Spanning bij je paard oplossen door huisvesting te verbeteren

De spanning bij je paard oplossen begint bij de huisvesting te verbeteren. Hoewel de paarden hier op de foto in de regen en in de modder staan, zijn ze wel ontspannen. Door een rijkere leefomgeving te creëren kan je paard zich fysiek en mentaal beter ontwikkelen. Hierdoor worden paarden moediger en raken ze minder snel overprikkeld. Is de huisvesting (zo goed als) optimaal en bouwt je paard nog steeds spanning op, dan is het tijd om de training en de methodes die je daarin gebruikt onder de loep te nemen.
huisvesting paard verbeteren

In de huisvesting kunnen we heel veel positieve verbeteringen brengen

De kudde van Amarok bestaat inmiddels uit 5 paarden die samen in een paddock paradise leven en 24/7 buiten staan met onbeperkt hooi, water en ook dagelijks een periode op het gras. Ze hebben de keuze om in de schuilstal te gaan staan of onder de bomen ter beschutting en kiezen er toch voor om gezamenlijk in de regen en modder te staan soezen.

Ondanks de regen zijn er ook nog droge plekken op het paddock paradise waar ze kunnen liggen. Hun vacht beschermt ze goed tegen de regen, als je goed kijkt zie je dat er een soort afwateringssysteem waarbij alleen de bovenkant van de vast nat wordt. De buik, borst en onderkant van de hals blijven droog. Ook zijn ze niet door en door nat tot op de huid. De lichaamswarmte transporteert het vocht naar de buitenkant van de vacht. Zolang je de vacht in deze conditie niet borstelt blijft de regen er mooi vanaf lopen. Op de foto onderaan deze mail zie je hoe bij Amarok de vacht een mooi afwateringssysteem heeft.

vuurwerkangst paard

We kunnen ervoor zorgen dat we een leefomgeving creëren die de paarden stimuleert om in beweging te blijven

Maar waarom zeg ik dan dat als je de spanning bij je paard wilt oplossen je eerst naar de huisvesting moet kijken? Omdat paarden prooidieren zijn en die graag in kuddes leven. In de kudde voelen ze zich veilig en krijgen ze genoeg rust. Ook zijn het hele sociale dieren die graag met soortgenoten communiceren. Dat doen ze door middel van lichaam signalen, vaak met meer dan 200 signalen per minuut. Wij kunnen er maar een paar van onderscheiden. Voor een paard lijken we dus erg lomp in onze communicatie met hen.

Paarden hebben een maag die ingesteld is op het vrijwel constant eten van ruwvoer. Deze grof stengelige structuren hebben veel maagzuur nodig om verteerd te worden. Daarom produceert de maag van een paard de hele dag en nacht door maagzuur. Zolang er ook dag en nacht ruwvoer te eten is voor je paard, is dat geen probleem. Maar zodra je paard 3 uur of langer zonder ruwvoer staat stroomt het maagzuur over. Want alleen de onderkant van de maag van je paard heeft een extra beschermlaag tegen het maagzuur. Als het maagzuur overstroomt doet dat pijn en veroorzaakt het maagzweren.

vuurwerkangst paard

Door een betere proprioceptie worden paarden zich dus meer bewust van hun eigen lijf en ontwikkelen ze een grotere variatie aan bewegingsvrijheid

Verder zijn paarden dieren die in het wild in kuddes over grote afstanden migreren van het ene graas gebied naar het volgende. Ze hebben dus veel beweging nodig. Een uurtje rijden, een half uur in de stapmolen of een paar uur alleen op een zandpaddock, geeft onvoldoende beweging. Daardoor worden spieren en pezen niet getraind en zijn ze gevoeliger voor blessures bij het rijden. Jij kunt ook niet de hele dag op de bank hangen en vervolgens een uur flink trainen in de sportschool. Behalve dat er dan een goede warming up nodig is voordat je start met je training, zou het nog beter zijn als je al een goede basisconditie hebt en je lijf traint om veel in beweging te zijn en het liefste ook nog op verschillende manieren.

In de huisvesting kunnen we heel veel positieve verbeteringen brengen door onze paarden in kudde verband te laten leven. We kunnen ervoor zorgen dat we een leefomgeving creëren die de paarden stimuleert om in beweging te blijven. Zoals bijvoorbeeld een paddock paradise syteem. Je kunt verschillende ondergronden aanleggen, zoals steen, zand, puin, grind, boomstammen, en zelfs modder (juist goed voor de hoeven). Ook kun je hoogteverschillen aanbrengen in het terrein zodat ze een betere proprioceptie ontwikkelen. Proprioceptie is de beleving en het gebruik van het lichaam en de lichaamsdelen. Door een betere proprioceptie worden paarden zich dus meer bewust van hun eigen lijf en ontwikkelen ze een grotere variatie aan bewegingsvrijheid. Dit komt jouw dressuurproef ten goede en maakt ook de training van je paard makkelijker.

huisvesting paard verbeteren
huisvesting paard verbeteren

Door een rijkere leefomgeving te creëren kan je paard zich fysiek en mentaal beter ontwikkelen

Door een rijkere leefomgeving te creëren kan je paard zich fysiek en mentaal beter ontwikkelen. Hierdoor worden paarden moediger en raken ze minder snel overprikkeld. Is de huisvesting (zo goed als) optimaal en bouwt je paard nog steeds spanning op, dan is het tijd om de training en de methodes die je daarin gebruikt onder de loep te nemen.

Juist voor de amazones en ruiters die qua huisvesting alles al zo goed mogelijk op de rit hebben voor hun paard, heb ik een online training ontwikkeld. In mijn ogen kun je dus ook pas naar de training gaan kijken als je ervoor zorgt dat de basis van de leefomgeving van je paard in orde is. Deze online training Connectie met je paard is gestoeld op de vele 1 op 1 lessen die ik afgelopen jaren gegeven heb en mijn ervaring met mijn eigen paarden. Is je paardnog steeds erg schrikkerig en raakt het snel gespannen dan is het belangrijk om te gaan werken aan de vertrouwensband met je paard. Want als jouw paard zich veilig voelt bij jou in de buurt kun je samen alles aan. Deze connectie kun je vrij makkelijk opbouwen als jij weet wat je doet met je lichaamstaal en hoe jouw paard dit interpreteert. De online training Connectie met je paard is de training waarin je alle handvaten krijgt die ik ook meegeef aan mijn 1 op 1 studenten. 

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.