroon voor je rijrok model 1 maakt

rijrok zelf maken

Hoe maak je zelf rijrok model 2?

Model 2 is een halve cirkel rijrok. Voor dit patroon gebruiken we je taille maat  plus 2 x 15 cm overlap voor iedere split, dus 30 cm. Dus als je taille 65cm is dan berekenen we dat als volgt. Het naai patroon bestaat uit 2 delen, we delen de taillemaat door 2, dus 65cm : 2 = 32,5 cm Daar tel je de overlap bij op, dus 32,5cm + 30cm = 62,5 cm. Omdat we een papieren patroon maken voor een kwart van de rok deel je dit nogmaals door twee. 62,5cm : 2 = 31,25 cm

We gaan voor dit patroon dus uit van een totale taillemaat van 4 x 31,25 cm = 125 cm We gebruiken bijna dezelfde formule als bij model 1 om dit correct op het papier te krijgen. Omdat het over een halve cirkel rijrok gaat deel je door π ipv van door 2x π. Deze wiskundige formule heb je nodig om je taillemaat op het patroon papier te krijgen.

r = O:2π , dus straal = omtrek : 2 x π; omdat het een halve cirkel rijrok is geldt hier de formule straal = omtrek : π
Het getal π mag je afronden naar 3,14. Bij een totale taillemaat van 125 cm krijg je dan dus de volgende berekening: r = 125 : 3,14 Dus r = 39,81cm

Je knipt het rijrok patroon twee keer, een linker en een rechterzijde

De korte zijde van je patroon papier vouw je naar binnen, zodat er een scherpe hoek van 45 graden ontstaat. Vanuit die hoek van je papier zet je 39,81 cm (de maat die uit jouw berekening komt) uit langs de beide zijkanten van het papier. Doe dit ook op een paar punten in het midden. Volg deze punten met je stift in een vloeiende beweging. Je hebt nu je taille maat uitgezet op het papier. Om te checken of dit klopt kun je meten of deze lengte ongeveer 31,25 cm is.

Vanaf je taillelijn zet je de lengte van je rok uit op dezelfde manier langs de zijdes van het papier en daarna ook op nog een aantal punten. Volg deze punten weer met je stift in een vloeiende lijn. Het is waarschijnlijk dat je het patroon papier moet verlengen door er een stuk aan vast te plakken.

Op een patroon geven we aan wat de recht van draad is of waar de stofvouw loopt. Dit is een symmetrisch patroon dus maakt het niet veel uit. Maar wie weet ga je meer patronen maken en dan is het een goed gebruik om altijd aan te geven welk patroon je in handen hebt en hoe deze op de stof gelegd moet worden. Dus schrijf op “rijrok model 2” en schrijf aan een lange zijde “stofvouw/recht van draad”. Geef ook de overlapping aan middenvoor en middenachter.

Een kant van het patroon leg je tegen de stofvouw aan. Als je na het knippen het patroon dan van de stof haalt kun je de stof uitvouwen en heb je dan dus een halve rijrok in je handen.  Je hoeft de stofvouw dus niet te knippen en ook geen rekening te houden met een zoom.

Dan heb je ook nog een tailleband nodig. Dit is een rechte strook van 8 cm breed en 2,5 x of 3 x je taille maat lang.

Je knipt het rijrok patroon twee keer, een linker en een rechterzijde

Voor model 2 hebben we een patroon voor een kwart van de rijrok getekend. Het is de bedoeling dat je de stof dubbelvouwt.  De stof van de rol vouw je helemaal open en vouwt dan de korte zijde naar binnen. Het patroon leg je tegen de stofvouw aan en spelt het vast.

Is jouw patroon groter dan de stof als je deze vouwt op de manier beschreven als hierboven. Dan heb je net als ik meer stof nodig dan de 3 meter en kun je geen gebruik maken van de stofvouw. Je zult je rijrok uit vier delen moeten maken, of inkorten qua lengte. Het patroon is een kwart van de rijrok, dus voor iedere halve rijrok zet je eerst twee kwart delen aan elkaar.
Houdt er rekening mee dat je niet strak om het patroon papier heen moet knippen omdat je extra stof nodig hebt voor een zoom van je rijrok.
Afhankelijk van hoe dik je stof is, zou ik anderhalf tot 3 cm extra knippen voor een zoom. Hoe dikker de stof hoe breeder de zoom. Vind je het mooi om een hele brede zoom te maken, reken dan 7 tot 10 cm extra aan de onderzijde.

Een kant van het patroon leg je tegen de stofvouw aan. Als je na het knippen het patroon dan van de stof haalt kun je de stof uitvouwen en heb je dan dus een halve rijrok in je handen.  Je hoeft de stofvouw dus niet te knippen en ook geen rekening te houden met een zoom. Knip hier wel een zoom als je patroon groter is en je geen gebruikt maakt van de stofvouw. In dat geval is anderhalve centimeter zoom genoeg om de twee delen aan elkaar te zetten.

Je knipt het rijrok patroon twee keer, een linker en een rechterzijde

Dan heb je ook nog een tailleband nodig. Dit is een rechte strook van 8-10 cm breed en je taille maat + 15 cm + 10 cm lang. Voor model 2 is dat dus 65 cm + 15 cm + 10 cm = 85 cm

Je knipt het rijrok patroon twee keer. Een linker en een rechterzijde.Vouw en strijk de zoom van de zijkanten en de onderkant van de rijrok naar binnen. Heb je de luxe van een lockmachine, dan kun je deze zomen eerst locken en daarna vouwen en strijken. Is je stof erg dik, dan kun je ervoor kiezen om de rand eerst af te werken met een zigzag steek op je naaimachine. Gebruik je dunne stof dan zou ik de zoom twee keer vouwen. Op die manier zit de rafelrand binnen in de zoom verwerkt. Stik je zoom af, eventueel zou je een dubbele stiknaad kunnen maken als je dat mooi vindt.


Leg de beide zijdes van de rok midden achter op de juiste afstand over elkaar, spelt dit vast en stik het vast.
Vervolgens vouw en strijk je de tailleband dubbel en vouw en strijk je de zoom aan iedere lange zijde van de tailleband. De tailleband leg je met het midden op het middenachter van je rijrok. Leg de tailleband met de goede kant op de goede kant van de taille van je rijrok en stik dit vast. Vouw de tailleband dubbel over de bovenkant van je rijrok heen en stik de tailleband over de hele lengte dicht. Vouw de uiteindes van de tailleband aan de korte zijdes naar binnen en stik deze vast. Maak een knoopsgat aan beide uiteindes van de rijrok.

Je knipt het rijrok patroon twee keer, een linker en een rechterzijde

Pas de rijrok over je rijkleding en bepaal waar de twee knopen moeten komen. Een aan de binnenzijde en een aan de buitenzijde. Beide rijrok modellen zou je kunnen voeren door ze dubbel te maken. Ik zou de dubbele lagen alleen aan de taille met elkaar verbinden. Op die manier gaat de stof niet trekken en valt het natuurlijk. Je kunt ervoor kiezen om de voeringstof te laten zien door de bovenlaag10cm korter te knippen. Dit is een leuk detail als je twee verschillende kleuren stof gebruikt voor de bovenlaag en de voering. In dat geval zou ik overwegen om de tailleband bijvoorbeeld ook te maken van de voeringstof. Ik ga er dan dus wel vanuit dat de voeringstof van dezelfde stevigheid en kwaliteit is als de stof van de bovenlaag.

In deze video leg ik uit hoe je het patroon voor je rijrok model 2 maakt

Toch liever een rijrok kopen of laten maken?

Ik hoop natuurlijk van harte dat het je gelukt is om naar aanleiding van dit blog met deze video tutorials om zelf een rijrok te maken. Maar als je liever een rijrok kant en klaar koopt of je twee linker handen hebt met naald en draad, dan kun je er ook een aanschaffen of laten maken voor jezelf. In Nederland is er zover ik weet op dit moment een webshop die actief rijrokken aanbiedt, namelijk: Atelier Centaur. Marie-Jose maakt de rijrokken op maat en in de door jou gewenste kleur van 100% wol – www.ateliercentaur.nl

In Noorwegen zit Klesarven van de bekende paarden influencer Mathilde Brandt. Zij hebben zowel winter als zomer rijrokken en ook rij jurken te koop in verschillende maten en kleuren. Houdt wel rekening met extra douane kosten bij een bestelling bij hen – www.klesarven.com

En Arctic Horse Gear zit in Alaska. Helaas zijn zij niet meer in productie sinds 2020. op de website staat dat ze in winterslaap zijn, dus wie weet dat ze in de toekomst weer opnieuw in productie gaan. Ook voor Alaska geldt dat je rekening moet houden met extra douane kosten bij een bestelling – www.arctichorsegear.com

Is het je gelukt om een mooie wollen rijrok te maken?

Als je het leuk vindt om iedere week van mij een mail te ontvangen met tips, verhalen en inspiratie? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

zelf rijrok maken

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.