Intensieve training
Natuurlijke rijkunst

Jij wilt je paard met lichte hulpen naar de verzameling kunnen rijden, maar je paard is niet voorwaarts en hangt in de teugels.

training natuurlijke rijkunstt

Is jouw paard niet voorwaarts zonder zweep of sporen?

Of heb jij spierpijn in je armen en de blaren op je vingers na het rijden ?

Je paard is moeilijk aan te sporen, je geeft constante beenhulpen om hem voorwaarts te houden. Regelmatig heb je blaren op je vingers of spierpijn in je armen na het paardrijden, omdat je paard zwaar in de teugel hangt. Op onverwachte momenten kan je paard opeens ontploffen het bit vast pakken en ervandoor gaan, jou eraf bokken of steigeren.

Ontploft jouw paard soms opeens tijdens de dressuur training?

Door het overmatig gebruik van de hulpen heb je je paard geleerd niet meer te reageren en niet meer actief mee te denken. Je paard is net zo onzeker en gestresst als jij dat bent. Dat laat je paard zien met het ongecontroleerde gedrag. Opeens opzij springen van de hoefslag of zomaar beginnen te bokken en steigeren. Dit is niet alleen lastig voor jou maar ook ronduit gevaarlijk voor jezelf, jouw paard en de omgeving. Tijd om dit op te lossen en liefst zo snel mogelijk.

natuurlijke rijkunst

Een ontspannen paard dat zich met gemak laat rijden.

natuurlijke rijkunst

Een paard dat reageert op lichte hulpen en zich kan verzamelen.

Jij wilt graag een ontspannen paard dat zich met gemak laat rijden. Een paard dat reageert op jouw fijne hulpen en zich kan verzamelen.Een paard dat het leuk vindt om met jou te werken.

Jij wilt jouw paard het beste leven geven dat mogelijk is. Jij wilt je paard met lichte hulpen naar de verzameling kunnen rijden, zodat jouw paard fit blijft.

Jij wilt met plezier naar stal om je te ontspannen in plaats van met buikpijn omdat het moet. Jij wil leren rijden met fijne lichte hulpen en misschien wel toe werken naar rijden met een neckrope…

Dit is ook voor jou mogelijk en ik help je daarbij.

Benieuwd of jij en je paard een match zijn voor deze training?

De intensieve training Natuurlijke Rijkunst is voor jou als…

 • Jij een Ambitieuze Amazone bent met een eigen paard of pony.
 • Jij een voorwaarts paard wilt dat reageert op je hulpen, zonder sporen en zweep.
 • Jij jouw paard wilt rijden zonder spierpijn in je armen en blaren op je vingers.
 • Jij jouw paard wilt kunnen verzamelen met lichte hulpen.
 • Jij een paard wilt dat zijn lichaam gebruikt op een correcte manier.
 • Jij een paard wilt dat meedenkt en meewerkt met jou.
 • Jij bereidt bent om aan jezelf te werken omdat 80% van de problemen bij jou liggen en 20% bij je paard.
Linda Hofman

Ben jij een
Ambitieuze Amazone?

Kies dan voor jezelf en jouw paard door je aan te melden voor de intensieve training Natuurlijke Rijkunst.

Hoe is de intensieve training Natuurlijke Rijkunst opgebouwd?

Een paard dat reageert op lichte hulpen en zich kan verzamelen

Jij zal leren om met zo min mogelijk hulpen, de juiste reactie van jouw paard te krijgen. Jouw paard leert om het lichaam zo te gebruiken dat het jou goed kan dragen door zich te verzamelen.

In zes maanden tijd ga ik jou met je paard coachen en trainen. Jij leert om met vertrouwen en fijne hulpen je paard te rijden. Je paard leert zelfstandig te bewegen zonder constante beenhulpen en zonder in de teugels te hangen. Je paard leert om te verzamelen op een voor hem natuurlijke manier, zodat hij het ruitergewicht goed kan dragen.

Fase 1 – Leiderschap

In deze eerste fase werken we aan jouw leiderschap, het letterlijk leiden van je paard, je persoonlijke ruimte, grondwerk in liberty en grondwerk aan de hand. Hier bouwen we aan connectie en wederzijds vertrouwen.

Fase 2 – Rijden

In deze tweede fase werken we aan de correcte beenhulpen en teugelhulpen onder het zadel. Het rijden van overgangen. Jij leert het verschil tussen stelling en buiging. En waarom het ondertreden van het binnen achterbeen zo belangrijk is.

Fase 3 – Verzameling

Om de ruiter goed te kunnen dragen, moet het paard zich kunnen verzamelen. In deze fase werken we daarom aan het versterken van de achterhand van het paard door middel van de oefeningen schouderbinnenwaarts en travers.

Dit is wat mijn studenten zeggen...

De intensieve training Natuurlijke Rijkunst in het kort

Jij leert om met vertrouwen en fijne hulpen je paard te rijden. Je paard leert zelfstandig te bewegen zonder constante beenhulpen en zonder dat het zwaar aan de teugels hangt. Je paard gaat leren om zichzelf te verzamelen op een voor hem natuurlijke manier, zodat hij het ruitergewicht goed kan dragen.

Wat bereik je met deze training?

Het resultaat van zes maanden intensief trainen is een ontspannen paard dat zich met gemak laat rijden. Een paard dat reageert op jouw lichte hulpen en zich kan verzamelen. Zodat het op een gezonde manier het ruitergewicht kan dragen.

Je paard rijden op de neckrope in stap draf en galop is zeker haalbaar. “Your mind is your limit”

Dit is wat mijn studenten zeggen...

Het is mijn missie om zoveel mogelijk paarden te helpen

natuurlijke rijkunst

Vanaf de eerste keer dat ik in 1987 op het paard stapte en een bergrit maakte in Portugal, is buiten rijden mijn grote passie. Ik heb ruim 35 jaar ervaring in het buitenrijden in binnen- en buitenland.

Sinds 2005 verdiep ik me in methoden om paard te rijden vanuit gevoel en verbinding. De afgelopen 15 jaren heb ik vele clinics, lessen, boeken en (online)cursussen gevolgd en gelezen. Dit heeft me gebracht gebracht dat ik het beste uit de Natural Horsemanship en de Academische Rijkunst heb gecombineerd tot mijn eigen methode: Natuurlijke Rijkunst

Ik heb net als jij enorm geworsteld met mij eerste eigen paard Juno. Juist door die worsteling met mijn eigen tekortkomingen ben ik me verder gaan verdiepen. Ik heb geleerd dat 80% van het “probleem” bij de ruiter ligt en maar 20% bij het paard. Het paard houdt ons een spiegel voor en laat ons zien waar wij aan mogen werken.

Ambitieuze Amazones en Buiten Ruiters lesgeven is het liefste dat ik doe. Ik zie het als mijn missie in dit leven om zoveel mogelijk paarden te helpen door zoveel mogelijk ruiters te helpen.

Betekend dit dat ik uitgeleerd ben en alles al weet? Nee zeker niet. Ik noem mijzelf niet voor niets eeuwige student. Hoe meer je weet, hoe meer je je realiseert dat je nog heel veel niet weet. Ik heb zelf dus ook nog steeds les en volg cursussen en lees boeken.

Ik ben gecertificeerd als Ride Like a Viking Trainer & Instructeur door Cathrine Fodstad. Daarnaast volg ik momenteel lessen bij Caroline Svensson in de Academische Rijkunst.

Ik heb momenteel twee paarden. De Andalusiër ruinen Lacos en Amarok. Lacos is van 2004 en Amarok van 2017. Ze wonen in een HIT actief stal aan de rand van de Veluwezoom. Beide heren staan 24/7 buiten in de kudde.

Wat wordt jouw investering om mee te doen?

 • 6 maanden intensieve training Natuurlijke Rijkunst.
 • 12 lessen van 45-60 minuten bij jou aan huis of op stal*.
 • Iedere woensdagavond een online Q&A en theorieles met alle studenten.
 • Kosten voor de intensieve training Natuurlijke rijkunst zijn €1260,- betaling in 6 maandelijkse termijnen is mogelijk.
 • Intake door middel van een (telefoon)gesprek en het invullen van de intake vragenlijst
 • Een proefles is mogelijk in overleg.

*binnen een straal van 50 km (ong. 45 auto minuten) vanaf Zutphen. Woon je verder weg, mail me dan om de mogelijkheden en reiskosten te bespreken.

Kies voor jezelf en je paard door je aan te melden voor de intensieve training Natuurlijke Rijkunst.

training natuurlijke rijkunstt