Video bieb voor studenten

Dit is de online video-bieb voor mijn studenten. Hier kun je oude masterclasses bekijken of video's met losse oefeningen. Ideaal als naslagwerk bij de lessen die je van mij krijgt of te gebruiken als online training door middel van zelfstudie.
paard verhuizen stress

Masterclass Hulpen tijdens het rijden

Live Masterclass juni 2021 Uitleg over de hulpen tijdens het rijden

Masterclass Balans van het paard

Live Masterclass juli 2021 Balans van het paard

Masterclass Stalling en weidegang

Live Masterclass augustus 2021 Stalling en weidegang

Masterclass Training van jonge paarden

Live Masterclass september 2021 Training van jonge paarden

Masterclass Angstige ruiters en gespannen paarden

Live Masterclass oktober 2021 Angstige ruiters en gespannen paarden.

Meer info kun je lezen in dit blog: https://lindahofman.nl/training/angstige-ruiters-gespannen-paarden/

of in dit blog: https://lindahofman.nl/training/waar-bouwt-jouw-paard-spanning-op/

Masterclass Harnachement

Live Masterclass november 2021 Harnachement

Grondwerk

Hoe knoop je een touwhalster?

Hoe knoop je een touwhalster? Zodat deze niet te strak vast komt te zitten als je paard aan het lead rope trekt.

Leiden aan het halster

Leiden aan het halster

Meer uitleg vindt je in dit blog: https://lindahofman.nl/training/paard-leiden-aan-halster/

Bend to stop

Bend to stop, oftewel zorgen dat je ten alle tijden de achterhand van je paard kunt besturen. Uiteindelijk leidt de associatie van je paard bij deze oefening naar de “one rein stop” dus je noodrem.

Loswerken in vrijheid

Loswerken in vrijheid

Loswerken met Amarok sessie 1

Loswerken met Amarok sessie 1

Loswerken met Amarok sessie 2

Loswerken met Amarok sessie 2

Loswerken met Amarok sessie 3

Loswerken met Amarok sessie 3

Longeren

Longeren doe je in principe op dezelfde manier als het loswerken in vrijheid. Ik werk het liefste met een touwhalster, maar ook een kaptoom functioneert bij het longeren. Het doel is om de longeer lijn of lead rope altijd losjes te hebben hangen. Als  er toch druk op komt, kun je door een kneepje in de lijn je paard vragen om op de cirkel te blijven.

De meeste paarden vallen op de ene hand naar binnen en op de nadere hand over de schouder naar buiten. Dit komt doordat ze lateraal niet gelijk zijn. dus de lengtebuiging links en rechts is anders. En dit komt doordat ze vaak een achterbeen hebben dat meer stuwt dan het andere been. Ze stuwen daardoor zichzelf via de diagonaal over hun schouder naar buiten of naar binnen. Valt je paard over de linker schouder, dan is het rechter achterbeen daar de oorzaak van.

Je ziet in deze video dat Amarok de ene kant op moeite heeft met de aansprong in galop. Hij begrijpt de hulp op de andere hand wel, maar de aansprong is te moeilijk. Dit is op te lossen door je paard meer in balans te brengen en over beide zijdes te versterken in de achterhand.

Leiden en drijven

Kunnen wisselen tussen leiden en drijven is een belangrijke oefening die je in het dagelijks leven met je paard veel gebruikt. Bijvoorbeeld als je samen door een poort gaat. In deze oefeningen komen drie andere oefeningen samen. Namelijk het leiden vanuit de voorste positie, longeren en de bend to stop oftewel het wegsturen van de achterhand. In deze video demonstreer ik met Amarok hoe dit in z’n werk gaat.

"Ground tie" stilstaan zonder vast te zetten

Kan jouw paard blijven staan terwijl jij erom heen loopt en hem poetst, opzadeld of even wegloopt om iets te pakken? Het is super handig als jij jouw paard kunt leren om stil te blijven staan waar jij de lead rope op de grond legt oftewel aan de grond vastbindt. “ground tied”

In deze video leg ik uit hoe je je paard dit aanleert en zie je dat het ook voor Amarok nog niet helemaal vanzelf gaat.

Rijden

Amarok ruiterhulpen vanaf de grond 1

Amarok ruiterhulpen vanaf de grond 1

Amarok ruiterhulpen vanaf de grond 2

Amarok ruiterhulpen vanaf de grond 2

Halve ophouding

Halve ophouding

Meer uitleg vind je in dit blog: https://lindahofman.nl/training/halve-ophouding/

Rijden met een neck rope

Dit is de video van de gratis mini cursus Neck Rope rijden. Hierin leg ik nogmaals uit hoe de basis hulpen vanaf de grond opgebouwd worden, zodat je paard ze ook snapt vanuit het zadel.

Binnen teugel: Dit is een directe teugel hulp op het bit. Hiermee vraag je stelling. Let op stelling is geen buiging van de hals. Stelling is alleen de rotatie van het hoofd op de atlas (het uiteinde van de ruggengraat) Als je een “bend to stop” maakt dan gebruik je daarvoor ook de binnen teugel. De binnen teugel valt weg bij het rijden op een neck rope.

Buiten teugel: Dit is een indirecte teugel hulp. Hiermee laat je de schouder van je paard wijken voor druk van de buiten teugel tegen de hals. Je stuurt met deze teugel. Je begrenst als het ware de schouder met deze teugel en daardoor kun je je paard sturen zonder een overmatige buiging van de hals te vragen. Je behoudt dan een goede laterale buiging en de stelling van het hoofd.

Binnen been: Dit is je meest belangrijke hulp. Je binnen been is de hulp die het binnen achterbeen aanspoort om onder de massa te treden. Dus het binnenbeen wordt onder het zwaartepunt gezet. Met deze hulp vraag je ook de laterale buiging in het lijf van je paard. En het is je hulp waarmee je je paard aanspoort voorwaarts te gaan.

Buiten been: Deze hulp komt in deze video serie niet echt aan bod. Je gebruikt je buiten been om de achterhand van je paard te begrenzen of je paard onder te laten treden met het buiten achterbeen in het geval van een travers of renvers

Let erop dat je aanspoort met je binnen been als het diagonale voorbeen naar voren gaat. Dus als het buiten voorbeen naar voren gaat, spoor jij aan met je binnen been. Op dat moment is je binnen achterbeen namelijk in de lucht en kun je je paard “aansporen” om dit verder onder de massa te zetten.

Ook is het belangrijk dat je alleen hulpen geeft als je een verandering wilt. Dus van halt naar stap, van stap naar draf, verandering van richting, vragen van stelling, enzovoort.

Blijf dus niet aansporen of teugelhulpen geven als je paard al doet wat je vraagt. Doe je dat wel, dan maak jij je paard ongevoelig op die hulp. Je gedesensibiliseerd hem als het ware voor je eigen hulpen. Hoe sensibeler je paard op de hulpen is, hoe beter rijden met een neck rope zal gaan.

Bij snelle paarden die gaan versnellen als je de teugels op maat maakt wil je eerst werken aan het resetten van de teugel hulp en het desensibiliseren op de beenhulp. Deze paarden moeten leren hun achterhand te gebruiken in plaats van te gaan rennen. Luister in dat geval eerst naar podcast aflevering 88 voordat je gaat rijden op een neck rope.

In alle gevallen adviseer ik je te beginnen in een afgesloten paddock of rijbaan zonder andere paarden.Gebruik ten alle tijden je gezond verstand. Jij blijft verantwoordelijk voor het gedrag van jouw paard. Je kunt mij of mijn bedrijf, Linda Hofman Training en Coaching niet aansprakelijk stellen voor jouw gebruik of uitvoering van hetgeen ik uitleg in deze mini cursus.

 

Schouder binnenwaarts

Schouder binnenwaarts

Travers

Travers

Je paard in balans

Balans creëren door de leefomgeving van je paard aan te passen.

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Iedere week een update over de meest interessante podcast, komende masterclass,  de vooruitgang van mijn studenten en de training van mijn paarden. Als nieuwsbrief lezer ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen.